Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ben jij dikker geworden tijdens je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kom je gemiddeld twaalf kilo aan. Bij de één kan dat wat minder zijn, bij de ander wat meer. Het verschilt per persoon. 

Het liefst wil je die zwangerschapskilo's er natuurlijk niet bij hebben, maar het extra laagje heb je nodig om goed te kunnen functioneren tijdens je zwangerschap. Naast dat je meer vet produceert, hou je ook meer vocht vast: een vervelend zwangerschapskwaaltje waardoor je zwaarder wordt. Het wordt veroorzaakt door een minder goede bloedcirculatie. Je kan je benen zoveel mogelijk omhoog leggen zodat het bloed terugstroomt. Voldoende beweging overdag is een must. Brandnetelthee, bleekselderij en ananas zijn bekende vochtafdrijvers.

Hoeveel kilo ben jij tijdens je zwangerschap aangekomen? Gingen de kilo's er na de bevalling weer net zo makkelijk af als toen ze er aan vlogen? En wat heb je gedaan om dat 'moedervet' kwijt te raken?

Terug naar het begin

Reacties

 • naoual

  20 maart 2018 22:52

  Ik was eerst 63 kilo voor mijn zwangerschap ben nu 78 kilo, ben flink aangekomen. Ben nu 32 weken zwanger en mijn baby weegt 2350 gram.

  • 2xmama

   09 november 2015 10:14

   Bij mijn 1e zwangerschap was ik 18 kilo in totaal aangekomen. Ja was wel wat, maar alle kilo's waren erna af. Toen was de gynaecoloog ook al serieus bezig met mijn gewicht. Nu ben ik 20 weken zwanger en ben 6 kilo bijgekomen. Mijn gynaecoloog vindt weer dat ik teveel aankom. Ik voel me er echt super slecht bij en doe echt erg mijn best! :(

   • Mamavan4

    07 augustus 2015 10:43

    Ben nu zwanger van de vierde. Heb drie jongens. Ondanks dat ik nu een enorme buik heb in tegenstelling tot de eerste drie zwangerschappen ben ik nu met 28 weken precies vier kilo aangekomen. Ook bij de anderen kwam er niet meer bij dan negen kilo. Uiteindelijk ben ik na drie zwangerschappen (dus vóór deze vierde) drie kilo zwaarder dan voor ik moeder werd. Van elk kind bleef er ongeveer een kilo hangen. In principe niet erg, weeg 69 kilo bij 1,68. Beetje grens maar wat reserves komt altijd goed van pas. Je bent minder snel ziek en kan tegen een stootje... Als het kindje maar gezond is en we zelf goed door de bevalling rollen moet ik gewoon blij en dankbaar zijn.

    • Lievelore

     07 juli 2015 16:15

     Ik ben nu 28 weken zwanger van mijn tweede, het wordt een jongetje. Ik ben nu acht kilogram aangekomen in totaal. Van 71 naar 79 kg. Bij mijn dochter was ik totaal 16 kg aangekomen maar dat was er met twee dagen weer af! Ik gaf borstvoeding en hield behoorlijk vocht vast.

     • 2xmama

      09 november 2015 15:52

      Oooh ik ben 6 kilo bij en 20 weken zwanger. Met mijn vorige zwangerschap ben ik 18 kilo bijgekomen. Ik ben blij dat er toch nog iemand is die zo aankomt als mij. Want andere mensen komen precies niets bij of minder dan de helft. Ik weet dat ik het niet mag vergelijken (iedereen is anders) Maar de gynaecoloog boort me echt de grond in: ( ze vind dat ik teveel ben aangekomen). Ik vond het verschrikkelijk en voel me nu zo onzeker!

      • Lievelore

       01 december 2015 16:51

       Hoi, maak je geen zorgen om wat je gynacoloog zegt. Je moet jezelf goed blijven voelen met wat je eet en doet en iedereen is anders. Ik ben ondertussen bevallen. Brent woog 4220 kg bij de geboorte en had een placenta van 800 gram. Ik was 16 kg aangekomen en na de bevalling woog ik 79.

     • Shafelly

      17 februari 2014 11:32

      Ik ben morgen precies 23 weken en ook nog helemaal niks aangekomen. Zelfs bij mijn borsten komt er niks bij! Wat je zelf zegt heb ik ook...ik had al wat reserves dus misschien dat het daar door komt.

      • Mima

       22 december 2013 05:30

       Ik ben vijf maanden geleden bevallen van een gezonde knappe jongetje (4250 gram en 54cm). Zelf ben ik maar 1.59m, dus kun je je voorstellen wat voor grote toeter ik gehad heb! Mensen dachten vaak dat ik zwanger was van een tweeling en op het einde van mijn zwangerschap dacht men zelfs aan een drieling! Het feit dat ik een flinke baby in mijn buik had en vanwege de enorme hoeveelheid vocht dat ik vast hield, en natuurlijk de kilo's die ik ben bijgekomen, was ik maar liefst 30 kilo aangekomen! Ik ben na de bevalling al heel snel 10 kilo afgevallen, daarna nog eens 7 kilo. Dus al met al een mooie 17 kilo afgevallen! Maar dat is natuurlijk nog niet genoeg. Ben uiteraard bewuster bezig met wat ik eet en ik geef ook borstvoeding. Toch gaan er naar mijn gevoel niet snel genoeg de kilo's ervan af. Mijn oude kleren passen mij nog niet, maar ik geef de moed nog niet op! Ik ben pas begonnen met sporten, hopelijk zal ik nu wat rapper resultaat zien. Heeft iemand nog tips?

       • Jen

        22 november 2013 12:49

        Ik ben nu ruim 39 weken zwanger en ben 10 kilo aangekomen.

        • Marloes

         22 oktober 2013 16:10

         Ik ben nu 9 kilo aangekomen en ben 28 weken. De 12 kilo ga ik dus overheen, maar als ik niet over de 15 kilo ga, ben ik tevreden. Het kindje groeit goed, dus dat is het allerbelangrijkste toch?

         • Debby

          19 september 2013 20:38

          Ik ben inmiddels 19 weken zwanger van mijn derde kindje en zes kilo aangekomen. Normaal is mijn gewicht 57kg bij een lengte van 1.72, dus slank. In mijn eerste zwangerschap ben ik in totaal 15 kg aangekomen. Zes weken na de bevalling zat ik alweer op mijn oude gewicht. Bij mijn tweede zwangerschap kwam ik iets meer aan (18 kg) en duurde het na de bevalling drie maanden voordat ik het extra gewicht kwijt was. Bij allebei dus behoorlijk aangekomen en behoorlijk gegeten, omdat ik gewoon continue honger had. Ik heb twee gezonde jongens gekregen en hoop dat de derde ook gezond ter wereld komt. Ook nu laat ik mij lekker gaan en geniet van het eten en de zwangerschap. Hoe ik er daarna uit zie..... Ik wacht rustig af en laat me verrassen en als het er niet afgaat dan wordt het heel stevig sporten!

          • evy

           07 maart 2013 13:21

           Ik ben nu 37,5 weken zwanger en op de kop af 17 kg bij gekomen. Ik ben gestart aan een gewicht van 52 kg bij 1 meter 68. In het begin vlogen de kilo's eraan, na 30 weken zwangerschap kwam het echter rustig aan erbij. En nu de laatste weken zo goed als niks meer. Dus niet altijd zoveel zorgen maken naar het einde toe. Ons kleintje zijn gewicht zit twee weken voorop en blijft nu de laatste twee weken stabiel staan. Zo zie je maar...

           Reageer ook

           Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl