Website van het Jaar

Van vegetariër naar veganist

Verhaal door Benthe (26)

Benthe (26 jaar) is sinds een aantal jaren veganiste. Dat werd ze vanuit ethisch oogpunt. Dierlijke voedselproducten staan niet langer op het menu en dat bevalt haar prima.

"Ik ben nu zo'n zes jaar veganist. Voordat ik veganist werd, was ik vegetariër. Ik at toen in plaats van vlees bijvoorbeeld vaker kaas of eieren. De verandering van vegetariër naar veganist was voor mij wel een hele omschakeling. Als veganist mag je namelijk ook geen kaas en eieren eten en andere dierlijke producten. Ik moest dus veel uitzoeken wat ik wel en niet mocht eten. Mensen die veganistisch leven hebben mij geïnspireerd om veganist te worden. Veganisten hebben als filosofie 'zorgvuldig omgaan met de wereld', wat mij zeer aansprak. Het is namelijk niet nodig dieren pijn te doen of om ze te overheersen. Ik word zelf ook niet graag overheerst en daarom wil ik andere wezens ook niet overheersen. Ik wil me daar niet schuldig aan maken.Er zijn ook mensen die om gezondheidsredenen veganist worden. Anderen worden het vanwege hongerende kinderen in de wereld. En zo zijn er nog veel meer redenen om veganist te worden."

Uit eten is lastig 

"Ik mis het eten van dierlijke producten niet. Als je weet wat er allemaal mee gebeurt dan wil je geen vlees meer eten. Ook puur vanuit m'n gezondheid zou ik het niet meer willen eten. Om mijn vitamines binnen te krijgen eet ik veel granen, pasta, rijst of couscous. Daarbij eet ik groente, soep, groenteburgers, notenburgers en ook producten met soja. Ik ga graag uit eten, maar dat is in de stad waar ik woon nogal lastig. Er zijn wel een paar vegetarische eetcafés, maar die zijn op twee handen te tellen. Soms wil het bij de Chinees ook nog wel lukken. Ik vraag dan om een gerecht waar geen dierlijke producten in zitten. Op de universiteit kun je helemaal geen veganistische producten krijgen, dus dan neem ik mijn eigen eten mee. Als veganist hou ik me dus meer bezig met eten. Ik zorg er iedere keer weer voor dat ik geen dierlijke producten koop. Maar sinds kort probeer ik ook geen leren schoenen meer te kopen. Het komt af en toe nog wel voor dat ik een wollen trui draag."

Wereld met alleen veganisten 

"Mijn vriend is gelukkig ook veganist. Dat vind ik heel belangrijk. Ik ben ooit wel eens verliefd geweest op jongens die niet veganistisch waren, maar ik weet niet of het ooit iets had kunnen worden. Aan de ene kant is het puur praktisch dat m'n vriend veganist is, maar aan de andere kant delen we een bepaalde denkwijze die we beiden belangrijk vinden. Toen ik net veganist was probeerde ik nog wel mensen over te halen ook veganist te worden. Natuurlijk zou ik graag een wereld zien met alleen veganisten. Tegenwoordig probeer ik mensen niet meer te overtuigen, ieder moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt."

Reageren

Reacties

 • Sil

  L.

  Het is duidelijk dat veel mensen geen idee hebben waar ze het over hebben. Wat voorbeelden ter verduidelijking:

  @Helen
  Te ver voor wie? Dit gaat niet over jou. Daarom kun jij ook niet bepalen of Benthe een wollen trui mag dragen. Misschien draagt ze hem wel af. Misschien niet. Dat moet ze zelf weten.


  @Barry
  Te ver voor wie? Wat heb jij er voor last van als Benthe zo wil leven? Schapen hebben er helemaal geen behoefte aan om geschoren te worden, de natuur regelt dat zelf. Wol beschermt het schaap niet alleen tegen de kou, maar ook tegen de warmte. Afhankelijk van de seizoenen wordt de vacht vanzelf weer dikker of dunner. En leer is een zeer winstgevende tak van de bio-industrie. Leer is meer dan een bijproduct.

  @Hans
  Overdreven? En je vindt het wel normaal om op je 46e moedermelk van een ander zoogdier te drinken? De melk waarop een kalf van 40 kilo binnen 2 jaar groeit tot 900 kilo? Je denkt dat die melk voor jou bedoeld is? Ik niet. Dat is pas overdreven.

  @Helga
  Schapen gaan dood als je ze niet scheert? Meen je dat? Zie opmerking aan Barry. Kippen lopen over het algemeen niet vrij rond. Bovendien worden de haantjes op de dag van hun geboorte in de versnipperaar gegooid of vergast (kan even duren). Op de dag van hun geboorte! Kippen leggen die eieren ook wel zonder ons. Koeien worden niet graag gemolken, die geven hun eigen jongen liever melk in plaats van de mensheid. Waarom denk je dat 90% van de wereldbevolking lactoseintollerant is? Zie verder de opmerking aan Hans.

  @Servaas
  Veganistische voeding hoeft niet duurder te zijn dan de voeding die je nu koopt.

  @Corry
  Een lesje biologie: koeien worden zwanger. Daarom krijgen ze melk. Vervolgens krijgen ze kindjes. Die worden weggehaald en mensen krijgen de melk. Logisch, toch? Zie verder mijn reactie aan Hans.

  @Danielle
  Er wordt heel veel plantaardig voedsel (en schoon drinkwater) gebruikt om vlees te produceren. Met dat voedsel en water zou je heel wat monden kunnen voeden in plaats van 1 mond.

  @Moon
  Als kannibalisme geaccepteerd was in Nederland, zou je dan vragen waarom er anders mensen op de wereld zijn gezet? Varkens hebben evenveel bestaansrecht als ieder ander.

  @Saar
  Veganist worden is iets waar je goed over na moet denken. Maar in principe kan je je voedingsstoffen volledig uit plantaardige voeding halen. Zelfs B12, wat wordt gemaakt door micro-organismen, past binnen een veganistische voeding. Soja zit boordevol eiwitten. Bonen ook.

  @Anne
  Ik denk niet dat een veganist zich boven jou verheven voelt, maar dat jij je aangevallen voelt. Misschien omdat je eigenlijk wel weet dat het beter kan en er mee geconfronteerd wordt?

  @Emily
  Bijen produceren honing om zichzelf te voeden. De mens steelt dat. In de commerciele bijhouderijen worden bijen na 1 seizoen meestal verbrand, omdat het goedkoper is om een nieuwe kolonie aan te schaffen dan de bestaande in leven te houden.

  @Kristian
  Een veganist gebruikt geen dieren als dat niet nodig is. Wanneer is het wel of niet nodig? Iedereen trekt zijn eigen grens.

  @Susanne
  Melk hoor je niet van een ander diersoort te drinken.

  @Loek
  B12 wordt gemaakt door micro-organismen, en dit past prima binnen een veganistisch voedingspatroon. Er zijn ook veel preperaten met B12 of bijvoorbeeld Alpro Soya producten die verreikt zijn met B12.

  Reageer
 • Sil

  ikke

  waarom reageren alle vleeseters zo fel.... ik ben zelf veganist, gewoon omdat ons lichaam helemaal niet gemaakt is om vlees te eten zoals zoveel mensen denken. ja in de natuur eten ze elkaar op... maar heb je ooit een paard een dierlijk iets op zien eten????? die van weet vanuit zichzelf HEEL goed dat hij geen vleeseter is. en nog even te reageren op het onderwerp varkens (dat die op de wereld zijn gezet om op te eten) nou ben ik t niet mee eens. varkens zijn op de wereld gezet om de wereld te ontgiftigen geef hem een fles bleek en hij vreet het op zonder eraan dood te gaan. een varken is het meest vervuilde dier op de wereld, geef hem alleen granen etc. dan is hij nog vervuilt en varken is van NATURE vervuilt. hij heeft VAN NATURE wormpjes in ze cellen (die ze nu proberen met radiatie dood te maken) lekker kankerverwekkend...of kook je varkensvlees dan eet je lekker gekookte wormpjes.. en zo kan ik nog wel ff doorgaan. jongens kijk naar de natuur!!! als je vlees wilt eten doe het dan GOED eet rottend vlees uit karkassen met wormen erin en slacht een varken met je slachttanden DIE JE NIET HEBT! OOIT EEN LEEUW EEN ZEBRA ZIEN BAKKEN IN EEN PANNETJE??????? een leeuw melk uit een tepel van een koe zien drinken????? kom op man... kijk naar onze lengte van je darmen... je spijsverteringssappen... dan kom je er wel achter dat we geen vleeseters of alleseters zijn. maarja iedereen draagt verantwoording voor zijn eigen lichaam. groetjes iedereen

  Reageer
 • Sil

  Renato

  iedereen moet zelf weten wat hij/zij doet. ieder draagt zelf de verantwoording over zn eigen leven. en Karel. beter iemand die droomt van een betere wereld dan iemand die zich overal bij neerlegt omdat 'het nou eenmaal zo is en omdat het nou eenmaal lekker is'.

  Reageer
 • Sil

  nicole

  Wat mij opvalt aan de reacties van mensen die wel vlees eten, is dat ze hun eigen gedrag proberen goed te praten door een opmerking van "ja we moeten wel dieren eten want zo zijn we geboren of anders komen er te veel dieren op de wereld en gaan ze straks ons opeten". Wat een onzin. Deze mensen steken duidelijk hun kop in het zand zodat ze niet hoeven te zien hoe dieren onder vreselijke omstandigheden moeten leven totdat ze doodgaan (ook onder vreselijke omstandigheden) Zodat hun biefstukje wel lekker blijft smaken. En dan ook nog kritiek hebben op mensen die wel met de dieren (en planten etc..) begaan zijn. Want wij zouden zogenaamd in een droomwereld leven. Mensen, het gaat er niet om dat we de wereld willen verbeteren, maar wel dat wij onszelf recht in de ogen kunnen aankijken zonder dat we ons schuldig hebben gemaakt aan het (laten) doden van dieren omdat we het gewoon lekker vinden.

  Reageer
 • Sil

  Sue

  Ik ben al 12 jaar vegetariër, maar heb altijd al last van meer haaruitval. Heeft iemand dat ook en wat doe je ertegen? Ik zou niet graag overgaan op vleeseten. Sue

  Reageer
 • Sil

  Sue

  Ik ben al 12 jaar vegetariër, maar heb altijd al last van meer haaruitval. Heeft iemand dat ook en wat doe je ertegen? Ik zou niet graag overgaan op vleeseten. Sue

  Reageer
 • Sil

  fatima

  Wat een hoop gezeur allemaal! Ik ben ook veganist en loop dat niet de hele dag te preken. Maar als ik dan iets niet aanneem (een koekje ofzo ) en mensen weten dat ik veganist ben, voelen ze zich op een of andere manier aan gevallen en gaan dan allemaal van die rare argumenten geven zoals hier ook gebeurt... Laat mij lekker vega zijn en loop verder niet te zeuren!!!!

  Reageer
 • Sil

  Karel

  Droom lekker verder Tatjana.....

  Reageer
 • Sil

  Loek de Haan

  Petje af, ik houd het voorlopig maar op het vegetariërschap, dat is lastig genoeg. Mis in Tatjana's verhaal hoe zij aan vitamine B12 komt, dat is voor mij een belemmering om ooit een stap vegetariër > veganist te maken, d.w.z. het zorgen voor aanvullende vitaminen B12.
  Ben het helemaal met T. eens, zal beslist nooit meer aan "normaal" eten kunnen wennen, moet daar echt niet aan denken!
  P.S. Ben vanaf ca. 1969 vegetariër.

  Reageer
  • Sil

   Manon

   Beste Loek,

   Vitamine B12 kan in pilvorm geslikt worden, dagelijks, hier zijn veganistische varianten van (zie natuurvoedingswinkels of sites als vega-life.nl). Ook wordt het veelal toegevoegd aan sojamelk, yoghurt en vleesvervangers zoals die van de vegetarische slager.

   Reageer
 • Sil

  judy

  Ik denk dat Anne zich zelf verheven voelt boven veganisten, gezien het toontje in haar bericht. Waarom moeten veganisten zich trouwens verantwoorden voor het niet-meedoen aan een systeem waarin dieren tot objecten in de voedingsindustrie gemaakt zijn? Waarom moeten veganisten ineens 'perfect' zijn en worden ze door vleeseters en sommige vegetariërs ter verantwoording geroepen als ze leren schoenen of wollen truien dragen? Is het zinnig veganisten af te zeiken omdat ze streven naar het zo min mogelijk veroorzaken van leed? Wat is de reden? Voelen vleeseters dat het ergens misschien toch niet helemaal klopt om (in iedergeval binnen het huidige systeem van dieren uitbuiting) vlees te eten en gaan ze daarom op zoek naar een 'stok' om de veganist mee te 'slaan'? Is het verplicht vlees te eten als je leren schoenen draagt?? Omgekeerde wereld!!
  En wat die zielige babietjes betreft die van hun ouders geen (koe-)melk krijgen: Voor mensenbabies is er iets prachtigs door de natuur geregeld. Het heet moedermelk en is er speciaal voor mensenbabies! Heel goed voor het immuunsysteem. En kinderen kunnen langer borstvoeding krijgen dan dat er over het algemeen gebeurt. Veel kinderen zijn trouwens allergisch voor koemelk.... Het zou pas erg zijn om die te dwingen koemelk te drinken omdat dat zo gezond voor ze zou zijn....

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

92 - 2 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren