Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Slik jij foliumzuur tijdens je zwangerschap?

Goed eten tijdens de zwangerschap is erg belangrijk: zowel voor je zelf als voor je kindje. Gezonde voeding zoals groente en fruit en weinig vet is het belangrijkste tijdens de zwangerschap, maar ook daarna. Naast een gezonde voeding wordt aangeraden foliumzuur te slikken. Deze vitamine kan namelijk de kans verkleinen op een kind met bepaalde afwijkingen.

Tijdens de eerste weken van de zwangerschap wordt bij een kind het centrale zenuwstelsel gevormd. Later ontstaan hieruit hersenen en ruggenmerg. Verloopt de groei hiervan niet goed dan kan zou het kind afwijkingen kunnen krijgen, zoals een open ruggetje. Het kindje is meestal lichamelijk gehandicapt en kan ook een verstandelijke achterstand hebben. Gelukkig is de kans op een afwijking erg klein.

Gebruik van foliumzuur verkleint de kans op een kind met een afwijking. Slik jij foliumzuur tijdens je zwangerschap? Waarom wel of waarom niet? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Mien

  03 januari 2019 12:39

  Ik heb ook geen goede ervaringen met het slikken van foliumzuur. Ik kreeg er bloedingen van (tussen menstruaties in) en ook mijn menstruaties waren heftiger wanneer ik foliumzuur ernaast slikte. Ik weet zeker dat het hieraan lag want toen ik stopte met foliumzuur, stopte ook de tussentijdse bloedingen en menstruaties waren gelijk minder heftig.

  Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat het bloedverdunnend is. Ik slik het niet meer. Helaas bestaan er geen zwangerschapsvitamines waar geen foliumzuur in zit. Als je het mij vraagt is het gewoon een grote modetrend om dit te slikken. Ik slik het in ieder geval niet meer!

  • Heije

   14 december 2017 13:57

   Ik denk dat foliumzuur voor iedere vrouw anders is. Het zal (door onderzoeken is de gunstige werking gebleken) vast voor veel vrouwen en ongeboren kindjes goed zijn. Nu heb ik een andere ervaring en ik lees/weet meer ervaringen van mensen die toch een minder positieve ervaring hebben met foliumzuur. Ik ben nu voor de 3e keer zwanger. Bij mijn eerste zwangerschap ben ik direct begonnen met foliumzuur en vitamine D(dit slik ik sowieso altijd al omdat ik weinig buiten kom) deze zwangerschap had ik overal last van, maar het meeste van vreselijke buikkrampen. Helaas is ons kindje met 10 weken zwangerschap overleden en toen liep het al 3 weken achter in de groei.

   Bij mijn tweede zwangerschap ben ik wel begonnen met foliumzuur maar toen ik weer krampen kreeg ben ik er mee gestopt en nu loopt er hier al zo ver we weten een kerngezonde dochter van bijna een jaar. Ik mag weer opnieuw zwanger zijn en mijn visoliecapsules waren op dus ik denk ik haal ze wel even gauw bij de ah. Aangezien de etos hier in de avond al dicht is. Ik had verder niet op het doosje gekeken wat er nog meer in zat en zag bij thuiskomst wel een rijtje vitamines staan en dacht 'ach, dat is dan mooi meegenomen'. Vanmorgen neem ik voor het eerst zo'n tablet en je raad het al ik kreeg weer krampen. Inderdaad bleek er foliumzuur in te zitten. Dan toch maar even naar de etos voor een visoliecapsule zonder toevoegingen.

   Dit is mijn ervaring met foliumzuur. Ik ga niet zeggen dat het bij mij een miskraam veroorzaakt heeft. Maar ik weet van meerdere mensen dat zij met het slikken van foliumzuur miskramen hadden en wanneer zij dit niet deden 'gezonde' kinderen.
   Hiermee ben ik voor mij tot de conclusie gekomen dat het 'standaard' niet altijd goed is voor ieder persoon! Doe daarom waar jij je goed bij voelt.

   Dit is voor mij in ieder geval: geen foliumzuur!

   • Chelsea

    15 augustus 2015 17:39

    Kunnen jullie mij helpen? Ik/wij willen op korter termijn stoppen met de pil en daarna proberen zwanger te worden. Is het te adviseren om nu al te beginnen met het slikken van foliumzuur tijdens het gebruik van de pil. Zodat als ik stop met de pil de waardes op hoogte zijn.

    Wie o wie kan mij helpen?

    • Marie

     02 juni 2015 09:26

     Hi,

     Ik ben met foliumzuur begonnen en een maand later was ik al zwanger. Helaas hebben ze op de 20 weken echo gezien dat ons meisje een hazenlip heeft :(. Al de rest zag er oké uit, maar we zijn er toch niet gerust in. Misschien is er wel nog meer aan de hand en kunnen ze dit nu nog niet zien. Tijdens de periode dat ik misselijk was heb ik ook niet iedere dag foliumzuur genomen. Ik neem mezelf dit enorm kwalijk, maar iedereen zegt dat het nemen van foliumzuur geen garantie geeft dat alles perfect in orde is. Dus neem gewoon je foliumzuur en hoop dat alles goed gaat!

     • Lily

      04 oktober 2014 09:56

      Besloten helemaal geen zwangerschapsvitamines en foliumzuur te slikken, omdat ze allemaal synthetisch gemaakt zijn. Besloten om mijn dagmenu te veranderen zodat ik voldoende Folate (natuurlijke vorm vsn foliumzuur uit voedsel) binnenkrijg. Een cup linzen heeft al 350 mcg folate dus heb nu elke dag een lunch met linzen/bonen/avocado en eet nu gezond mijn folate (foliumzuur i.p.v. een chemisch preparaat te slikken).

      • Sisi

       02 september 2014 15:59

       Goedemorgen mensen, kunt u mij helpen met deze vraag? Ik ben bijna 10 weken zwanger en heb nu pas ontdekt dat het zo is. Mag ik nog foliumzuur gebruiken? Alvast bedankt.

       • Jubelina

        28 mei 2014 02:06

        Is het niet beter om dat de gehele zwangerschap te slikken of is dat echt alleen tot die beruchte 8 weken dat het moet? Want ik heb potjes gekocht voor minstens 9 maanden?! Vanaf dit jaar ben ik gestopt met de prikpil en ben ik drie keer ongesteld geweest na drie maanden de pil te hebben gebruikt. Mag en kan je dan wel op deze manier verantwoord zwanger worden?

        • Anoniem

         25 juni 2013 07:18

         Ik ben er vorige week achter gekomen dat ik zwanger ben en toen foliumzuur gekocht. Nu toch ben ik bang dat ik te laat ben foliumzuur.

         • Hanneke

          16 mei 2012 07:48

          Hallo Karin,
          Helaas heb ik hetzelfde mee moeten maken. Ik heb ook nog niet eerder op een forum gereageerd. Ik zou wel graag in contact met je komen. Ik ben benieuwd naar je verhaal en hoe het nu met je gaat.

          • clasina

           18 september 2011 03:17

           Nou ik heb geen vertrouwen meer in die zogenaamde foliumzuur. Ik ben bevallen met 19 weken, mijn kind had een open ruggetje en de chromazome was niet goed. Een week te voren kreeg ik te horen dat ons kindje niet levensvatbaar zou zijn, toen hebbben we besloten om de zwangerschap af te breken. Heb pillen moeten nemen. Ze is 16 sept 2011 dood geboren en ik slik al meer als een jaar foliumzuur.

           Reageer ook

           Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl