Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Jong of oud moeder worden: maakt leeftijd uit? 

Vroeger was het zo dat vrouwen al op jonge leeftijd kinderen kregen. Een opleiding volgen en carrière maken waren toen niet belangrijk. 

De spreuk 'het enige recht van de vrouw is het aanrecht' zegt al genoeg over werken in die tijd. Een vrouw trouwde op haar 21ste en er kwamen kinderen. Over een baan naast het opvoeden van de kinderen werd niet gesproken. Deze 'jonge moeders' komen tegenwoordig steeds minder voor. Want tegenwoordig wachten vrouwen liever nog even met kinderen krijgen. Werk, opleiding, relaties, uitgaan en reizen zijn belangrijker geworden voor de vrouw van de 21ste eeuw. Een baby past daar voor hen niet bij.

Het feit dat vrouwen nu meer mogelijkheden hebben om te studeren, daarna eerst nog een aantal jaren willen werken en carrière willen maken en het feit dat vrouwen langer alleenstaand zijn, zijn redenen waarom vrouwen er voor kiezen om op latere leeftijd een kind te krijgen. Op het gebied van uitstel van het moederschap loopt Nederland voorop. Vrouwen zijn gemiddeld 29 jaar, als zij hun eerste kind krijgen en bijna 11 procent van hen wordt pas op of na haar 35ste moeder.

Maar wanneer ben je nou een 'oudere moeder'? Is dat als je 35 bent? Of misschien 40? Wat vind jij van het feit dat vrouwen op oudere leeftijd kinderen krijgen? Maakt leeftijd uit voor het moederschap? En heeft het invloed op het kind? Wat zijn de voor- en nadelen? 

Terug naar het begin

Reacties

  • Emine

    01 juni 2016 20:47

    Er zijn genoeg vrouwen na hun veertigste leeftijd een gezond kind of gezonde kinderen krijgen! Op jonge leeftijd een kind krijgen betekent niet altijd dat er een gezond kind uitkomt. Dat hangt af van je eigen gezondheid.

    • Robbert

      26 mei 2016 14:32

      Hallo luitjes,

      Ik heb een groot probleem. Ik ben een 17 jarige buitenlander uit Kockengen. Ik heb een kind samen met mijn vrouw Morena. Echter, zij is al op hoge leeftijd, namelijk 65 jaar. Ze heeft veel moeite met haar leeftijd en de leeftijd van ons lieve kindje Wilfred.

      Hoe kan ik dit oplossen?

      Ohja, de oplossing van de rekensom is 10.

      • Fleur

        20 oktober 2016 14:52

        Tja, da's best wel balen vriend.

      • Inge

        13 mei 2016 09:37

        Ik ben 47 en kom er net achter dat ik zwanger ben. Dit was niet de bedoeling, ik dacht niet meer zo snel zwanger te zijn. Ik heb al vier kinderen waarvan de oudste 21. Ik ben gescheiden en de baby is dus van mijn vriend. O, wat staat me te wachten..

        • Juut

          02 juni 2014 10:40

          Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat zowel jong als oud moeder worden genoeg voor- en na-delen hebben. Welke voor jou de doorslag geven is heel persoonlijk en heeft te maken met alles dat je tegenkomt in je leven. Wat de keuze zo moeilijk maakt (als je al mag en kan kiezen) is juist het feit dat je dit zo bewust moet doen. Ik was een jonge moeder (24 toen mijn eerste werd geboren) met alle voor- en nadelen van dien. Heel onverwacht werd ik op mijn 43ste ook nog eens een oude moeder, met weer heel andere voor- en na-delen. Mijn oudste is nu 19 en de jongste anderhalf. Ik ben nog steeds dezelfde persoon maar nu met een heel bijzonder en gewoon gezin. Ik zou een heleboel dingen op kunnen noemen als voors en tegens, maar volgens mij gelden deze niet echt: volg je hart (en je lijf) en kijk vooral naar je eigen kinderwens, liefde en gewenst zijn. Dat blijven de belangrijkste ingrediënten voor een kind. Een dooddoener maar het is gewoon waar.

          • Marianne van Schaick

            28 januari 2014 10:51

            Beste Wilma,
            Ik ken dat probleem. Ik heb altijd veel gehockeyd en getennist. Ik ben ook al op mijn achtiende voor het eerst geopereerd. Ondanks alle ellende ben ik altijd doorgegaan met sporten, totdat het echt niet meer ging. Ik zal je mijn verdere verhaal besparen, maar ik wil je wel vertellen dat rust roest! Momenteel golf ik. Misschien vind je dat niet dynamisch genoeg, maar ik kan je vertellen dat het ontzettend leuk is en dat de beweging goed is. Als ik in de winter weinig kan spelen, heb ik meer last.

            • Frank

              28 januari 2014 10:51

              Hoi Wilma,
              Ben eerlijk gezegd een beetje geschrokken van je verhaal. Ben zelf sinds een jaar ook zeer actief met sporten. Ik ben een student van 20 en erg veel met mijn hoofd bezig, het sporten is echt heerlijk om even niet te hoeven denken...ik ben altijd erg ontspannen na 1 of 2 uur sporten. Ik sport het liefst 5 dagen in de week 3 keer karate training, en 2 dagen joggen. Ik heb alleen al maanden lang last van mijn knie. Deze week hoorde ik van de dokter dat het kraakbeen ook niet goed is..net als bij jou. Maar het woord artrose is niet genoemd. Kan dit nog over gaan? Hoe lang moet dit herstellen? En wat doe je eraan? Ik moet een band onder mijn knieschijf dragen, zodat deze omhoog geduwd wordt en niet meer schuurt maar dit helpt niet echt. Als je wat tips hebt zou ik hier blij mee zijn. Is na overmatige belasting ed. artrose altijd het geval of ben jij een "speciaal geval"??

              groeten,

              Frank

              • antoinettte van delft

                28 januari 2014 10:51

                Hoi Wilma, ik heb dus hetzelfde probleem. Ik tenniste zeker 3x per week en dikwijls 2x per week compititie en zit nu met een versleten heup en moet binnenkort aan een heupprothese. Ik heb ook al pijn met het sporten vanaf mijn 42ste. Ik ben nu dus 50 maar heb al voor de 2de maal injecties gehad voor pijnbestrijding maar geef het sporten ook niet graag op. Wie heeft er meer ervaring met tennis met een heupprothese? Graag hoor ik hier meer over.

                • Sjors

                  28 januari 2014 10:51

                  Ik ben zelf ook een beetje geschrokken. Ik heb het nu al. Ik ben elke dag met sport bezig, soms wel 4 uur per dag. Ik ben super lenig, wat volgens de fysiotherapeut niet heel goed blijkt te zijn. Ze noemen het hypermobiel. Maar ik heb ook last van mijn knieen, meestal als ik weer volledig in turnen en karate opga. Wat voor tips heb jij gehad Vriendelijke Groet Sjors

                  • Maarten

                    28 januari 2014 10:51

                    Beetje een onduidelijk en ook redelijk ongenuaceerde oplossing, rust is namelijk belangrijk bij artrose, maar sporten ook!! Stoppen met sporten is niet goed, een andere vorm of andere sport lijkt me belangrijker. je hebt je spieren nu harder nodig dan ooit nu je weet dat je artrose hebt. Nodig is om je leefpatroon aan te passen anders zullen je gewrichten er alleen maar verder onder lijden. een aapassing in levensstijl en gedoseerde rust en activiteit zullen je verder beter op de been houden dan niet sporten.

                    • Mirjam

                      28 januari 2014 10:51

                      Dag Wilma,

                      Wat vervelend voor je dat nu niet kunt sporten, maar misschien is dit toch niet de goede oplossing voor jou? Ik heb sinds mijn derde levensjaar reumatoïde artritis en heb daardoor wel wat beperkingen in bewegen, maar ik doe desondanks twee- tot driemaal per week aan sport: crosstrainer, fietsen, bodyshape of bodypumplessen. Ik heb het geluk dat ik een erg leuke en gezellige sportschool heb gevonden waar je gewoon jezelf kunt zijn. Niemand kijkt er raar van op als je bepaalde oefeningen overslaat of ze een beetje raar uitvoert. Ik heb in alle gewrichten reuma en er is dan ook regelmatig een gewricht dat protesteert, maar dan neem ik gewoon een paar dagen wat gas terug. Voor mij is het een kwestie van aanvoelen wat mijn lichaam aankan en daarbij spaar ik het niet teveel. Van een pijnlijk en dik gewricht trek ik me niet zoveel aan. Dat is op dat moment wel wat vervelend, maar het trekt bij mij meestal na 1 of 2 dagen wel weer weg en dan pak ik de draad weer op. Ik doe dit nu al jaren, de reuma is - volgens mij mede dankzij het sporten - behoorlijk stabiel en ik voel me er prima bij. Het is denk ik vooral een kwestie van het vinden van een balans tussen inspanning en \'herstel\'. Ik wens je daar veel succes bij en hoop van harte voor je dat je weer lekker kunt gaan sporten, wellicht eerst eens een sport die je knieën niet zo belast, bijvoorbeeld fietsen (hometrainer) of de crosstrainer?

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -