Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Geen baarmoeder meer. Wat nu?

Het moeten missen van je baarmoeder is niet niks, zowel in psychisch als fysiek opzicht. De baarmoeder is voor veel vrouwen erg essentieel. 

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Sommigen spreken van 'het huis van mijn kinderen'. Anderen zeggen simpelweg 'het hoort bij mij'. Lichamelijk heeft een leven zonder baarmoeder ook gevolgen. Sommige vrouwen klagen over minder seksueel plezier, depressiviteit en verergerde overgangsklachten.

Moet jij je baarmoeder ook missen? Heb jij daardoor last van bepaalde klachten?

Reageren

Reacties

 • Sil

  Fleurtje46

  Ik ben vandaag opgestaan met bloedverlies, ook al is mijn baarmoeder al jaren geleden verwijderd. Op het moment dat ik bloedverlies heb, heb ik verschrikkelijke juik en voel me ook niet echt goed.

  Reageer
 • Sil

  Nanceke

  Bij mij is de baarmoeder ook verwijderd maar heb nog steeds mijn eierstokken.
  Deze operatie is ongeveer vijftien jaar geleden gebeurd, ik ben nu 51.
  Wel moet ik zeggen dat bij mij de orgasmes er wel nog zijn, zelfs veel heviger dan voordien.
  Ik heb er dan toch nog iets positiefs aan overgehouden.
  Bij iedere vrouw zal het wel anders verlopen denk ik.

  Reageer
 • Sil

  Room

  Het valt mij op dat artsen al snel adviseren de baarmoeder te laten verwijderen. Mag duidelijk zijn dat het een zware operatie is maar de klachten hierboven genoemd daar hoor je ze niet over, tenminste niet de gynaecologen die mij sterk adviseren hem "er maar uit te halen omdat ik toch geen kinderen meer wil". Operatie, even later naar huis, zes weken voorzichtig, that's it! Ik begin hem nu toch wel enorm te knijpen, zijn er dan helemaal geen andere opties dan gelijk maar alles er uit (heb vleesboom rond 5 cm) Heeft er iemand tips met betrekking tot ziekenhuizen/gynaecologen regio Haaglanden?

  Reageer
  • Sil

   Lieszl

   Wat vervelend dat je dat idee hebt. Wel jammer dat de artsen in het algemeen dat snel adviseren voor jouw idee.
   Mijn persoonlijke ervaring is dat de gynaecologen hun best doen te kijken naar alternatieven en zeker niet het verwijderen als de beste oplossing zien, maar wel soms als de enige oplossing.
   Sterkte .

   Reageer
 • Sil

  Boemer

  Ik heb al maanden klachten, pijn in mijn buik, rug drukkend gevoel aan de onderkant, veel bloedverlies tijdens mijn menstruatie. Loop nu bij een gynaecoloog, aankomende vrijdag voor een echo. Ik ben al gesteriliseerd en ik wil dat ze mijn baarmoeder eruit halen. Als ik er op sta zou de gynaecoloog er dan mee instemmen.

  Reageer
  • Sil

   Ingrid

   Hoi Boemer,

   Ben jij gesteriliseerd met Essure?

   Reageer
 • Sil

  Mies

  Hallo. Ik ben in augustus 2014 geopereerd aan mijn baarmoeder, alles is weggehaald ook de eierstokken. Ze hadden baarmoederkanker geconstateerd, gelukkig was ik er op tijd bij hadden ze gezegd. Na de operatie zes weken wachten, kreeg ik 25 bestralingen. De laatste bestraling was in december 2014, ondertussen kreeg ik ook nog last van een niersteen, elke keer zat er bloed in mijn urine. Op oudjaarsdag hebben ze de niersteen verwijderd, daarna nog wel een beetje bloed in mijn urine. Wij zitten nu in april 2015 en de ene keer wel bloed in mijn urine en de andere keer totaal schoon.

  Nu op dit ogenblik ben ik geveld met ischias, veel pijn kan amper lopen, maar ook bloed plassen soms met dikke stukken erin. Zouden dat resten kunnen zijn van de bestraling wat er nog uit moet? Wie heeft deze symptonen ook gehad? Mail mij dan of geef mij een antwoord op deze site, dan voel ik mij een beetje rustiger. Bij voorbaat mijn hartelijke dank, mijn leeftijd is trouwens 64 jaar.

  Reageer
 • Sil

  She

  Zorgen om haar..

  Reageer
 • Sil

  Wendeltje

  Ruim drie jaar geleden is mijn baarmoeder verwijderd. Ik had een erg grote myoom in m'n baarmoeder, ik kon als ik op m'n rug lag de bobbel voelen in m'n buik ter hoogte van m'n blaas. Ik had vreselijke bloedingen als ik menstrueerde, het was geen doen meer. Ik kreeg een arts toegewezen die mij zou opereren, heb hem telefonisch gesproken maar had er een raar gevoel bij. Ik heb gegoogeld op zijn naam en kwam meerdere slechte recensies over hem tegen op internet! Ik heb het ziekenhuis gebeld en gevraagd of ik een andere arts mocht. Dat gebeurde. Het was een arts waar ik op internet veel positiefs over las. Hij heeft het voor elkaar gekregen mijn baarmoeder via een kijkoperatie te verwijderen. Daardoor had ik geen grote snee maar een paar kleinere wondjes die vrij snel genazen. Hij heeft mij bij de controle zelfs een filmpje laten zien van het verwijderen van de baarmoeder. Ik ben echt super tevreden over de gang van zaken en heb hem bedankt voor zijn kundige operatie.

  Ik heb echt zeer goed rust gehouden de zes weken daarna, mijn gezin heeft me heel goed geholpen. Nu voelt het alsof het nooit gebeurd is, alleen hardlopen lukt niet, dat doet pijn in m'n buik. Ik heb m'n baarmoedermond nog wel en verlies maandelijks een paar druppels bloed als ik menstrueer (inlegkruisje is voldoende, maandverband niet nodig). Wat mij verbaast is dat ik nog net zo'n pijn in m'n buik heb als ik ongesteld ben, naar gevoel in mijn benen, chagrijnig enzovoorts. Alsof ik mijn baarmoeder gewoon nog heb! Alleen bijna geen bloed meer. Klaarkomen voelt ook anders maar is nog steeds lekker, al voel je dat niet meer op dezelfde plek (was met baarmoeder wel iets beter hoor).

  Omdat ik maandelijks nog (een klein beetje) bloed zie heb ik intussen opgemerkt dat mijn lichaam met de overgang bezig is, het is onregelmatig geworden. Ik ben 43 dus dat is normaal. Ik vind het wel prettig dat ik nog kan zien dat ik menstrueer, dan twijfel je ook niet waar je buikpijn en dergelijke vandaan komt. Mijn arts raadde me aan mijn baarmoedermond te houden om eventueel ooit te kunnen gebruiken als ik een verzakking zou krijgen. Een heel klein percentage krijgt door de baarmoedermond dan nog wat maandelijks bloedverlies, ik dus wel. Ik voel me super, ben dolblij dat mijn baarmoeder eruit is en voel me zeker niet minder vrouw. Maar ik heb dan ook drie kinderen,was op m'n 19e al moeder, mijn kids zijn nu volwassen.

  Reageer
  • Sil

   Sabiso

   Ik word nu pas over drie weken en twee dagen geopereerd. Ik ben benieuwd hoe het is, maar heb wel vreselijke pijnen in buik. Naar de wc gaan is moeilijk, dus nog drie weken te gaan. Ik ben 42, kreeg pijnen in mijn onderrug stralen naar mijn benen. Een scan gemaakt, niets kunnen vinden. Vaginale foto gemaakt had ik twee kleine vleesbomen. Menstrueerde zo veel dat ik bloedarmoede kreeg dus nadien vermoedde mijn huisarts dat de baarmoeder verwijderen misschien het beste was. Dan heb ik geen last meer van bloedarmoede en misschien ook de pijn in onderrug en benen ook niet. Ben benieuwd of er iemand is met dit soort pijn in onderrug stralen naar de benen dat je helemaal niet de benen kan verplaatsen.

   Reageer
  • Sil

   Simone

   Hoi Wendeltje,

   Bij mij is de baarmoeder er ook uit en is echt de juiste keuze geweest! Ook is mijn baarmoederhals eruit gehaald, zodat ik ook geen uitstrijkjes meer hoef te laten maken, gelukkig daar ben ik vanaf. En doordat jouw baarmoederhals er nog zit verlies je nog steeds een beetje bloed, vreselijk. Baarmoeder eruit, dus ook geen bloedverlies meer vind ik. Zelf heb ik ook het gevoel nooit meer gehad dat ik ongesteld ben. Sterkte.

   Reageer
 • Sil

  Inge

  Operatie zou ik zo weer over doen. Maar de orgasmes mis ik nog steeds na al die jaren, geen samentrekkingen meer, geen warm gevoel in je buik. Nee het orgasme is nu twee lichte klopjes in je clitoris en dat was het..

  Reageer
  • Sil

   Pipje

   Klopt, precies hetzelfde bij mij.. Twee lichte klopjes en klaar. Mis het nog steeds de heftige orgasmes, ook na drie jaar.

   Reageer
 • Sil

  Bloem

  Mijn baarmoeder is 2 jaar geleden verwijderd. ik was toen 34 jaar oud. Na een novasure behandeling die bij mij meer kwaad als goed heeft gedaan. Ik had last van hevige menstruaties die 2 weken duurden. Na de novasure had ik buikpijn die nog erger waren dan weeën.
  In overleg met de gynacoloog heb ik besloten tot verwijdering van mijn baarmoeder omdat de pijn bijna ondraaglijk was. Ik ben erg blij dat ik van de bloedingen en buikpijn af ben, maar er is mij niet verteld dat het seksueel een enorme impact zou hebben. Vrijen voelt niet meer zo intens en fijn en ook de orgasmes (als ik die nog krijg) zijn vlak en dof, niet meer dat fijne gevoel wat nog minuten door ebt in mn buik.
  Ook heb ik ontzettend last van mijn hormonen. Ik ben doodmoe tijdens een eisprong en de periode dat ik ongesteld moet zijn heb ik vreselijke last van huilbuien en wisselende stemmingen. Ik hou dan vocht vast en heb last van dikke vochtwallen onder mn ogen.
  Achteraf gezien had ik nooit aan die novasure moeten beginnen. Ik had graag meer duidelijkheid gekregen over de consequenties van de ingrepen. Waarschijnlijk had ik het nooit gedaan, ja ik mis mijn baarmoeder.

  Reageer
  • Sil

   Nova

   Ik heb veel vage klachten, het lijkt wel de overgang. Ik had voorheen ernstige menstruatie met klonten. Mijn gynaecoloog stelt een baarmoederverwijdering voor, maar die kan niet garanderen dat de pijn daarna weg is. Wie heeft ervaringen met een baarmoederverwijdering na Novasure?

   Reageer
 • Sil

  Wendy

  Ik ben ook mijn baarmoeder kwijt. Ik was destijds 28 jaar toen het gebeurde. Ik was zwanger en er waren complicaties, waardoor ik een spoedoperatie moest ondergaan. Ik voelde dat er iets mis was, maar niemand geloofde mij. Mijn dochter kwam ter wereld. Ik werd naar de uitslaapkamer gebracht, maar viel opeens bleek weg doordat mijn baarmoeder was opgezet. De arts bleek te diep te hebben gesneden waardoor ik een interne bloeding kreeg. Toen kreeg ik te horen dat ik bijna dood was gegaan en in coma had gelegen. Mijn baarmoeder hadden ze moeten verwijderen om mijn leven te redden. Ik ben dankbaar voor mijn mooie meid en het feit dat ik leef. Ik voel me echter nog steeds geen volledige vrouw. En heb dan ook een rechtzaak tegen het betreffende ziekenhuis aangespannen.

  Reageer
  • Sil

   Caroll

   Mag ik vragen hoe de rechtszaak tegen het ziekenhuis is afgelopen? Ik hoop dat je in het gelijk bent gesteld want dat geeft hoop en tegelijkertijd geeft het een signaal af naar artsen en specialisten om zorgvuldiger te werk te gaan bij operaties. Men kan zich dan niet langer verschuilen achter de woorden dat iedere operatie risico's met zich meebrengt.

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

63 - 3 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren