Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Transcutane Electro Neuro Stimulatie: de ideale pijnbestrijding bij de bevalling

De weeën die bij een bevalling horen kunnen enorm pijnlijk zijn. In Nederland wordt heel weinig aan pijnbestrijding tijdens de bevalling gedaan, terwijl dat in andere landen veel meer geaccepteerd is. "Pijn hoort er nou eenmaal bij", lijkt de tendens hier te zijn.

TENS is een apparaatje dat pijn verlicht en zo degenen die vinden dat bevallen geen lijden hoeft te zijn, tegemoet komt. TENS (Transcutane Electro Neuro Stimulatie) werkt door kleine stroomstootjes af te geven via elektroden die je op je lichaam plakt. Het concept wordt al jaren gebruikt voor pijnbestrijding bijvoorbeeld in de fysiotherapie en sinds enkele jaren ook bij bevallingen. Voorstanders van pijnbestrijding gaan ervan uit dat de bevalling zo makkelijker wordt voor de moeder. Tegenstanders menen dat de pijn een natuurlijk onderdeel is van het levensgrote gebeuren van een geboorte. 

En wat vind jij? Heb jij gebruikgemaakt van pijnbestrijding tijdens je bevalling? En zou je het aan andere zwangere vrouwen aanraden? Oordeel mee en deel je ervaring met anderen! 

Terug naar het begin

Reacties

 • G. Wijnands

  06 oktober 2010 23:58

  Ik ben in 1995 bevallen van een zoon. Dit ging gepaard met immense pijn. Op dat moment dacht ik dat ik dood ging, en het kon me niet eens iets schelen, dan was ik eindelijk van de ondraaglijke pijn af. Ik heb lang een tweede zwangerschap niet aangedurfd, maar ben uiteindelijk toch gezwicht. Ik las in de wachtkamer van de verlokundige over bevallen met de TENS en hoefde me geen seconde te bedenken. Ik heb hem gelijk besteld (gehuurd) en ben in 1999 bevallen van een dochter met de TENS. Dit was zacht uitgedrukt \\\\\\\"een makkie\\\\\\\" ten opzichte van mijn eerste bevalling, ook de verloskundige was zwaar onder de indruk van het gemak waarmee ik de weeën onderging. Dit ging zittend voor de TV en mijn man was in de garage gewoon aan \\\\\\\'t klussen. Op het moment supreme ben ik pas gaan liggen en heb binnen een half uur mijn dochter gebaard. Ik kan de TENS dus aan iedereen aanraden.

  • Anita

   07 september 2010 13:36

   Tijdens mijn bevalling van 2 jaar geleden heb ik de Tens gebruikt.
   Helaas heeft de Tens bij mij maar heel even gewerkt, n.l. bij de eerste weeen. Toen de weeen doorzetten heb ik helaas niet aan de Tens gehad (jammer genoeg) zodat ik op een gegeven moment toch maar pijnstilling dmv een injectie gekregen heb.
   Vond het erg jammer en zal de Tens dus voor de volgende bevalling ook niet meer gaan gebruiken.

   • Louise

    08 februari 2010 13:20

    Ik ben nu 64 jaar en nog steeds herinner ik mij levendig de bavalling van mijn zoon:het was vreselijk.Praten over pijn tijdens de bevalling lijkt wel een taboe in nederland.Niemand wil onderdoen voor de ander en pijn hoort er bij vindt men.Ja,die pijn hoort er wel bij maar dat wil niet zeggen dat je het ook hoort te voelen.Je wordt toch oop niet geopereerd zonder verdoving?Het is heel gek dat dat nog steeds niet,standdaard,zoals in alle andere landen ter wereld ,wordt gedaan.Ik heb maar 1 kind en dat komt omdat ik niet meer durfde te bevallen.Toen mjn man destijds begon over een broertje of zusje heb ik de scheiding aangevraagd en heb er voor gezorgd ook nadien niet meer zwanger te worden.Da\'s toch eigenlijk triest?Mijns inziens komt het omdat mannen niet begrijpen hoeveel pijn het doet anders was er allang een goede pijnbestrijding geweest.Het zijn de uitzonderingen onder de vrouwen die weinig pijn hebben en voor de rest:\"het zal wel meevallen want iedereen wordt zo geboren\"...

    • Elise

     14 oktober 2009 21:02

     Ik heb ook de Tens gebruikt. Ik kan het niet vergelijken hoe het zijn zonder want het was mijn eerste bevalling. Maar ik heb echt een probleemloze en zonder veel pijn bevalling gehad. Ik had binnen no-time volledige ontsluiting en heb de weeen heel rustig kunnen opvangen. Dus ik kan iedereen de Tens aanbevelen!

     • Christie

      29 september 2009 14:14

      Ik heb de tens gebruikt bij mijn bevalling. Ik weet natuurlijk niet of het echt geholpen heeft omdat dit mijn eerste bevalling was en dus geen vergelijking kan maken...maar ik moet zeggen dat ik wel het idee had dat het de pijn enigszin verzachtte! Uiteindelijk liep het zelfs zo dat de verloskundige nog niet wilde komen, toen ik haar belde omdat zij dacht dat ik nog niet \"echt\" begonnen was...toen ik een paar uur later in het ziekenhuis kwam bleek ik al 8 cm ontsluiting te hebben.
      Bij een eventuele tweede huur ik zeker weer een Tens!

      • Chan

       24 juli 2009 14:43

       Geef mij maar lachgas, erg prettig!! Stroomschokken vind ik toch meer iets om misdadigers mee te straffen ofzo. Maar he, wat jezelf wilt natuurlijk. Ik heb mijn 3 kids lachend op de wereld gezet en ze zijn nog steeds erg happy.

       • sandra

        08 mei 2009 19:21

        Ik heb tens tweeenhalf jaar geleden ook gebruikt bij de bevalling van mijn dochtertje en moet zeggen dat ik ook een heel snelle makkelijke bevalling heb gehad met niet al te veel pijn ondanks dat ze in de voorhoofdsligging ter wereld kwam wat best heftig schijnt te zijn.
        Ik zou het bij de tweede zeker weer gebruiken.
        Het is absoluut onschadelijk voor het kindje.

        • lydia

         19 december 2008 22:25

         Pijn hoort bij een bevalling ok maar de pijn verzachten is toch wat iedereen wil.
         Als dat met de Tens kan nou dan ben ik blij. Ik ga het zeker proberen ben over 10 dagen uitgerekend en ben blij dat ik iets achter de hand heb ipv zoiets heftigs als een ruggeprik.
         We zullen zien of het helpt.

         • Mama21

          23 september 2008 17:29

          De bevalling van mn dochter inmiddels 2 jaar.Was verschrikkelijk net een horror film.Ik kon 2 weken niet lopen.Heb na die 2 weken ook nog erg lang pijn gehad.Ik wil heel graag meer kinderen maar durf niet meer te bevallen.Dit is echt wel een uitkomst zo'n apparaatje. Zolang het maar niet schadelijk voor het kindje is.

          • Patrick en Melanie van Renen

           08 augustus 2008 16:10

           Alleen al bij het lezen van `stroomstootjes` werden wij al misselijk. Wie dit ondergaat is dus echt niet goed bij zijn hoofd! Dit kan toch niet goed zijn voor de baby...

           Reageer ook

           Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl