Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Is een snack-tax een goed idee?

Steeds meer Nederlanders zijn te zwaar. Het CBS stelde vast dat in 2009 53 procent van de mannen en 42 procent van de vrouwen te zwaar was. Wat moet er gebeuren om deze ongezonde ontwikkeling een halt toe te roepen? Eén van de mogelijkheden die geopperd wordt, is de zogenaamde snack-tax: een extra belasting op fastfood en frisdranken. 

Het ongezonde eten wordt zo duurder, zodat je minder snel in de verleiding komt om hiervoor te kiezen. Je zou het kunnen vergelijken met de accijns op sigaretten die we nu al kennen. Aan de andere kant: fastfood en frisdrank op zich zijn niet ongezond, het gaat erom hoeveel je het nuttigt.

En waar ligt dan de grens? Een product als (Franse) kaas bevat ook veel vet; zou daar dan ook belasting over moeten worden betaald? Wat vind jij: is de snack-tax een goed idee? Of ben je hier juist op tegen?

Terug naar het begin

Reacties

  • Taxmania

    09 maart 2019 19:42

    Het eerste wat mij te binnen schiet: verander de naam in snaktax. Goed Nederlands en kan breder worden ingezet dan alleen voor snacks. Bij voorbeeld een extra belasting op ‘lopende’ buffetten in de horeca.

    • Bart

      24 oktober 2014 12:18

      Ik vind persoonlijk dat de overheid al een te grote rol speelt in het reguleren van de markt. Daarnaast is het moeilijk om een grens te trekken tussen hetgeen wat wel en niet ongezond is. Er is ons jarenlang wijsgemaakt dat vet slecht is, terwijl (relatief gezien) suikers juist een van de grootste ondermijners van onze gezondheid zijn. (Nog erger dan tabak, zou ik zelfs willen stellen). En zoetstoffen dan? Zijn die dan goed? Nee!! Los van het feit dat ze op veel andere gebieden in ons lichaam schade aanrichten, merkt het lichaam toch dat het zoetigheid binnen krijgt en gaat dan ook al meteen de nodige stoffen zoals insuline aanmaken om daar adequaat op te reageren. Met als resultaat dat onze suikerspiegel veel sterker uit balans wordt geslagen dan wanneer we "normale" suiker zouden eten. Maar ik weet zeker dat menigeen (ook zogenaamde deskundigen) wel die kant zouden opsturen. Ik zou het niet aan ambtenaartjes willen overlaten om te bepalen wat wel en niet goed is voor mijzelf. En daarmee ook weer een hoop geld verkwanselen aan onze overheid, terwijl juist onze economie het zo hard nodig heeft. Wil de overheid helpen? Dan moet ze gezonde producten subsidiëren in plaats van extra lasten opleggen. Maar dat is maar mijn eigen nederige mening.

      • Fulco

        30 mei 2014 20:11

        Waarom moet alles wat niet goed voor je is duurder zijn? Draai het eens een keer om: wat gezond is goedkoper maken. Het al eerder aangetoond dat duurder maken geen effect heeft op het koop gedrag.

        • Stijno

          06 oktober 2014 19:37

          Helemaal mee eens, ik moet een discussie op school voeren over dit onderwerp en ik ben tegen verhogen van de prijs want je hebt het tenslotte zelf in de hand. En daar komt bij dat als ze het duurder maken je dus minder over hebt voor ander en misschien gezond eten.

        • g ygftfrdsewq

          29 januari 2013 17:10

          Kom op zeg, ik eet niet altijd patat. Moet ik nu meer betalen omdat er een paar dikke mensen meer eten. Soms heb ik er zin in. Maak dan gewoon fruit en groente gezondere en goedkoper.

          • Kooijman

            05 juli 2008 12:47

            Ik vind het veel belangrijker dat al die suikers uit het snoep gehaald wordt. Ik ben een oma van een jongetje van 6 jaar. Hij mag om gezondheidsreden geen suiker. Nou ga maar proberen toch iet lekkers voor hem te kopen. Er is geen assortiment, het is 2 KEER zo duur en in de gewone supermarkt niet te verkrijgen. Ik vind het dus SUPER irritant dat ze nu wel Snack-Tax willen heffen maar dat er niets gedaan wordt aan al die suikers die we best kunnen missen. Ook voor kinderen die wel suiker mogen is het ook beter. SNOEP ZONDER SUIKER daar ben ik meer voor dan de Snack-tax.

            Oma Erna

            • Roelf

              13 oktober 2007 12:50

              De "snack-tax" is de zoveelste maatregel van Den Haag om de bevolking financieel te plunderen. Als Den Haag serieus genomen had willen worden, had zij beter kunnen voorstellen gezonde producten (groenten en fruit) minder te belasten! Er heerst nog steeds een armoede in Nederland, al wordt daar weinig ruchtbaarheid meer aan gegeven. De supermarktprijzen zijn overigens ook alweer met eurodubbeltjes aan het stijgen. Emte groentepakket 400 gram van 1,49 -> 1,69. Algemeen appelmoes (was een nog niet zo lang geleden slechts 0,25 nu betaal je er zo'n 0,45 voor (verdubbeling) Albert Heijn maaltijdpakket van 3,49 -> 3,69 - 3,79. Jumbo magere houdbare melk van 0,35 -> 0,45 -> 0,52 (2 prijsverhogingen in korte tijd). Ook de zuiverproducten (melk, karnemelk, vla etc.) met hun nieuwe verpakkingen met van die "handige" plastic draaidoppen (die het milieu nog eens zwaar aantasten) maken de producten met tenminste 5-10 cent duurder. En ga zo maar door. Ik ben dus tegen die "snack-tax" zolang daar geen fatsoenlijke regeling komt die gezonde producten goedkoper maakt.

              • Chris K

                20 september 2007 16:01

                Ik ben voor de tax op snacks omdat als ik zelf snoep koop ik echt wel naar het prijskaartje kijk. Als het dus duurder wordt zal ik minder kopen. Bovendien kan de overheid met het extra geld mensen met overgewicht opvangen en verzorgen.

                • Fred

                  16 maart 2005 19:34

                  Ik rook, rij auto en motor, en drink alcohol en eet vet, en ik geniet er elke dag van. Als dit doorgaat mag ik dan een euthanasiepil, het leven wordt dan veel te duur voor mij.

                  • Magda

                    10 december 2015 10:48

                    Nu is het 2015, leef je nog?

                  • m.i.b.

                    19 november 2004 01:00

                    Helemaal met Rose eens!

                    • Bianca

                      03 februari 2004 01:00

                      Als het zou helpen, waarvoor dan niet? Maar waarschijnelijk is er niemand in Nederland die eraan denkt er dan mee te stoppen. De meeste rokers blijven toch ook gewoon roken! De overheid heeft hierdoor dan weer meer inkomsten! Als de bevolking te zwaar is, moeten ze uit zich zelf beginnen met minder vet voedsel eten!

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -