Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

IVF voor 'oudere' vrouwen moet kunnen: eens of oneens?

Hoe jong je je misschien ook voelt of hoe jeugdig je er ook uitziet, als je eind dertig bent en zwanger wilt worden omdat je eerste carrière hebt gemaakt, heet je al snel een 'oudere moeder'. 

De kans dat het niet vanzelf lukt om zwanger te worden is iets hoger dan bij vrouwen van onder de dertig. Een vrouw kan proberen zwanger te worden via IVF ('reageerbuisbevruchting'). Omdat de kans op zwangerschap met het stijgen van de leeftijd kleiner wordt, hanteren IVF-centra in Nederland leeftijdsgrenzen voor vrouwen. Boven de veertig heeft een vrouw geen recht op een IVF-behandeling.

Ben je het hiermee eens? Of vind jij dat de leeftijdsgrens omhoog moet zodat vrouwen eerst carrière kunnen maken?

Terug naar het begin

Reacties

 • MiszGansta

  12 december 2016 21:48

  Leeftijd moet omhoog!
  Ben zelf op oudere leeftijd m'n soulmate tegen gekomen, we willen niks liever dan 'n kindje samen. Helaas kreeg ik baarmoederhalskanker, intussen ben ik bijna 44 en de tijd dringt. Hoop dat het ons nog lukken gaat, maakt niet uit hoe...als t maar lukt.

  • Change

   23 augustus 2016 20:31

   Ja, ook vrouwen van boven de 43 jaar moeten in Nederland IVF kunnen krijgen. In buurlanden gelden al iets hogere leeftijden (Duitsland bv). En bij een techniek als eiceldonatie is er geen medische reden voor de huidige leeftijdsrestricties. Ook mannen (dat ben ik zelf) zouden niet dermate beperkt moeten zijn als nu het geval is. De medische techniek is behoorlijk gevorderd, dat levert geen probleem op. Resteert nog de ethische vraag: ' hebben oudere stellen het niet aan zichzelf te wijten dat ze geen kinderen hebben'. Vaak lees je verhalen over 'dat ze dan maar eerder aan kinderen hadden moeten denken ipv aan de carriere'. Soms kom je echter pas op latere leeftijd de ware tegen. Soms loopt het in het leven gewoon wat anders dan dat achteraf gezien beter zou zijn geweest. Voordeel van een ouder stel is aan de andere kant dat hun relatie stabiel is.

   • Claudia45

    28 juli 2016 14:51

    Vrouwen vanaf 45 jaar moeten ook kans maken om een kinderwens in vervulling te kunnen laten brengen.

    • Bowie

     17 augustus 2013 18:31

     Zelf ben ik nu veertig jaar en begin nu met een IVF traject. Ruim tien jaar geleden is mij na een operatie medegedeeld dat ik geen kinderen zou kunnen krijgen. Dit komt hard aan en het is een heel proces om dit een plekje te geven. Wanneer je dan na ruim tien jaar de mededeling krijgt dat er een fout is gemaakt dan schud de grond weer onder je voeten. Het was door IVF wel mogelijk een kindje te krijgen! (Als het me gegund wordt.) Ik heb er goed en grondig over nagedacht. En ik heb besloten ervoor te gaan. Op papier ben ik misschien wel te oud. Maar zo voel ik me zeer zeker niet!

     Dus iedereen heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen redenen waardoor er soms niet op jongere leeftijd een kindje is gekomen.

     Maar ben het wel eens met het feit dat wanneer de mogelijkheden aanwezig zijn het verstandiger en gezonder is om jonger een kind te krijgen.

     • rogier

      11 oktober 2011 09:54

      ik heb voor een schooldebat een stelling "er moeten europese wetten in europa de maximale leeftijd voor ivf 45 jaar". weten jullie hier misschien nog een paar stellingen hiervoor. Alvast bedankt.

      • S. Groot

       07 juli 2011 02:20

       oudere vrouwen van boven de 50 moeten net zo goed recht hebben op ivf dan hun jongere zusters, niet in het minst omdat amerikaans onderzoek uitwees dat zij fysiek en mentaal net zo goed zijn opgewassen tegen opvoeden. Wetten die dit tegenhouden discrimineren op leeftijd, wat wettelijk is verboden. De meeste argumenten tegen betreffen vooroordelen en/of meten met 2 maten, zelfs door artsen. Oudere vrouwen hebben meer geduld en levenservaring, wat een zegen is voor het kind. Blijkbaar kleven de vooroordelen alleen op oudere vrouwen want over oude vaders hoor je niemand. Bovendien kunnen jongere vrouwen eveneens vroegtijdig doodgaan, aan drank of drugs verslaafd zijn etc., dan is familie opvang ineens geen issue.

       • Dave

        16 januari 2016 20:23

        Oudere vrouwen van boven de 50 ? Zolang zij de maatschappij niet opzadelen met hoge gezondheidskosten moeten ze zelf weten wat ze doen. Een kind dat niet geboren wil worden, wil niet geboren worden. IVF is de grootste bullshit die er bestaat. Die is alleen bedoeld voor de financiering voor de Audi TT als boodschappenwagen voor de vrouw van de IVF-behandelaar.

       • lita

        09 juni 2011 15:01

        Ik vindt dat elk vrouw recht heeft op het krijgen van een kind,ik was ook 18 toen ik mijn eerste kind kreeg alles leek koek en ei maar na een maand stierf mijn baby? wat nu op mijn 21 kreeg ik mijn tweede kind en op mijn 25 mijn derde,op mijn 28 mijn vierde tot de dag vanheden heeft niemand mij gezegt je bent een oude moeder. Alles is wetenschappelijk,niet de wetenschap heeft de mens geschapen. dus ik zeg dan een gezonde moeder tot 45 jaar kan en mag een kind krijgen want vaders zijn ook te oud.

        • Christel

         20 maart 2011 19:59

         Mijn man en ik zijn enkele weken geleden voor het eerst naar Barcelona geweest omdat we zwanger willen worden door embryodonatie. Wij hebben het adres via een Belgische kliniet gekregen. Dus ik kan iedereen aanraden om naar het buitenland te gaan. Te meer omdat ze daar ruimdenkerder zijn en de zorg absoluut niet onder doet voor de Nederlandse zorg. Ik weet niet of ik hier namen mag noemen maar google is op Eugin Spanje.

         • jo

          18 november 2010 11:45

          Ik snap best dat IVF of andere behandelingen een uitkomst is voor stellen waarbij het niet lukt om zwanger te worden. Maar ik vind ook als je zelf de keus maakt eerst carriere dan IK WIL PAS LAAT KINDEREN dat je dan niet moet zeuren als het niet lukt . Ik ken ook een stel wat zegt nee hoor nu geen kinderen, pas als ik 35 ben geweest en als het niet lukt dan doen we wel IVF. Ook ken ik een stel wat al vanaf hun 25e bezig is. Dan zeg ik op mijn beurt ja voor die mensen zijn die behandelingen bedoeld!

          • Latifa

           11 februari 2010 16:03

           Weet iemand een adres in Marokko waar IVF behandelingen worden gedaan. Mijn schoonzus probeert al jaren zwanger te worden en dat lukt niet. Haar zoons zijn nu 16 en 14 en ze wilt heel graag nog een kind. Ik hoor het graag.

           Reageer ook

           Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl