Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Houd jij je aan de houdbaarheidsdatum?

Op vrijwel alle voedingsmiddelen staat een houdbaarheidsdatum. Meestal staat er 'Ten minste houdbaar tot …' of (op verse producten zoals vlees, vis of kip) 'Te gebruiken tot …'. Laat je het product langer liggen dan kan niet meer worden gegarandeerd dat het nog goed is. Die garantie geldt overigens alleen maar als het product nog niet is aangebroken en als het op de juiste manier wordt bewaard. Dus bijvoorbeeld in de koelkast als er op staat 'gekoeld bewaren'.

Het Voedingscentrum adviseert om een voedingsmiddel zeker niet meer te gebruiken na het verstrijken van de datum die op de verpakking staat. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met een pak beschuit, een blik bruine bonen of een rol drop? Dat bederft toch zo snel niet?

Hoe ga jij om met de datum op een verpakking? Gaat het product rigoureus de prullenbak in als de datum verstreken is? Of toch maar even proeven of het echt niet goed meer is? Ben jij weleens ziek geworden door iets te eten waarvan de houdbaarheidsdatum was verstreken? 

Terug naar het begin

Reacties

  • SJM

    12 augustus 2015 19:36

    Ik heb een dichte verpakking met filetlapjes à la minute (gemarineerd) drie dagen over datum. Na het opendoen rook het naar mijn idee nog goed.. In de pan rook ik ook niks raars of bedorven.. we shall see.. Je zou ook zeggen met al die conserveermiddelen dat het dan niet meteen een dag of wat na datum dood is, maar ja.

    • Kapoetje

      30 november 2014 17:18

      Weten jullie ook wie in deze wereld voor het éérst gebruik maakte van vermelding houdbaarheidsdatum?
      Toevallig kwam ik er achter!

      • Al

        20 augustus 2014 16:57

        Eens een reportage gezien over houdbaarheidsdata waarin een yoghurtmaker vertelde dat hun producten tot 10 dagen na de vermelde houdbaarheidsdatum nog te consumeren waren mits ze op de juiste temperatuur bewaard werden. Ze voorzien dergelijke marge omdat de koelkasten thuis niet altijd op de juiste temperatuur staan of lang nodig hebben om de temperatuur terug te doen dalen na opening. Ze kunnen zich niet permitteren dat mensen ziek zouden worden na het eten van yoghurt 'binnen de tijd', zelfs al ligt het aan de consument die het product onder slechtere omstandigheden zou bewaren en/of vervoerd hebben. Koudeketen niet te lang onderbreken bij het winkelen is natuurlijk ook van belang. Ik veronderstel dat andere producenten ook liever geen risico nemen en met dergelijke misstappen van de consument rekening houden. En voor de rest: uw zintuigen gebruiken!

        • Juffie

          05 februari 2014 11:31

          Ik ben het volledig eens met Bert. Wat een onzin: vandaag nog goed, morgen bedorven!! Vertrouw op je neus en je ogen: Ruikt het goed en ziet het er goed uit, dan kun je het nog gewoon eten. Ik doe dit al jaren en mijn kinderen ook, en we zijn er nog nooit ziek van geworden. Het zit bij veel mensen tussen de oren. Gebruik je gezonde verstand! Het is zo zonde, al dat eten dat onnodig weggegooid wordt!

          • David

            19 februari 2016 12:30

            Vroeger kon men rekenen op uitzicht, geur en smaak, maar nu met al die bewaarmiddelen kan je perfect rot voedsel eten.

          • cees

            10 december 2013 23:53

            Al het eten dat over tijd is, eet ik niet.

            • p.

              03 december 2013 16:12

              Voor het eten van vlees, vis gevogelte wild en eieren raad ik als schoonheidsspecialiste zeker aan om het niet meer te eten!
              Een salmonella vergiftiging kun je snel oplopen.
              Koekjes conserven en dergelijke laat ik hierbuiten.

              De keuze is aan de consument.
              mvg P.

              • Bert

                15 september 2013 15:03

                Ja hoor, producten met een TGT aanduiding zijn de dag erna plotseling bedorven..?? Laat me niet lachen, vandaag nog eetbaar en morgen gevaarlijk...!!!? Onzin natuurlijk, de fabrikanten hebben daar echt wel een veiligheidsmarge ingebouwd. Niet overdrijven dus, maar een paar dagen later eten, daar word je echt niet ziek van.

                • Lilaa

                  30 oktober 2012 12:28

                  Ik heb gisteren een pak verse melk geopend die nog dicht in mijn koelkast stond. Met tht 08-10-12. Maar omdat hij gekoeld gebleven is en nog niet open was vroeg ik mij af of het toch nog kan. Hij ruikt en puurt niet raar. Waar zeggen jullie?

                  • jfk

                    22 oktober 2012 12:41

                    Winkels gooien iedere dag voor veel geld eten weg. Vlees, groenten, noem maar op. Hetzij even over datum, hetzij verkreukte koekjes. Er zijn mensen die dat eten uit de bakken halen. Ik ben een keer meegeweest met zo een persoon die het eten dus uit die bakken haalt waar de winkelier zijn producten in gooit. Er zijn veel voedingsproducten die nog echt goed in de datum zitten. Hij eet al 2 jaar uit die containers. Laatst lag er hert- en wildzwijnenvlees in, goed verpakt. Duur vlees en dan zomaar weggooien, een schande. Zelf ga ik nu ook vaak mee en al wat bijvoorbeeld toch iets te lang over datum is van braadvlees daar is mijn hond dol op. Welke hond krijgt er nu ree of wildzwijn of gamba's te eten? Nee let gewoon op de tekens: T.G.T of T.H.T.

                    • Karlijn

                      26 januari 2012 17:58

                      Reactie op Sam: Om te testen hoe lang de kwaliteit van een product te garanderen is (=houdbaarheiddatum) controleren we over een "lange" tijd zowel de hoeveelheid en soorten micro-organismen als de sensorische kenmerken, dus hoe knapperig/zoet/lekker iets nog is. Vaak word het niet net zo lang gecontroleerd als de echte houdbaarheidstermijn maar word het versneld. Als je een product bij hogere temperatuur en hogere luchtvochtigheid bewaard gaat het sneller en kun je in een week weten of een product een maand goed is. Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb, succes met je profielwerkstuk! En als je het onderwerp leuk vond om aan te werken, denk dan aan Levensmiddelentechnologie als vervolgstudie. Echt heel leuk! :)

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -