Website van het Jaar

Van vegetariër naar veganist

Verhaal door Benthe (26)

Benthe (26 jaar) is sinds een aantal jaren veganiste. Dat werd ze vanuit ethisch oogpunt. Dierlijke voedselproducten staan niet langer op het menu en dat bevalt haar prima.

"Ik ben nu zo'n zes jaar veganist. Voordat ik veganist werd, was ik vegetariër. Ik at toen in plaats van vlees bijvoorbeeld vaker kaas of eieren. De verandering van vegetariër naar veganist was voor mij wel een hele omschakeling. Als veganist mag je namelijk ook geen kaas en eieren eten en andere dierlijke producten. Ik moest dus veel uitzoeken wat ik wel en niet mocht eten. Mensen die veganistisch leven hebben mij geïnspireerd om veganist te worden. Veganisten hebben als filosofie 'zorgvuldig omgaan met de wereld', wat mij zeer aansprak. Het is namelijk niet nodig dieren pijn te doen of om ze te overheersen. Ik word zelf ook niet graag overheerst en daarom wil ik andere wezens ook niet overheersen. Ik wil me daar niet schuldig aan maken.Er zijn ook mensen die om gezondheidsredenen veganist worden. Anderen worden het vanwege hongerende kinderen in de wereld. En zo zijn er nog veel meer redenen om veganist te worden."

Uit eten is lastig 

"Ik mis het eten van dierlijke producten niet. Als je weet wat er allemaal mee gebeurt dan wil je geen vlees meer eten. Ook puur vanuit m'n gezondheid zou ik het niet meer willen eten. Om mijn vitamines binnen te krijgen eet ik veel granen, pasta, rijst of couscous. Daarbij eet ik groente, soep, groenteburgers, notenburgers en ook producten met soja. Ik ga graag uit eten, maar dat is in de stad waar ik woon nogal lastig. Er zijn wel een paar vegetarische eetcafés, maar die zijn op twee handen te tellen. Soms wil het bij de Chinees ook nog wel lukken. Ik vraag dan om een gerecht waar geen dierlijke producten in zitten. Op de universiteit kun je helemaal geen veganistische producten krijgen, dus dan neem ik mijn eigen eten mee. Als veganist hou ik me dus meer bezig met eten. Ik zorg er iedere keer weer voor dat ik geen dierlijke producten koop. Maar sinds kort probeer ik ook geen leren schoenen meer te kopen. Het komt af en toe nog wel voor dat ik een wollen trui draag."

Wereld met alleen veganisten 

"Mijn vriend is gelukkig ook veganist. Dat vind ik heel belangrijk. Ik ben ooit wel eens verliefd geweest op jongens die niet veganistisch waren, maar ik weet niet of het ooit iets had kunnen worden. Aan de ene kant is het puur praktisch dat m'n vriend veganist is, maar aan de andere kant delen we een bepaalde denkwijze die we beiden belangrijk vinden. Toen ik net veganist was probeerde ik nog wel mensen over te halen ook veganist te worden. Natuurlijk zou ik graag een wereld zien met alleen veganisten. Tegenwoordig probeer ik mensen niet meer te overtuigen, ieder moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt."

Reageren

Reacties

 • Sil

  veganXpower

  Sarina, ook leer word op een bijzonder milieuvervuilende manier gelooid. Niet-leren schoenen zijn dus zeker niet per se slechter voor het milieu dan leren schoenen.
  Verder: soja is inderdaad een goed alternatief. In veel gevallen is dit niet genetisch gemanipuleerd. Ook dit is dus een slecht argument tegen veganisme. Wat denk je trouwens dat het vee te eten krijgt? Oa gen-tech voedsel (oa soja). En ook in veel niet-veganistische producten zijn gen-tech grondstoffen verwerkt. De hele gen-tech discussie staat volledig los van veganisme.

  Veganisme betekent ook niet dat je 100% alles kan vermijden (oa asfalt inderdaad), het gaat om het streven. Elke stap die je in de richting van die 100% kan zetten is belangrijk. Dat jij geen vlees en leer gebruikt is heel goed. Maar ook voor je eieren en melk worden dieren uitgebuit/opgesloten/mishandeld/gedood. Dat je om wat voor reden dan ook geen veganist wilt/kan worden, daar heb ik alle begrip voor, maar ga hiervoor geen slechte argumenten over asfalt e.d. gebruiken.

  Reageer
 • Sil

  Kristian

  Even aan de veganisten onder ons:
  In de vele asfaltwegen die ons land rijk is zitten o.a. verwerkte dierenbotten verstopt.
  Betekent dat dan dat je deze wegen zou moeten mijden als zijnde een veganist?
  Dat wordt dus heel erg lastig.
  We zijn allemaal een produkt van deze maatschappij en we ontkomen(hoe idealistisch je ook bent)er niet aan om te zondigen.
  Een veganist bestaat dus niet echt.
  Je kan er wel naar streven om een veganist te worden, maar ja, dat is net zoiets als 100% gelukkig willen zijn, het is godsonmogelijk!!
  Ik hou het daarom gewoon op een vleesloos & en lederloos bestaan.
  Is al moeilijk genoeg..

  kris.

  Reageer
 • Sil

  Wendy

  Tamara, ik vind het geweldig wat je doet!! Ik ben zelf sinds 9 jaar vegetarisch en ik draag en gebruik geen producten waar dieren voor gedood moeten worden. Als mensen me vragen waarom ik dit doe en ik geef antwoord proberen ze me meestal te "betrappen" op leer ofzo... of ze hebben gelijk een antwoord van "ik laat mijn biefstukje niet staan hoor". Ik snap deze reacties echt niet! Misschien omdat ze zich op dat moment bewust worden van wat ze eigenlijk eten.

  Natuurlijk zou het beter zijn (vind ik) als iedereen wat verder zou kijken als ze een stuk vlees op hun bord hebben liggen. En ik weet ook wel dat ik in mijn eentje de wereld niet zal verbeteren wat dat betreft maar ik weet gelukkig dat ik niet de enige ben die bewust omgaat met een dierenleven!! Meestal snappen ze niet hoe ik een stuk vlees of wat dan ook niet als een product zie maar als een dood dier wat ooit geleefd heeft. Tja ik kan er ook niks aan doen maar het is wel zo, het heeft geleefd en het ligt nu op mijn bord in kant en klare brokken!!

  Ik heb altijd vlees gegeten omdat dat goed voor je was. Ik was elf toen ik me bewust werd van het feit wat vlees eigenlijk is en wat dat betekent voor een koe, varken of wat dan ook; een leven "lang" (oud worden ze niet) in een veel te klein hok, vaak niet eens een straaltje zon, op een harde bodem enz. Nou voor mij hoeft dat niet. Ja ik weet "het" is toch al dood maar ik aai ze liever dan dat ik ze opeet!! ;o) Op den duur wen je wel aan de meeste opmerkingen maar ja: 'I don't care': ik ben trots op mijn levenstijl xxx jes wendy

  Reageer
 • Sil

  sarina

  Wat betreft voeding is het volgens mij beter om geen(of weinig) vlees te eten, al was het alleen maar vanwege de manier waarop wij in de westerse wereld onze dieren fokken. Om vanuit het oogpunt van dierenleed geen producten te gebruiken waarin dierlijke materialen zijn gebruikt vind ik ook een nobel streven.
  Alleen, wat zijn de alternatieven?! Kunststoffen gemaakt van aardolie (polyester, nylon) die op millieuvervuilende wijze zijn geproduceerd. Als zo'n tanker met aardolie strandt, heb je gelijk een milieuramp. Of anders, met bestrijdingsmiddelen bespoten katoen die verwerkt is door slecht betaalde arbeiders.
  Als je geen vlees eet, is het vaak (genetisch gemanipuleerde)soja als alternatief, maar we weten nog niet wat voor effect genetische manipulatie heeft op lange termijn op de volksgezondheid en het millieu.
  daarom vind ik veganisme een vergezocht idealisme. Als je het echt goed wilt doen, houd je ook rekening met het milllieu en leef dan zoals men dat voor de industriële revolutie deed(terug naar de natuur), of betaal de prijs van onze onmetelijke welvaart!

  Reageer
 • Sil

  anoniem

  hoi, ik ben zelf ook vegetarisch, en dit wekt veel vragen in mijn omgeving op daarom ben ik blij dat er meer zo denken als ik! Maar zonder kaas en eieren, nee, dat zou ik niet kunnen! Ikzelf zou dus nooit veganist worden, maar ik heb wel bewondering voor iedereen die dat wel is! Suc-6!

  Reageer
 • Sil

  Solveigh

  Heej... ik kom je verhaal tegen tijdens het zoeken naar informatie voor een schrijfopdracht van school uit. Als ik kijk naar wat ik al tegen ben gekomen, zou ik jou tot de lacto-ovovegetariër rekenen. Maar jij noemt jezelf veganist. Hoe zit dat? Is iemand die mij dat op korte termijn kan uitleggen? (ivm inleverdatum van opdracht)solveightje@hotmail.com

  Reageer
 • Sil

  Tineke

  Ik ben heel blij om te merken dat een veganistische leefwijze zo veel reacties teweegbrengt! Toch wil ik even wat kwijt. Er wordt behoorlijk wat commentaar gegeven op de keuze van Tatjana, maar kan er iemand ook met goede argumenten komen? Of blijft het bij “planten zijn ook dieren”, “koeien zijn blij dat ze gemolken worden”, ”ben je wel voor soja”, “een mens is nou eenmaal omnivoor” en “veganisten zijn maar magere pipse kindjes”? Want zeg nou zelf, de vegetariërs en veganisten hebben wel de overhand wat kennis betreft!

  Voor iedereen die geïnteresseerd is in veganisme (of dit nu op een positieve of negatieve manier is), raad ik aan om de brochure “veganisme in vogelvlucht” te lezen, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (http://www.veganisme.non-profit.nl/). Hierin wordt op een duidelijke manier uitgelegd wat veganisme inhoudt en waar onze voeding vandaan komt.

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Ten eerste respecteer ik uw levenswijze. Vragen heb ik wel: U eet noten en rijst, terwijl bijvoorbeeld de rijstplant toch ook een levend organisme is? Een noot is ook een levende vrucht. Waar trekt u de grens? Bij de wandelende tak? Terzijde: zelf maai ik het gras niet en eet ik zo weinig mogelijk vlees. Relativeren daarentegen doe ik soms wel.

  Reageer
 • Sil

  jbhoof

  Jammer dat de meeste opmerkingen hier wat betreft dierenleed puur gebaseerd zijn op gevoel dat je wordt aan gepraat door media en dergelijke. Ik heb zelf een boerderij met akkerbouw en vleesvee (dus geen melkvee). Wij verkopen de dieren weer voor de fokkerij. Alle dieren die wij hebben verkocht lopen zomers buiten en staan 's winters op stal. De dieren hebben ruime hokken en lopen met 5 of 6 in een erg ruim hok wat rijkelijk is voorzien van stro dat ook nog eens 2 x perdag wordt ververst, de stal is erg hoog met veel lichtplaten en een natuurlijke ventilatie. De kalfjes blijven bij de moeder tot ze een maand of 8 zijn. De dieren die niet voor de fokkerij worden verkocht worden op ongeveer 18 maanden geslacht, en verkocht in de vorm van vleespaketten Dit is dus vlees van een dier dat echt een heel goed en plezierig leven heeft gehad. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen en die komen helaas altijd in het nieuws. Natuurlijk heb ik ook mijn vraagtekens bij de intensieve veehouderij. Maar ik denk dat als iedere consument bewust bij een boer zijn voedsel zou kopen er heel veel veranderd in zeer korte tijd. nl:
  1 de boer krijgt een reele prijs voor zijn produkten
  2 consument weet precies waar hij zijn produkten haalt
  Het gevolg is dat die boer dus een goed inkomen heeft. Dit ontgaat andere boeren echt niet en die zullen het dus ook op ongeveer zo'n manier gaan doen. Het is dus niet alleen roepen van bio industrie hier en daar maar doe er dan ook wat mee. Als je zo zelf kijkt waar je koopt dan weet je ook dat het op een verantwoorde manier gebeurt.
  Dat geldt dus voornamelijk voor mensen die vegetarier zijn of willen worden vanwege dedoor de media gebrachte verhalen. Mensen die graag iets meer willen weten over het hoe wat en waarom kunnen mailen naar jbhoof@hotmail.com

  Reageer
 • Sil

  Sanne

  Allereerst: wat ben ik blij om te merken dat er nog zoveel mensen zijn die nadenken over alles wat er op deze aarde gebeurt! Ik krijg een ontzettende zin om de mensen die van die (sorry) domme dingen schrijven (schapen, koeienmelk, dat soja gemanipuleerd is, etc.) eens even een cursusje LEVEN op aarde te geven, maar ja ik ben ook, gedeeltelijk, gestopt met preken. En gelukkig ook met lijken eten....want dat eten jullie allemaal, vleesetend Nederland...en niet zo fraai gefokte lijken ook nog eens!
  O ja, gebruik dan ook geen produkten waar dierenleed mee gepaard gaat, zoals make-up of Corona-bier (zij sponsoren stierengevechten) etc. En denk hier eens over na: wie heeft er in Nederland weleens een varken gezien (behalve op de kinderboerderij dan)? Terwijl er meer varkens zijn dan mensen, zie je ze nergens. Moet je je voorstellen hoe dicht ze op elkaar zitten!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

48 + 2 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren