Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat is jouw emotionele intelligentie?

Een hoog IQ kan je misschien wel ver brengen op bijvoorbeeld een specifieke prestatieladder, maar voor algeheel succes is ook je zogeheten Emotie Quotient (EQ) van belang. Het EQ geeft je emotionele intelligentie aan. Dit omvat sociale en emotionele capaciteiten: hoe goed je bent in het verwerken van emotionele gebeurtenissen, of je in staat bent andermans emoties te herkennen, hoe je met relaties (zowel liefdes-, familie- en vriendschappelijke relaties) omgaat. Kort door de bocht gezegd, geeft je EQ je emotionele evenwicht aan.

Omgaan met gevoelens staat ook niet los van je rationeel denken. Het speelt juist een belangrijke rol in het maken van beslissingen. Een juist evenwicht tussen IQ en EQ bepaalt je levenssucces: men zegt dat succes voor 20% door IQ en 80% door EQ wordt bepaald.

Wat vind jij van deze emotionele intelligentie en hecht jij waarde aan EQ-testen? Geloof je dat dit bijdraagt aan je levenssucces? Vind je emotionele intelligentie belangrijk in jouw leven? Of hecht je meer waarde aan IQ? 

Reacties

  • Lisa

    30 juni 2014 11:59

    Van een hoog IQ word je niet gelukkig, iemand met een hoog EQ is happy! Happy met zichzelf en happy met zijn of haar leven. Daarom zou EQ-les (persoonlijke ontwikkeling) een verplicht vak op school moeten zijn, vanaf het 4e levensjaar. Als men dan na 12 jaar of iets langer van de middelbare school afkomt zal een groot deel van de jongeren gelukkiger in het leven staan! Let's go for EQ! Verbeter de wereld en leer onze kinderen een betere versie van zichzelf te worden.

    • Karla

      16 maart 2016 00:00

      Zoals altijd mooi gezegd wordt het moet in balans zijn. Een heel hoog IQ i.c.m. een heel laag EQ is niet in balans en niet prettig. Andersom is het precies hetzelfde. Ik ben het met je eens dat het IQ jaren lang overrated is geweest, maar gelukkig begint juist de emotionele intelligentie (EQ) steeds belangrijker te worden. Gelukkig zien ook steeds meer werkgevers dit!

    • Yemlie

      25 november 2013 00:57

      Sindsdat ik weet wat EQ precies inhoud, heeft IQ helemaal geen betekenis meer voor mij. De mens is een sociaal wezen en verlangt naar connectie met andere mensen. Dit zien we overal terug. Vandaar dat bedrijven liever werknemers in dienst hebben die een groot gevoel voor empathie hebben en situaties snel begrijpen. Een mens heeft een mens nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Dus een persoon met laag IQ maar wel hoog EQ kan zich snel ontwikkelen door van andere mensen te leren en door samen te werken. Als je EQ laag is en je IQ hoog, begrijp je mensen minder en kun je je eigen kennis/vaardigheden nauwelijks bijspijkeren of ontwikkelen omdat je er nou eenmaal andere mensen voor nodig hebt.

      Ik ben het ermee eens dat op scholen aandacht moet worden besteed aan EQ. Van mijn part mogen ze de helft van de schoolperiode tijd besteden aan EQ. Ik ben zelf 23 en heb mbo-4 afgerond, maar wat heb ik aan de opgedane kennis als mijn EQ laag is en ik niet weet hoe ik in de praktijk met mensen en situaties moet omgaan? Ik heb dus nooit positief in het leven gestaan omdat het zo zinvol is om in de huidige maatschappij met miljarden mensen op de wereld toch emotionele connectie te hebben, wil je je niet alleen en onbegrepen voelen. Het leven voor mensen met een hoog EQ is genieten en het gezellig hebben met andere mensen. Het leven voor mensen met een laag EQ en hoog IQ is als een studie om mens&maatschappij te kunnen begrijpen, genieten hoort er amper bij. Ik hoop voor de mensen met een laag EQ dat ze altijd optimistisch zullen blijven. Ieder mens heeft wel bepaalde bedoelingen bij een daad, het is een kwestie om die bedoeling te achterhalen. Misschien moeten we meer mensen en situaties observeren, zodat wanneer het ons overkomt, we in staat zijn het goede te doen! Voor mij geldt: Succes door IQ= 0%, succes door EQ=100% Ongetwijfeld!

      • c.van amstel

        05 december 2009 22:14

        Ik vraag mij af of je bij iemand die een zeer laag eq heeft altijd kan spreken van een narcist en zoniet wat is dan precies het verschil

        • boomsma

          19 oktober 2009 00:15

          ben van mening dat als je eq hoger of veel hoger ligt dan je iq de eq je een irrationeel bestaan laat leven tov de realiteit en dus meer afwezig bent om gevoelens te begrijpen en indrukken van andere.

          • Hunink

            30 september 2009 09:52

            Ik denk dat het zeker waar is! Ik heb een zus die een erg hoog iq heeft, maar veel mnider emotioneel is. Mijn iq is gemiddeld en dit geldt ook voor mijn eq. Met name het omgaan met emoties is volgens voor iemand die en hoger iq heeft wat moeilijker. Ik denk dat deze mensen tevens minder huilen in het dagelijks leven dan mensen met een lager iq.

            • j. Schreuder

              26 augustus 2009 23:15

              Ik zie vaak bij mensen met en hoog iq een laag eq zij zijn vaak niet gewend om rekening te houden met anderen. Dit is zeer zeker merkbaar. Ik werk al 20 jaar in de zorg sector en naar mijn mening is een goed eq wel degelijk belangrijk voor je geestelijk welbevinden. Ik zie veel rijke ongelukkige bejaarden die alleen zijn vaak, niet altijd veroorzaakt door hun eigen onmogelijke gedrag. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
              Zij zijn tevens vaak niet bereid of misschien kunnen zij dit ook niet om de dingen vanuit meerdere visies te benaderen. Dit is mijn visie hierover Met vriendelijke groeten Jellie Schreuder

              • Harry Zanoli

                08 september 2008 23:43

                Hallo, mijn is Harry Zanoli in ik wilde ook reageren op emotionele intelligentie.
                Ik ben inmiddels 53 en kwam er op latere leeftijd (45) achter dat ik beschikte over een hoog iq. Nadat dit duidelijk was werd mijn verleden duidelijk waarom er vele dingen fout gingen in de sfeer van vriendschap en omgang met andere mensen etc. Via mij huidige vriendin ben ik langzaam in staat om dingen bij mijn omgeving te herkennen- lees emoties- voor die tijd werd ik nogal vaak gemeden met als gevolg dat ik zelf ook mensen begon te ontlopen e.d. Vroeger op school wilden mijn klasgenoten geen vriendjes meer met me zijn omdat ik veelal de juiste antwoorden gaf en dus werd gezien als betweter. Dit bracht dan weer met zich mee dat ik maar expres verkeerde antwoorden begon te geven. Tijdens discussies etc. begreep ik niet waarom men boos werd op mij omdat, blijkt nu niet in staat was de emotie aan de andere kant te herkennen. Nu ben ik doende om laten we het noemen om situaties te lezen, gelaatsuitdrukkingen, wijze van praten. Dit alles zorgt ervoor dat ik nu voor een deel in staat ben om zg. emotionele situaties te herkennen. Echt ver ben ik er natuurlijk niet mee, maar het begint wel zijn vruchten af te werpen.
                Maar het blijft puur digitaal analyseren noem ik het altijd maar. Echt emotie voel ik er niet bij. Het blijft erg moeilijk zo moeilijk dat je op bepaalde momenten in het leven uit komt op een punt van stoppen met ademhalen. Niet dat ik ooit een poging heb ondernomen, maar veelal zie je geen uitweg meer.
                De rust en power om toch door te gaan vind ik dan bij de aandacht en liefde van mijn hond. Ik denk dat met mij andere mensen met een wat hoger iq sneller richting dieren als anderen. Per slot vanrekening word je door deze dieren niet afgerekend op. In mijn optiek is het probleem voor ons groter als men vermoed, iedere keer moet ik dan ook mijzelf aanpassen om in de maatschappij te functioneren en geaccepteerd te worden.
                Mijzelf kan ik alleen zijn binnen de muren van mijn woning, van zodra ik buiten kom dien ik mij tot in diepte aan te passen. Tot op heden ben ik nog niet iets tegengekomen wat voor mij werkzaam zou kunnen zijn om mijzelf te kunnen zijn binnen de maatschappij. Het is eigenlijk iedere keer weer een opgave/strijd.
                Ik herken mij dan ook zeer goed in lotgenoten die de strijd opgeven en hun toevlucht zoeken tot een bepaalde verdoving van mijn zintuigen.
                Kortom ja het is moeilijk erg moeilijk zelfs.
                Met welgemeende groetjes,
                Harry Zanoli

                • Rein

                  07 augustus 2006 02:41

                  Op het gebied van intelligentie heb ik niets te klagen, ik doorzie veel zaken en ben verder hoog opgeleid zonder daar veel moeite voor hebben te doen. Echter, op het gebied van emoties voel ik mij af en toe een ontzettend grote nul. Tot op heden ben ik niet in staat geweest een relatie gedurende langere tijd met succes te onderhouden. Daarnaast zijn er velen faceten in mijn leven waar ik moeilijk mee om kan gaan. Zelf wijt ik dit aan een gebrek aan de gave van emotionle verwerking. Dus het liefst had ik wat meer emotionele bagage, want intelligentie heeft mij tot op heden nog geen grote windeieren gelegd.

                  • Rein

                    07 augustus 2006 02:36

                    Op het gebied van intelligentie heb ik niets te klagen, ik doorzie veel zaken en ben verder hoog opgeleid zonder daar veel moeite voor hebben te doen. Echter, op het gebied van emoties voel ik mij af en toe een ontzettend grote nul. Tot op heden ben ik niet in staat geweest een relatie gedurende langere tijd met succes te onderhouden. Daarnaast zijn er velen faceten in mijn leven waar ik moeilijk mee om kan gaan. Zelf wijt ik dit aan een gebrek aan de gave van emotionle verwerking. Dus het liefst had ik wat meer emotionele bagage, want intelligentie heeft mij tot op heden nog geen grote windeieren gelegd.

                    • Crocus

                      30 september 2005 02:00

                      Volgens mij is er meer geestelijke en financiële "armoede" door een te laag EQ, dan door een te laag IQ. Naar mijn idee komt je IQ pas volledig tot z'n recht, als je op sociaal gebied lekker in je vel zit.

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -