Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Mishandeld door moeder met psychiatrische problemen

Verhaal door Neo (30)

Neo (30 jaar) werd jarenlang geslagen en getreiterd door haar moeder. Ze ging geloven dat ze een lastig kind was dat door haar moeder steeds terechtgewezen moest worden. Tot haar psycholoog vertelde dat niet zij, maar haar moeder psychiatrische problemen had.

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

"Vroeger gingen er al veel dingen mis. Mijn moeder was snel geïrriteerd en deelde snel klappen uit. Ze sloeg ons nooit bont en blauw, maar wel in het gezicht. Of iedere keer wanneer wij geknipt moesten worden en we niet stil genoeg zaten, prikte ze even snel met die scherpe schaar in je nek. Maar het leven gaat gewoon door en als kind merk je niet zo erg wat er gebeurt. Ik kan me herinneren dat ik me, vanaf het moment dat ik echt over mijzelf en mijn gevoelens kon nadenken, heel vaak erg leeg en eenzaam voelde. Ik begreep niet waar dat vandaan kwam."

"In mijn puberteit is er een verergering ontstaan van de problemen. Mijn moeder vond mij een vervelende tiener en sloeg mij steeds vaker. Ik kwam meestal als enige van de kinderen thuis na school. Mijn moeder was er altijd en wilde dan aandacht. Die moest dus van mij komen. Of het nu negatief of positief was dat maakte niet uit, maar ze wilde die aandacht per direct. Als ik mijn schooltas in de hoek legde en meteen naar mijn kamer ging, kwam ze gewoon achter me aan. Als ik dan liet weten liever even alleen op mijn kamer te willen zijn, begonnen de opmerkingen: 'Och, heb je weer een rothumeur?' of 'Goh wat doe je weer lelijk tegen me vandáág'. Dan ging ze een beetje tegen me aan duwen om me te pesten. Uiteindelijk lokte ze een kattige opmerking van mij uit en kon ze me weer slaan. Dit waren dagelijkse pesterijen en hebben ongeveer van mijn 13e tot 16e levensjaar plaatsgevonden."

Zelfmoordneigingen

"Ik had er zoveel pijn van dat ik vaak nadacht over zelfmoord, maar ik durfde niet. Mijn broer, die vroeger ook zoveel last van haar had, is in die tijd weggelopen en op zichzelf gaan wonen. Hij was pas 19 jaar en ik net 15 jaar. Toen ben ik ook veel meer geslagen, omdat zij gefrustreerd was om de ruzies. Na die tijd zijn mijn gedachten over zelfmoord ook toegenomen. Ik huilde veel en zat gevangen in mijn wereld van muziek, wat het enige was wat mij thuis nog op de been hield. Verder had ik wel vriendinnen en ging uit en was dwars. De rest van de familie zag alleen het dwarse van mij en hoorde alleen mijn moeders verhalen. Zij vonden allemaal dat ik gewoon een rotpuber was. Ik begrijp nog steeds niet waarom ik nooit naar buiten ben gestapt met dat slaan. Misschien wel omdat ze zo'n sterk front tegen mij had gemaakt in de directe omgeving, dat ik bang was dat niemand me zou geloven."

Blauwe plekken

"Zelfs op school, waar ik wel eens ben aangesproken door een leraar die een blauwe plek in mijn gezicht niet vertrouwde, durfde ik niets te zeggen. Toen mijn broer uiteindelijk in een gesloten inrichting terecht kwam, heb ik het zwaar gekregen zonder hem. Ik ging wel vaak op bezoek en kon goed met hem praten. In die tijd is mijn moeder me wel meer los gaan laten. Ik weet niet zo goed waarom. Misschien werd ik te oud om te overstemmen. Ik werd ook alleen maar dwarser en bozer, dus ontstonden er thuis onhoudbare situaties met de vreselijkste ruzies. Ik ben toen wel gaan praten over het slaan."

"Ik was inmiddels 17 jaar en werd een jaar niet meer geslagen. Toen bleek dat mijn moeder het of spontaan vergeten was, of aan het ontkennen was, want volgens haar had ik ineens waanideeën, net als mijn broer. Ze stuurde mij naar een psycholoog, omdat ze zich daar zo'n zorgen over maakte (kun je het geloven?). We zijn een paar keer samen geweest. Volgens haar zou het kunnen liggen aan het missen van een eigen vader. En of die psycholoog daar even iets aan wilde doen. Ik heb daar een hele reeks gesprekken gehad. Mijn hele verleden uitgediept en ik werd er niet beter van, behalve dat ik mijn verhaal kwijt kon. Op den duur kon ik er niets meer mee en ben ik gestopt. Op mijn 20e ben ik het huis uitgevlucht."

Geen echte moeder

"Daarna is het een lange periode van aantrekken en weer afstoten geweest. Ik irriteerde me ook mateloos aan heel veel eigenschappen van haar. Allemaal eigenschappen die mij steeds meer van haar dwangmatige, gespannen en bemoeizuchtige kant lieten zien. Op den duur wist zij ook dat weer om te draaien naar mij, door mij erop te wijzen dat ik haar niet eens accepteer zoals ze is. En als ik dat niet doe, wil ze mij ook niet in haar buurt hebben. Zo kan ik nog honderd voorbeelden geven, maar het belangrijkste is dat ik nooit het gevoel heb gehad een echte moeder te hebben."

"Ik ben, blijkt nu, al heel mijn leven op een dwangmatige manier op zoek naar liefde om mijn leegte te vullen. Dit werkt dus niet en beland ik van persoonlijke crisis in persoonlijke crisis. Ik ben uiteindelijk een jaar geleden die psycholoog van toentertijd weer op gaan zoeken. Ik heb hem mijn verdere levensloop uitgelegd en hem de vraag gesteld of hij mij kan helpen om meer los te komen van mijn moeder omwille van mijn eigen gezondheid. Het kostte mij gewoon veel te veel energie om zo met haar om te blijven gaan. Alsmaar de ontkenning van haar krijgen dat er misschien een beetje oorzaak bij haar zou liggen van onze botsingen. Het ligt nooit aan haar, want ik ben en blijf het lastige kind. Ze is er ook alleen maar voor me wanneer het niet goed met me gaat. Dan staat ze voor me klaar, maar daar kan ze natuurlijk weer wat voor terug eisen. Bovendien kan ze dan weer aan iedereen vertellen dat haar probleemkind weer in de problemen is beland. Dat geeft haar weer het gevoel dat ze gelijk heeft over mij."

"Wanneer het periodes wel goed met mij gaat heeft ze weinig aandacht. Mijn eerste echte baan was mijn trots en ik heb haar heel vaak gevraagd om eens langs te komen. Ik heb daar 2 ½ jaar gewerkt en ze kon de naam van mijn functie niet eens fatsoenlijk uitspreken. Zij moffelt dat weg met het feit dat tegenwoordig al die namen zo moeilijk zijn, maar ik denk dat je daar na zoveel jaar toch wel eens wat van kan onthouden."

Schijnleven

"Ik dacht eerst dat bovenstaande ideeën veelal mijn subjectieve mening was en ik misschien ook wel teveel in mijn eigen voordeel dacht, maar daar heeft de psycholoog wel verheldering in gebracht. Hij heeft mij na al die jaren kunnen vertellen dat mijn moeder degene is die hulp nodig heeft en niet ik. Hij heeft toegegeven dat ze psychiatrische problemen heeft, maar waarschuwde me ook dat ze niet zal gaan veranderen of inzien dat ze hulp nodig heeft. Ze ontkent al heel haar leven met als doel: 'overleven, zelf niet kapot gaan als je moet inzien wat er met je aan de hand is.' Ze doet dit dus gewoon uit zelfverdediging. Niet te geloven dat mensen zo in elkaar kunnen zitten! Ja, ik wist wel dat het kon, maar had nooit geloofd dat zo iemand naar de buitenwereld toe een schijnbaar goed leven kan leiden. Buiten ons gezin heeft namelijk niemand door wat er aan de hand is. De psycholoog vertelt dus dat dit de enige manier van overleven kan zijn voor zo iemand. Alleen een totaal dieptepunt of groot verlies, wat ik haar niet toewens, kan haar zover kapot krijgen dat ze wel hulp moet aanvaarden."

Advies van de psycholoog

"Ik ben toen op advies van de psycholoog meer mijn eigen leven gaan leiden en zo weinig mogelijk thuis gekomen. Daaropvolgend kreeg ik een keer de beschuldiging dat ze mij de laatste tijd zo egoïstisch vond, omdat ik alleen maar met mijzelf bezig was. Ik ben hiertoe uitgebreid met haar in gesprek gegaan om dit uit te leggen. Ik zei dat de reden waarom ik niet meer zoveel langs kwam was dat de psycholoog het mij geadviseerd had. Al met al heb ik mijn verhaal goed kunnen vertellen. Denk je dat ze er ooit nog op terug is gekomen? Nee hoor, er is nooit meer naar gevraagd. Dat zegt voor mij al genoeg. Als je dochter zo'n besluit duidelijk maakt, zou ik toch op zijn minst nieuwsgierig worden naar wat erna gebeurt. Zij niet, want zij gaat gewoon door met leven en geeft dit geheel in haar eigen gedachte wel weer een betekenis, die waarschijnlijk niet klopt en waar ze niet over praat. Zo doet ze dat dus altijd al."

"De psycholoog zegt dat dit waarschijnlijk de gezondste oplossing is voor mij. Gelukkig krijg ik van hem te horen dat dit geen rare overhaaste reactie was, maar een gezonde reactie. Vreemd genoeg kom ik in mijn omgeving, door mijn verhaal te vertellen, ineens een paar mensen tegen die hetzelfde hebben meegemaakt en mij helemaal begrijpen. Dit helpt ontzettend, want ik was weer bang dat mensen die mijn moeder kennen tegen mijn besluit zouden zijn. Gelukkig heb ik met die mensen minder te maken dan met de mensen die mijn moeder niet kennen en me begrijpen, ook omdat ze het zelf kennen. Ik heb ineens meer een eigen leven. Maar nu moet ik de volgende periode door, want mijn beschadigingen zijn er nog steeds en ze zijn duidelijk aanwezig. Hier moet ik nu aan beginnen."

Reageren

Reacties

 • Sil

  Pauline

  Ik herken je verhaal. Ik heb ook een moeder die mij altijd kleineert en ook vernederd en in mijn ziel trapt, dat vindt ze namelijk leuk. Dat doet ze heel mijn leven, terwijl ik nu 51 jaar bent. Mijn moeder geeft mij eenn gevoel dat ik niet gewenst bent, ze had liever een zoon.

  Ik heb 1 oudere zus, dat is haar alles. Mijn zus ken geen kwaad doen want ze is zo slim. Zo goed, maar helaas lijkt mijn zus op haar moeder. Vroeger was het altijd 2 tegen 1, ik was 1. Mijn moeder zorgt ervoor dat ik een minderwaardigsheidgevoel kreeg. Ik vond mij zelf niks, was heel onzeker, nu nog hoor. Ze stookt achter mijn rug om tegen ooms en tantes, wat ik ben zo'n rotmeid, en zo dom en achterlijk. Alles wat ik leuk vind of als ik ergens goed in ben, wordt in de grond geboord.

  Mijn vader is nu ruim 6 1/2 jaar overleden, ik was een vaderskind, en lijk veel op mijn vader zowel het karakter en uiterlijk en daar ben ik trots op. Sinds mijn vader is overleden is het alsmaar erger geworden. Ze vindt dat ik mijn eigen ding maar moet afzeggen, als iets zij heeft. Ze wordt pissig als ik zeg, dat ik niet ken, dan gaat ze gaat lopen stoken tegen familie. Terwijl haar alles (mijn zus) gewoon haar ding doet, is helemaal goed, maar ik, nee, mij gunt ze het niet! Mijn moeder is een rasechte leugenaar, ze verzint haar eigen verhaaltjes. Ze bemoeit zich met alles, en als we gaan winkelen dan doet ze heel raar tegen mij als het winkelpersoneel iets aan ons vraagt. Dan doet ze heel arrogant, dat het moet lijken of ik haar dochter niet ben, ik schaam mij eigen dood. Ik ben te min voor haar. En voor de buitenwereld houdt ze de schijn voor, dan ben ik weer goed genoeg.

  Als klein kind werd ik vaak aan mijn lot overgelaten. Mijn tantes kwamen mij verzorgen, want ik stond in mijn ledikantje in mijn eigen vuil, de hele dag, wat ze altijd ontkent. Gingen we ergens naar toe, dan was ik goed gekleed, maar dat was meer voor de buitenkant. Ik ben toen als klein kind van de trap gevallen, onderaan de trap stonden lege flessen. Je begrijpt het al, daar was ik in gevallen. En nu ga ik mij afvragen of ze mij van de trap heeft gegooid. Want ik kon net lopen. Heb een keer voor gesloten caravan gestaan, mijn ouders waren samen weggegaan, Maar dat is een typische streek van mij moeder, gewoon mij aan het lot overlaten. Het is dat mijn oom en tante er ook stonden, en daar kon ik mee eten. En omdat ik hooggevoelig ben pik ik alles op. En nu ga ik alles mankeren, en ik zit nu in het ziekenhuis, dan gaan ze dingen vragen, want ik heb last van mijn spieren. Als je last van spanningen heb, ken dat op je spieren slaan. Er is nu aan mij gevraagd of ik hulp nodig heb, om het van mij af te praten, en dat lucht meer op. Ik trek het gewoon niet meer, en ik zit ook met het gevoel of ik het contact met mijn moeder moet gaan minderen.

  Reageer
 • Sil

  lonelymommy

  Ik ben 31 en heb een dochtertje. Het is moeilijk omdat mijn 'moeder' alle minpunten en dieptepunten uit mijn leven steeds omhoog haalt. Wat ik allemaal lees, nou mijn moeder is en deed PRECIES hetzelfde. Zodra ze niet haar zin krijgt, gaat ze mensen bellen en ze roddelt over mij waar ik bij staat. Ook begint ze te vloeken en zegt ze de grofste smerigste dingen. Ze schuilt achter God. Ik haat haar echt. Ze maakt een oorlog om alles. Door haar heb ik bureau jeugdzorg op mijn dak. Door haar is de contact tussen mijn partner en mij op een zeer laag pitje komen te staan. Door haar is mijn leven ondraagbaar en als ze liegt, kan ik haar echt wat aandoen. Ik wil verhuizen naar het buitenland. Als zij morgen niet meer zou leven, ik weet niet of ik in staat ben om 1 traan te laten. Ik kan 2 boeken hier vol typen met hoe ze alleen mij behandelde. ( Zij houdt niet van dochters). Hulpverleners weten zich geen raad met haar. Ik wou dat ik een ander moeder had, maar ja...........

  Reageer
 • Sil

  maaike

  Hoi neo,

  Ik heb de rest van de reacties niet gelezen, maar heb je er weleens aan gedacht dat het gestoorde gedrag van je moeder misschien komt door afwijzing, doordat ze is afgewezen door je vader bijvoorbeeld en ze daarom zoveel aandacht vraagt. en alles verdraait, Ze zoekt misschien zelf wel de afwijzing op.
  Steeds als jij voor jezelf kiest ziet ze het als een afwijzing, een bevestiging dat ze niet goed genoeg is etc, dus ze kan nooit eens oprecht blij voor je zijn of uberhaupt naar je kijken en je echt zien.

  Reageer
 • Sil

  Molletje1968

  Als ik je verhaal zo lees dat lijkt het verdomd veel op Munchhausen by proxy syndroom. Je zegt dat je geen vader meer hebt. Tijdens het lezen kreeg ik de indruk dat jouw moeder de schuld in jouw schoenen probeert te schuiven. En ze manipuleert. Dat is een gemene karaktertrek, zodat ze jou laat geloven dat jij psychische problemen hebt. Dan hoeft zij niet over haar eigen problemen na te denken. Want dat is bij veel mensen te bedreigend.

  Reageer
 • Sil

  Lucia

  Beste Neo,
  Ik heb je uitvoerige verhaal aandachtig gelezen. Ik ben onder de indruk van de manier waarop je je moeilijke leven verwoord. Het doet me goed om aan het eind van je schrijven te lezen dat je je eigen leven oppakt. Daar wens ik je veel sterkte mee. Hoe is momenteel het contact met je broer?
  Ron

  Reageer
 • Sil

  Lillige

  Hallo Neo, dit verhaal is voor mij heel herkenbaar. ik ben nu 50 jaar en na vele jaren bij een psycholoog onder behandeling te zijn geweest is er nu eindelijk geconstateerd dat PTSS heb uit mijn jeugd. kies voor jezelf als je dat kan. Ik kan het niet en zorg nog steeds voor mijn moeder. Ze eist alle aandacht van mij , maar tegenwoordig zeg ik het tegen haar als ze heel vervelend is en negatief. Daar schrikt ze dan even van. Maar ontkent ook alles van vroeger, het ligt altijd aan een ander. Ik leef met je mee, het is zwaar om dit in je rugzak te hebben. En zeker moeilijk om voor jezelf elke keer weer keuzes te maken.

  Reageer
 • Sil

  Mawrie

  Na veel op internet gelezen over kinderen/volwassenen van moeders/ouders met psychische problemen, oftewel kopp-kinderen. Wat een bevrijding! Eindelijk begin ik weer een beetje licht te zien, alleen al mijn problemen benoemd te zien is enorm waardevol en geeft me een gevoel van hoop. Veel herkenbare verhalen ook hier op de site.

  Reageer
 • Sil

  lonka

  Beste meneer,
  Ik heb vanaf mijn jeugd precies zo meegemaakt het gaat al jaren zo. Ik moest zelfs van mijn stelen. Ik kreeg boodschappenlijstjes mee wat ik op moest halen. Zij ging alleen maar achter de mannen aan en als kind zijnde ging ik vaak mee bij de hoerenbuurt om parfum et cetera te verkopen. Niet fijn ik ben door deze toedoen zelf in prostitutie terecht gekomen en ontmoet een vriend hij was drugsverslaafd en ik kind van mijn ex die nauwlijks zie. Zij is nu 14 jaar ik ben ontvlucht uit de stad Groningen en kom in Assen terecht en weer alles opgebouwd, tot ze weer begon te trekken. Moeilijk om nee te zeggen. Kreeg wat medelijden en nou heb ik gezegd niet elke keer mij voor je karretje spannen en niet mij beinvloeden. Ze begrijpt het niet. Ze heeft mij nog nooit gemogen. Voor haar ben ik geen goeie vrouw. Als het om geld gaat ben je welkom. Douchen mag ik er met moeite. Ik kom er net weer weg. Ik kom er nooit weer. Ik leef nu ook wat eigen wereld muziek het is wel pijnlijk ik leer er wel mee om te gaan ik wil niet aldoor opkomen draven als het om cadeaus gaat of wat anders ze zoeken het maar uit ik had een neiging o naar zuiden van het land te vertrekken los van iedereen.
  Groetjes Lonka, Schuilnaam

  Reageer
 • Sil

  Tom

  Hoi Neo,

  Spijtig om te horen maar maak hetzelfde mee. Mijn moeder zaagt zodanig veel om me kwaad te maken en eens ik kwaad ben steekt ze de schuld op mij en scheldt ze me de huid vol. Ik kan zelfs niet rustig een bad nemen, dan komt ze kloppen en me lastigvallen met vragen als "leef je nog?". Ik weet echt niet wat ik er tegen kan doen, als ik erover begin te praten wimpelt ze het af of begint ze de schuld op mij te steken. Ik ben zelf 21 en het is alsof ik een puber als kind heb, onuitstaanbaar.

  Reageer
 • Sil

  anoniem47

  Ben 47 jaar en mijn moeder maakt mij nu nog geestelijk kapot en zet zefs haar buren tegen mij op. Al dat gelieg van hun. Door hun ben ik zelfs opgenomen geweest, omdat ik het niet meer zag zitten. Enige waar je goed in bent is als ze geld nodig hebben. Vraag je het geld terug krijg je nog een grote mond ook nog. Ben nu zover dat ik breek met mijn moeder, want een moeder is ze nog nooit geweest.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

15 - 5 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren