Website van het Jaar

Van vegetariër naar veganist

Verhaal door Benthe (26)

Benthe (26 jaar) is sinds een aantal jaren veganiste. Dat werd ze vanuit ethisch oogpunt. Dierlijke voedselproducten staan niet langer op het menu en dat bevalt haar prima.

"Ik ben nu zo'n zes jaar veganist. Voordat ik veganist werd, was ik vegetariër. Ik at toen in plaats van vlees bijvoorbeeld vaker kaas of eieren. De verandering van vegetariër naar veganist was voor mij wel een hele omschakeling. Als veganist mag je namelijk ook geen kaas en eieren eten en andere dierlijke producten. Ik moest dus veel uitzoeken wat ik wel en niet mocht eten. Mensen die veganistisch leven hebben mij geïnspireerd om veganist te worden. Veganisten hebben als filosofie 'zorgvuldig omgaan met de wereld', wat mij zeer aansprak. Het is namelijk niet nodig dieren pijn te doen of om ze te overheersen. Ik word zelf ook niet graag overheerst en daarom wil ik andere wezens ook niet overheersen. Ik wil me daar niet schuldig aan maken.Er zijn ook mensen die om gezondheidsredenen veganist worden. Anderen worden het vanwege hongerende kinderen in de wereld. En zo zijn er nog veel meer redenen om veganist te worden."

Uit eten is lastig 

"Ik mis het eten van dierlijke producten niet. Als je weet wat er allemaal mee gebeurt dan wil je geen vlees meer eten. Ook puur vanuit m'n gezondheid zou ik het niet meer willen eten. Om mijn vitamines binnen te krijgen eet ik veel granen, pasta, rijst of couscous. Daarbij eet ik groente, soep, groenteburgers, notenburgers en ook producten met soja. Ik ga graag uit eten, maar dat is in de stad waar ik woon nogal lastig. Er zijn wel een paar vegetarische eetcafés, maar die zijn op twee handen te tellen. Soms wil het bij de Chinees ook nog wel lukken. Ik vraag dan om een gerecht waar geen dierlijke producten in zitten. Op de universiteit kun je helemaal geen veganistische producten krijgen, dus dan neem ik mijn eigen eten mee. Als veganist hou ik me dus meer bezig met eten. Ik zorg er iedere keer weer voor dat ik geen dierlijke producten koop. Maar sinds kort probeer ik ook geen leren schoenen meer te kopen. Het komt af en toe nog wel voor dat ik een wollen trui draag."

Wereld met alleen veganisten 

"Mijn vriend is gelukkig ook veganist. Dat vind ik heel belangrijk. Ik ben ooit wel eens verliefd geweest op jongens die niet veganistisch waren, maar ik weet niet of het ooit iets had kunnen worden. Aan de ene kant is het puur praktisch dat m'n vriend veganist is, maar aan de andere kant delen we een bepaalde denkwijze die we beiden belangrijk vinden. Toen ik net veganist was probeerde ik nog wel mensen over te halen ook veganist te worden. Natuurlijk zou ik graag een wereld zien met alleen veganisten. Tegenwoordig probeer ik mensen niet meer te overtuigen, ieder moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt."

Reageren

Reacties

 • Sil

  Sanne

  O ja, ik wilde nog even zeggen dat het helemaal GEEN feit is dat mensen alles op(vr)eten wat er rondloopt op de aarde, vroeger...heeel vroeger nog niet; daar zijn bewijzen voor!!! En nog iets: niet ieder dier eet een ander dier op; veel dieren eten ook plantaardig... DUS.

  Reageer
 • Sil

  Gertie

  De grens met betrekking tot eten legt iedereen zelf! Gelukkig kiezen al heel veel mensen ervoor om vegetarisch te eten.
  In juni 1988 werd ik vegetariër uit respect voor dieren. Toen ik er achter kwam dat een koe die enorme hoeveelheden melk niet zou geven als zij geen kalf kreeg, ben ik veganist geworden. Dat ben ik nu sinds eind 1996. Ik eet geen dierlijke ingrediënten en draag geen leer, wol of zijde. In het begin was het even moeilijk, omdat je alle etiketten in de supermarkt en natuurvoedingswinkel moet doorlezen. Maar als je dat eenmaal gedaan hebt, kom je tot de conclusie, dat je nog enorm veel eten tot je beschikking hebt! In de supermarkt is de hele groenteafdeling voor veganisten beschikbaar; er zijn vele soorten pasta's zonder ei, met rijst of granen en Sofine- en Alproprodukten. In de Natuurvoedingswinkels is ook nog van alles te krijgen. Als veganist kun je ieder dag gezond en gevarieerd eten. Ik neem wel iedere dag een plantaardig B12-tabletje van Solgar.
  Ik denk dat voor de meeste mensen die veganist worden, dit een goed doordachte stap is die ze maken. Ik weet dan ook zeker dat ik gezond leef, voel mij dan ook prima en ben gelukkig, omdat er voor mij absoluut geen dieren hoeven te lijden!

  Reageer
 • Sil

  Cindi

  Sinds kort ben ik overgestapt naar een veganistische levenstijl, vanuit een 'alles-eet' levenstijl. Ik heb dit gedaan vanuit een gezondheidsoogpunt. Er kwam geen idealisme aan te pas (hoewel ik zielsveel van dieren houd). Mijn hele leven heb ik last gehad van een zogenaamde spastische dikke darm. Minimaal 1 dag per week kon ik in bed blijven, vanwege ernstige darmkrampen. Na uitgebreid onderzoek besloot ik tijdelijk alle dierlijke produkten te laten staan. Gevolg: ik heb geen last meer van mijn darmen. Een broodje kaas of een gekookt eitje echter, heeft een dag bed-rust tot gevolg. Een veganistische levenstijl is mij 100% meegevallen wat betreft de diversiteit van het eten. Je wordt gedwongen op een andere manier naar eten te kijken. Er staan nu maaltijden bij mij op het menu die ik voorheen niet overwogen had, maar heerlijk vind. Beperkingen zijn er alleen, als je ze wilt zien. Ik heb in deze levenstijl een nieuwsgierigheid aan de dag gelegd, die een wereld aan voedsel voor mij heeft geopend. En wat betreft uit eten gaan, sluit ik mij aan bij een andere reactie: kies voor Chinees, Thais, Indiaas, of simpel overleg met de kok. Tot nu toe heb ik nog elke keer heerlijk gegeten en kon ik de volgende dag gewoon functioneren. Voor mij was dat ongekend!

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Ik ben zelf vegetariër en ik denk er wel hetzelfde over als jij. Ik vind toch inderdaad dat mensen het zelf moeten weten. Ik ben nu 15 en ben op mijn negende vegetariër geworden; ik mis het niet. Mijn ouders zijn het ook niet, maar ik heb er geen problemen mee. Ik vind het goed van je dat je erover uit bent.

  Reageer
 • Sil

  Emily

  Zelf ben ik nu bijna zes jaar vegetariër. Het bevalt me goed zo, maar om nou veganist te worden, vind ik iets te ver gaan. Als koeien gemolken moeten worden, spuit de melk er soms vanzelf al uit, dus ze zijn dan blij als ze worden gemolken. Waarom zouden wij het dan niet opdrinken? Honing is bijv. een produkt dat wordt geproduceerd zonder dat de mens daar iets aan hoeft te doen, of niet? Zo dacht ik namelijk dat 't gaat of ben ik nou helemaal verkeerd??

  Reageer
 • Sil

  Anne

  Hallo Tatjana,
  Ten eerste: mensen zijn als het ware 'geprogrammeerd' om vlees te eten, hoewel niet zoveel als nu gebruikelijk is. Twee keer per week vlees eten en iedere dag zuivel of een ei is genoeg.
  Ten tweede: een strikt veganistisch dieet is voor opgroeiende kinderen en zwangere vrouwen niet ideaal. Het kan wel, maar vooral kinderen moeten wel erg veel soja of noten eten om aan hun eiwitten te komen. Ik ken meerdere gezinnen die vega eten, en ik vind het maar magere, pipse kindjes. De hele wereld veganistisch lijkt me, ook voor de arme kindjes in Afrika, dus geen zegen...
  Ten derde: ik begrijp die zendingsdrang van vegetariërs en veganisten niet zo goed. Ze voelen zich altijd zo boven je verheven. Zoals je zelf schrijft, wil jij je niet schuldig maken aan onderdrukking in welke vorm dan ook. Dream on, honey... Makkelijk om zo je geweten te sussen. Alsof jij nooit spullen koopt die bijvoorbeeld door kinderarbeid zijn gemaakt, of die slecht zijn voor mens en milieu. Katoen is trouwens veel belastender voor het milieu dan wol, en wordt bovendien geplukt door seizoenswerkers voor een schamel salaris.
  Ik zou willen zeggen: doe lekker wat je wilt, maar ga niet zo preken dat jij het allemaal zo goed doet.

  Reageer
 • Sil

  Hyls

  Even mijn reactie: of je nu wil of niet, veganisme heeft de toekomst! Ik ben zelf niet veganist, maar gewoon sinds kort lacto-ovo vegetariër. Ik probeer mij zoveel mogelijk te verdiepen in alle alternatieven voor zowel melk als eieren, en dan kom je als snel tot de ontdekking dat melkprodukten vervangen kunnen worden door vloeibare sojaprodukten. Alleen de prijs zou nog een belemmering (vooral voor bijv. studenten) kunnen zijn. Zelfs bijv. Middas Dekkers vraagt zich af waarom je een koe nodig hebt om van gras melk te maken. Met toekomstige laboratoriumtechnieken zal het volstrekt mogelijk worden om alles na te maken. En niet dat ik daar persoonlijk 100% voor ben, maar positief gevolg daarvan is in ieder geval het niet meer kwaad aanrichten op dieren. Bovendien zal puur vanuit het mondiale voedingsperspectief iets moeten veranderen aan het dieet van vooral de westerse bevolking. Met dieet bedoel ik in dit verband het luxe verschijnsel dat wij als westerlingen door de enorme welvaart zijn overgegaan op een dieet van meer vlees en melkprodukten dan elders.

  Reageer
 • Sil

  Ilse

  Waarom heb ik het idee dat de meeste mensen die schrijven over dierenleed en dergelijke uit de stad komen, en hun ervaringen alleen op programma's van tv baseren? Ooit een koe van dichtbij gezien? Het valt allemaal wel mee, en denk er eens bij na dat je alleen nare dingen op tv ziet, nooit de goede!!

  Reageer
 • Sil

  Lindsay

  Goede reactie van Henriëtte. Zelf ben ik veganist sinds een jaar. Daarvoor was ik mijn hele leven vegetarisch. Mensen die vlees eten, hebben geen idee wat die dieren in hun korte leven lijden.

  Reageer
 • Sil

  Igna (46) jananet@hetnet.nl

  Helaas bemerk ik steeds dat de meeste mensen nog maar heel weinig weten over het leed wat wij veroorzaken op aarde zowel bij mensen als dieren en planten. Wat een egoïsme om dit maar gewoon te accepteren en niet verder te kijken dan je neus lang is. Soms is het ook moeilijk om aan informatie te komen. Op de meeste scholen zal je er in ieder geval niet wijzer worden. Ik ben blij met het stukje van Henriet (32). Maar er is nog veel meer te vertellen. Al een jaar lang hebben wij een site over 't veganisme. Hier op is veel te lezen. Ik hoop dat die genen die Tatjana te ver vinden gaan eens een bezoekje willen brengen. Ook voor Daniëlle en Dina is er veel te vinden over het veganisme: www.lekkerplantaardig.net

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

31 + 9 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren