Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Het gebruik van pijnstillers tijdens de zwangerschap

Als het even kan, is het beter om medicijngebruik te vermijden als je zwanger bent. Niet alle geneesmiddelen zijn schadelijk, maar er zijn verschrikkelijke verhalen bekend uit het heden en verleden. Zoals de Softenon- en DES-affaires. Soms echter is het gebruik van geneesmiddelen noodzakelijk. En van verschillende middelen die al langer bestaan, is bekend of ze wel of niet schadelijk zijn voor zwangeren en hun ongeboren baby's.

Het alom meest gebruikte medicijn is ongetwijfeld de pijnstiller. Ook als je niet zwanger bent is het vaak een afweging: wanneer neem ik er één in en wanneer kan ik zonder? Maar als je zwanger bent, wordt die keuze nog iets ingewikkelder. Let wel, pijnklachten tijdens de zwangerschap (zoals buikpijn) zijn reden om naar een arts te gaan. Dat hoeft weer niet zo te zijn bij rugpijn door spit, een gewone hoofdpijn of een verzwikte enkel. Soms is het gebruik van een pijnstiller echt nodig.

Welke producten kun je dan wel en niet gebruiken? Durf jij gewoon een paracetamolletje te slikken als je zwanger bent? Vraag jij aan je huisarts welke medicijnen je mag gebruiken? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Joery

  18 april 2016 18:24

  Goedendag.

  Mijn vriendin is momenteel 31 weken zwanger.
  In de afgelopen twee maanden is ze erg achteruit gegaan, ze heeft last van misselijkheid, waardoor ze nu een sonde heeft. Ook heeft ze bekkeninstabiliteit en rugklachten door de zwangerschap en kan van de pijn niet slapen of überhaupt normaal lopen en staan.
  Inmiddels heeft ze een bed voor in de woonkamer en een wc stoel, maar dit maakt het niet makkelijker, omdat ze zo een extreme pijn heeft.
  Elke keer als we voor pijnbestrijding vragen krijgen we alleen maar te horen dat we maar paracetamol moeten halen, maar dit werkt niet.

  Kan iemand mij alsjeblieft helpen, we zijn ten einde raad.

  Mvg Joery

  • vrouwke

   16 augustus 2012 14:11

   Bij mijn eerste dochter heb ik een spuit in mijn been gehad. Mijn verloskundige wilde per se dat ik een ruggenprik nam. Ik heb een trauma aan naalden en wilde dat niet. Na veel stegelen heefd mijn moeder haar samen met de arts van ziekehuis buiten gezet, omdat zij niet koos voor moeder en kind maar voor der portemonnee. Nu sta ik onder controle voor nummer twee bij de gynaecoloog.
   Het enige waar ik nu mee zit is dat ik 31 weken zwanger ben en al 6 weken met hevige pijn in bekken, buik en rug loop (ben ook bekent bij reumatoloog). Maar nu ben ik op zoek naar iets wat de pijn wat kan verlossen, want ik ben niet zo'n fan van het feit, als pijn niet zakt, dat de kleine dan op 2 weken wordt gehaald. Wie o wie heeft een tip?

   • v. l

    27 mei 2012 22:34

    Ik ben 38 weken zwanger en tijdens een hoestbui heb ik een verkramping in mijn linkerflank gekregen. Dit is nu 2 dagen geleden. Vandaag heb ik Tramadol 50 MG gekregen via de huisartsenpost. In overleg met een gynaecoloog heeft hij dit voor mogen schrijven. Eindelijk!! Hopelijk verandert er in de toekomst voor de zwangere of net bevallen vrouw het eea. betreft pijnbestrijding tijdens de zwangerschap.

    • brien

     26 januari 2012 21:30

     @nancy hee ik ben momenteel zwanger van ons 4e kindje en ook ik slikte tramadol voor mijn pijn. In mijn bijsluiter staat echter dat het niet verantwoord is om tramadol te gebruiken. Ik ben wel van mening dat de medische wetenschap moet zoeken naar een pijnbestrijder die veilig gebruikt kan worden tijdens een zwangerschap. Ben alleen bang dat die doorbraak voor ons niet meer op tijd gaat zijn. Sterkte ermee.

     • De Boeck Els

      29 november 2008 14:34

      Ik heb een vraagje ik ben fibromyalgiepatiente,ik neem tramadol van 100mg als ik veel last heb. Nu is mijn vraag wat moet ik nemen als ik zou zwanger zijn om de pijn die ik heb als fibromyalgiepatiente te verlichten?

      • Maria

       24 juli 2008 11:27

       Ik heb 8 jaar niet zwanger durven raken vanwege het trauma dat ik aan de pijn bij het thuis bevallen heb overgehouden. Ik ben ervan overtuigd dat de ene vrouw veel meer pijn heeft dan de andere. Daarom ben ik vóór pijnbestrijding. Ongeveer 10 minuten voordat ik mocht persen had ik zo'n afschuwelijke pijn dat ik dacht dat ik dood ging. Het persen zelf vond ik heerlijk, eindelijk mocht ik persen. Dat ik aan alle kanten inscheurde voelde ik niet eens en van het persen zelf voelde ik ook niks. Zo heerlijk was het dat ik verlost was van die oorverdovende pijn die ik had in de laatste 10 minuten. Mijn zoon floepte er dan ook zo uit. Ik was jarelang als de dood om ooit weer zwanger te worden. Nu jaren later durf ik het weer aan maar wel met een hele grote angst. Bang dat ze geen pijnbestrijding willen geven. Maar ik beval wel in het ziekenhuis dat is een ding dat zeker is! Het was een ondraaglijke pijn.

       • Miriam

        17 juli 2008 20:06

        Ik ben van mening dat pijnbestrijding veel makkelijker zou moeten worden toegepast in ons land. Ook moeten doktoren beter naar de aanstaande moeder luisteren. Vaak worden er dingen gezegd zoals: ach het is je eerste je weet nog helemaal niet wat het is, maar je lijf geeft echt wel aan tijdens een bevalling wanneer het niet mee kan. Oordeel niet over een moeder in spe die pijnbestrijding wil, de een heeft een bevalling die 10 minuten duurt en als prettig wordt ervaren en de ander heeft een bavalling waar ze een trauma aan over houdt. Zelf ben ik er een die 72 uur lang weeen heeft gehad en nog steeds(na bijna een jaar) met tranen terugdenkt aan de bevalling. Tja ik ben op de naturlijke wijze bevallen zonder pijnbestrijding en ben daar niet echt voor. Maar ook ik vind dat een ieder het recht heeft om te kiezen en je niemand mag veroordelen voor de gemaakte keuze. Oh en wat betreft gevaren voor je kind, mijn kind heeft zolang in het geboortekanaal gezeten dat ze zuurstof tekort had en een eihoofd wat pas na een maand weer weg was. Ook geen pretje voor een baby denk ik.
        Zo heb je ook bij een natuurlijke bevalling voors en tegens.

        • Nelleke

         30 januari 2008 16:23

         Ook ik heb pethidine gehad bij mijn eerste bevalling, maar dat vond ik doodeng.. Ik werk zelf op een kraamafdeling als verpleegkundige en als iemand een pijnstiller nodig heeft kan zij dat krijgen maar dat beslist de arts. en waarom? omdat hij er verstand van heeft wanneer dat verantwoord is. Als je baby maar gezond geboren wordt toch??? Baby's krijgen ademhalings problemen als de pijnstiller op het verkeerde moment gegeven wordt en drinken slechter aan de borst (en wie weet wat voor gevolgen op langere termijn??) Pethidine werkt lang door, bij een baby later dan bij jou, dus een hele verantwoording voor de arts om dat te geven. er zijn ook alternatieve manieren om de pijn te bestrijden nl een bad of douche, bewegen op een bepaalde manier, andere houdingen die de pijn verlichten. Denk eens aan een doula bij je bevalling! die weet daar alles van en blijft al die tijd bij je... Als je veel vertrouwen in je eigen kracht hebt gaat het veel soepeler. Een bevalling is geen ziekte maar een prachtige beleving, ondanks de pijn.

         • Anna

          25 januari 2008 11:26

          @ daantje. Reeds drie keer hier een kind op de wereld gebracht; 1 keer keizersnede (ruggeprik), 1 keer spontaan (geen pijnbestrijding), 1 keer ingeleid (aan het infuus met oxytocine en 1 prik met betidine tijdens de laatste ontsluitingsweeen). Waarschijnlijk krijg je je eerste kindje en weet je niet goed waarover je praat. Pijnbestrijding kan een moegestreden moeder tijdens de bevalling erdoorheen slepen, zodat het kind, wellicht ietwat dizzy maar evengoed bij de pinken, zonder vacuumpomp, tang of andere ellende ter wereld kan komen. Soms is pijnbestrijding dus goed voor moeder EN kind!! We zullen zien hoe jij je houdt tijdens je bevalling en je praat volkomen nonsens over de schade aan het kind. Zowel verloskundige als gynaecoloog luisteren heel goed naar de aanstaande moeder, die zelf perfect kan aangeven wat zij tijdens die zware uren nodig heeft. Ik hoop dat het voor jou meevalt; maar kan je geen enkele garantie daarop geven. Bevallen kan zo pijn doen dat de moeder denkt dat ze gek wordt of dood aan het gaan is... en ik weet echt wel waarover ik het heb. Mijn partner was bij alle drie de keren aanwezig en ik ga voor de bevalling via het natuurlijke kanaal; dat is de beste weg en het snelste herstel is daarmee gegarandeerd. Ik was bij de laatste twee kinderen binnen een week weer op de been en verzorg mijn gezin zo goed ik kan en het gaat prima. Pijnbestrijding? Gewoon om vragen als je aan je eind zit. Er zijn meerdere manieren en de deskundigen helpen jou om de beste manier toe te passen. Voel je niet schuldig; vroeger gingen babies veel meer dood en moeders ook. Pijn is niet erg, maar als het een goede bevalling in de weg gaat staan... Gewoon doen die pijnbestrijding. Is he-le-maal niets mis mee!! Ik heb drie gezonde dochters van 10 jaar, 4 jaar en 0 jaar en ik dank mijn goede gesternte voor een uitstekende begeleiding en deskundige hulp, met pijnbestrijding.

          • L

           27 oktober 2007 16:59

           Het is belachelijk dat in Nederland verdoving tijdens bevallingen zo wordt tegengehouden. Wanneer je je ingegroeide teennagel weg laat halen, wat veel minder pijn zal doen dan de meeste bevallingen, zou het raar zijn als je het niet wilt, maar bij een bevalling belachelijk als je er al vooraf aan zou denken! In Belgie en andere ons omringende landen wordt verdoving bij bevalling veel meer toegepast en als normaal gezien. Nederland heeft een rare manier van conservatisme en arrogantie, ondanks dat wij hier dan zo voorzichtig zijn met verdoven en zogenaamd vooruitstrevend zijn met thuisbevallingen hebben we toch nog bij het hoogste aantal moeder en kinder sterfte. Waarom op een paternalistische manier iets moois voor een aanstaande moeder verpesten, als iemand hier tegenop zou zien!?

           Reageer ook

           Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl