Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ziek zijn voorkomen door positief denken?

Positief denken, gezond leven en een optimistische levenshouding lijken de manieren te zijn om niet ziek te worden. Het is een vooroordeel waar veel chronisch zieke mensen tegenaan lopen. 

Altijd hoofdpijn? Het zal wel psychisch zijn. Spierziekte? Geen wonder, ze werkte altijd veel te hard. Kanker? Na het overlijden van zijn vrouw kon je erop wachten dat ook hij ziek zou worden. Voor patiënten kan het pijnlijk zijn dat de omgeving zo denkt. Of ze zijn geneigd zelf ook zo te denken, wat veel schuldgevoelens oproept.

Hoe denk jij over de invloeden van de psyche op je lichamelijke gesteldheid? Geloof je sterk in de kracht die je mentaal hebt over je gezond of ziek zijn? Dat je een ziekte met positief denken kunt helpen terugdringen? Of vind je het een gevaarlijke gedachte die veel mensen onnodig kwetst?

Reacties

  • Gerard

    22 juli 2014 00:02

    Het is wetenschappelijk bewezen dat een positieve denkwijze helpt minder ziek te zijn. Leestip: 'Meer brein, minder medicijn' van Lissa Rankin

    • Jan

      12 maart 2014 21:55

      Behalve de ziekten die een mens meekrijgt bij zijn geboorte zijn er veel ziekten die voorkomen kunnen worden door een goede veelzijdige voeding, een rustig leven, een goede nachtrust, niet te vlug en teveel medicijnen slikken en 90 minuten van je vrije tijd per dag besteden aan een of andere hobby. Ik heb een beetje ervaring, ik ben 85 jaar oud.

      • Dario

        01 november 2012 20:26

        De roddel dat positief denken geen invloed heeft is volgens mij veroorzaakt door de fabrikanten en artsen die betaald worden door diezelfde fabrikanten. Denk eens na dat het waar zou zijn dat het helpt dan verkopen die fabrikanten geen pillen of chemokuren meer en dat betekent geen geld meer voor hen.

        Met een chemokuur bijvoorbeeld verdienen de fabrikanten verschrikkelijk veel geld, tot zo´n 80.000 euro per patiënt per jaar (+-100.000 dollar). En nou om te zeggen dat een chemokuur helpt.. niet echt, slechts 2,5% leeft nog na 5 jaar!... En als je een beetje gezond zou nadenken is het ook van de gekke, die chemokuur maakt je zieker dan je al was en ook is het bekend dat een chemokuur zelfs de kanker doet toenemen of doet terugkomen.

        Kanker is al jaren te genezen maar dat wordt door de enorme krachtige lobby tegengehouden en er worden leugens verspreid.. helaas zijn er nog veel mensen bij wij geld veel en veel belangrijker is dan een mensenleven.

        • Guillaume

          14 januari 2012 00:08

          Ik weet niet of dit er tot doet. Maar ik ben een beetje emetofoob. Wat wil zeggen dat ik bang ben om over te geven. Vroeger was het erger dan nu. Alles is begonnen door op CM kamp te zitten waar iedereen heeft moeten overgeven. Dit had mij getraumatiseerd. Na deze ervaring had ik in het geniep motilium gekocht en in mijn kamer verstopt. Voor het minste wat ik voelde, nam ik een motilium. Alleen het feit dat ik het in mijn mond stopte, was de buikpijn al over. Het zit dus in mijn hoofd en ik weet dat, maar het is sterker dan mezelf. Als je hoort dat er iemand ziek is, zou je willen weglopen, alles doen om niet ziek te zijn. Zoals nu, heb ik morgen afgesproken met iemand. Haar zus is ziek en moet overgeven, soort van buikgriep. Alleen maar bij de gedachte eraan, bonst mijn hart in mijn keel. Ik moet mijzelf positieve dingen inpraten, zoals: de kans dat je het hebt is zeer klein. Zelf weet ik dat ook. Het is zelfs niet zeker dat zij ziek zal zijn, dus waarom ik. Het is niet gemakkelijk om zo te zijn.
          Ik haat trouwens de winter, alleen maar omdat je meestal ziek bent in de winter en niet in de zomer. Het ergste is dat mijn ouders het niet begrijpen en boos zijn op mij. Ze voelen niet hoe ik me voel op bepaalde momenten. Ik ga nooit iets eten dat (al is het maar 1 dag) over datum is. Nu neem ik van die vitaminen tijdens de winter voor een betere immuniteit. Dat stelt mij ook wat meer op mijn gemak.
          Ik wilde dit gewoon eens meedelen. Er werd al over gesproken met een dokter, maar hij zei dat het niet te erg is omdat ik mezelf erbovenop help in zo'n situatie. Ik kan mezelf controleren en dat is het belangrijste zei hij. Maar "ziektes" (als ik het zo mag noemen) zoals deze, zijn zeker niet tof. Wat voor een dan ook. Bang voor spinnen, duiven of iets anders. Het is allemaal hetzelfde. Je bent bang voor iets dat eigenlijk niet zo erg is, en meestal weet je dat zelf. Dusja, ik wou dat eens meedelen. Groeten, Guillaume

          • annemiek

            20 september 2010 15:25

            Ik geloof niet in sec positief denken, maar meer in realistisch denken.en dan in je kracht gaan staan,ik bedoel daarmee dat je je niet mee laat sleuren door je emoties maar daar zo goed mogelijk mee omgaan, ook als er grote problemen zijn.
            en van iedere situatie er het beste van maken.

            • ariana

              16 september 2010 15:17

              Hai ! Ik ben heel positief, altijd geweest en ja ook heel erg ziek. Gun me zelf al het goede en ben er voor ieder ander. Laat die clichés los en geef genade aan de mens die ziek is. Eerst de erkenning en liefde ! Als gezond zijn een gevolg zou zijn van positiviteit was ik de gezondste. ;)
              Verder merk ik wel de strijd in je denken maar die strijd wordt verzwaard door clichés zoals van de natuurgeneeskundige op deze site. Ik geniet van alle kleine dingen, noem mezelf ook een genieter, maar mijn lijst ziektes en handicaps is groter dan jullie denken.W.s denken jullie daar ook te positief over : )

              • Hansam

                06 juli 2010 00:41

                Het aantal reacties is best groot.
                De variatie gaat ook nogal breed.
                Ik zou per opmerking/reactie wel een antwoord willen geven, niet dat ik zo arrogant wil zijn om te denken dat ik het allemaal zo goed weet, gewoon om de mensen te helpen.
                Het gaat veel over positief en/of negatief
                Je komt misschien verder als je je volledig vrij durft te maken van alles waar je ooit rekening mee (moest) houden en je verdiept in \'universele liefde\'.
                Leer eerst van jezelf te houden, met al je fouten. Behandel daarna de ander zoals jezelf.
                Liefde is sterker dan wat dan ook.
                Dus als we een liefdevolle levenshouding uitleggen als positiviteit, ja dan verdrijft het ziekte en houdt deze bij je vandaan.

                • Anja van der Stel

                  10 februari 2010 16:31

                  Het is mijn ervaring als natuurgeneeskundig therapeut, maar ook als ervaringsdeskundige dat het inderdaad verschil maakt hoe je in het leven staat. Ben je door je karakter geneigd tot het negatieve, of doe je je vrolijk voor, terwijl je je niet zo voelt, in beide gevallen denk ik dat je meer risico loopt op gezondheidsproblemen. Je voelt je namelijk heel anders als je tevreden bent met jezelf en met je leven. Je hebt veel meer energie en bent minder gestresst. En vooral dicht bij je eigen gevoel blijven, is mijn (gezondheids)advies. En als dat moeilijk voor je is, zijn er veel manieren om daar mee om te gaan: Sporten, wandelen in de natuur, gezond eten (vis, volkoren producten en heel veel groenten en fruit, als het even kan biologisch), regelmatig een goed gesprek (waarin je ook over je gevoelens praat) neem regelmatig een massage of voetreflexbehandeling, sauna etc. Dat moet je je zelf gunnen. Wees je eigen beste vriend. De gevoelskant van de mens wordt nogal eens weggestopt door te vluchten in: te hard werken, eetverslaving, tv- en computerverslaving, alcohol. Dat gaat ongemerkt, maar het gevolg is dat je gevoel systematisch weggedrukt wordt. Daar komen veel gezondheidsproblemen uit voort. Meer info: www.levenwicht.com

                  • j.l de Grauw

                    24 januari 2010 11:54

                    positief denken verbetert het stress- hormoon , daardoor verbeter je het weerstands vermogen.

                    • j.l. de Grauw

                      24 januari 2010 11:34

                      positief denken voorkomt afbraak van het stres hormoon, dat nodig is, ter bestrijding van ziektes.

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -