Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Therapie via internet: een goede ontwikkeling?

Als je psychische problemen hebt, bijvoorbeeld als je lijdt onder een traumatische ervaring of een fobie, dan kun je voor hulp terecht bij een psycholoog. Maar de mogelijkheden breiden zich uit: internet gaat een steeds grotere rol spelen in ons leven en ook de psychologische hulpverlening ziet mogelijkheden.

Op dit moment wordt er al veel gewerkt met therapievormen waarbij huiswerkopdrachten worden gegeven. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om de traumatische ervaring die je hebt gehad, nauwkeurig op te schrijven. Maar andere mogelijkheden liggen in het verschiet: het zal niet lang meer duren voordat bijvoorbeeld ook virtual reality zijn intrede doet bij internettherapie. Op die manier zal het persoonlijke contact op den duur steeds meer verruild worden door een sessie achter het beeldscherm. De verwachting is zelfs dat het aantal live-consulten met de helft zal afnemen.

Vind jij dit een goede ontwikkeling? Zie je voordelen of juist nadelen? Zou jij liever via internet therapie volgen of heb jij liever echt contact? 

Reacties

  • anneke verhaal

    21 november 2004 01:00

    Ik heb vooral een vraag: wordt een behandeling bij interapy vergoed door Achmea?
    Ik zit al ruim een maand thuis, kom langzamerhand tot het inzicht (olv de bedrijfsmaatschappelijk werker) dat ik burnt out ben.
    Volgens mijn huisarts heb ik fybromyalgie en hij stuurt me naar de reumatoloog.

    • ria

      20 oktober 2004 12:44

      Ik denk dat het heel goed drempelverlagend kan werken. Er kunnen situaties of problemen zijn die je niet kunt of wilt bespreken met je beste vriendin, man ofzo (advies die ik kreeg) maar die je wel graag tegen iemand die wat kennis van zaken heeft anoniem wilt vertellen. Hiermee wil ik helemaal niet het persoonlijke contact met psycholoog of psychiater wegpraten. Ik heb zelf een paar jaar op heel prettige manier therapie gehad bij een psychiater. Die problemen waren dan ook echt te groot om met gesprekken via internet te bespreken. Toch lijkt het me fijn als ik kleinere dingen waarmee ik (nog) tob op die manier te kunnen bespreken, juist omdat het anoniem is en dus niet binnen je eigen omgeving valt.

      • jeanine

        14 oktober 2004 13:36

        Het lijkt mij erg intressant, ik zou het graag eens willen proberen! Het lijkt me een goede ontwikkeling!

        • roos

          11 oktober 2004 02:08

          Geweldig; ik liep al een tijdje met heel vervelende (psychische) verschijnselen en durfde er niet mee naar de huisarts. Via het internet heb ik anoniem een psychiater kunnen raadplegen, die mij heel helder kon vertellen wat zijn diagnose was. Hij heeft mij gerustgesteld en heel concreet advies gegeven. Dankzij dit e-consult met de psychater durfde ik de stap te nemen om naar mijn huisarts te gaan. Een ideale oplossing.

          • tiesia de graaf

            25 juni 2004 02:00

            Hoe gaat dat in zijn werk en hoeveel gaat het mij kosten, groetjes tietsia.

            • Rick van den Bos

              16 juli 2003 02:00

              Ha Sabien,

              De non-verbale communicatie heeft inderdaad invloed (in sommige gevallen overigens een verstorende invloed), maar die wordt niet geheel uitgeschakeld door het gebruik van e-mail en chat.

              Vanuit mijn ervaring kan ik vertellen dat (inderdaad) bijna uitsluitend mensen reageren die redelijk tot goed in staat zijn om hun probleemsituaties te verwoorden. De methode van hulpverlening selecteert op die manier al voor een groot deel de cliënten.

              Overigens denk ik dat je in algemene zin op moet passen om het zgn 'ziektemodel' toe te passen op de psyche van de mens. Het scheelt nogal of je ervan uitgaat dat iemand ziek is (stellen van een dwingende diagnose) of dat iemand op een bepaald gebied in zijn of haar ontwikkeling geblokkeerd is dan wel hulp kan gebruiken. Overigens is deze overweging meegegeven door de zwaarte van de problemen die mensen mij voorleggen.

              Persoonlijk spreek ik dan ook niet van een globaal minimaal ontwikkelingsniveau, maar slechts van de mate waarin iemand in staat is zijn of haar situatie onder woorden te brengen.

              Overigens kan ik mij helemaal vinden in de zorgvuldigheid die jij betoogt.

              Heb je overigens wel eens bekeken hoeveel mensen uit een sociaal isolement komen dankzij internet/computers? Uiteindelijk komt het neer op alles met mate en in evenwicht, dat geldt ook voor internetgebruik.

              Vriendelijke groet, Rick

              • sabien

                15 juli 2003 02:00

                Ik denk zeker dat het een goede aanvulling kan zijn op de huidige hulpverlening. Ik ben echter wel van mening dat mensen eerst op zijn minst een persoonlijk intakegesprek moeten krijgen om een verantwoorde diagnose/ beslissing tot therapie via internet te krijgen.

                Wat ik wel een mindere ontwikkeling is dat het contact tussen mensen over het algemeen minder wordt en dat de hulpverlening nu ook meer die kant op gaat. Mensen lijken steeds meer geïsoleerd te raken, naar mijn idee is het beter om ze in de maatschappij te laten functioneren. Dat betekend dat ik ook voor persoonlijk contact tussen hulpverlener en cliënt ben. Het lijkt mij dat je, wanneer je online hulpverlening doet, het non-verbale van cliënten mist. Ik ben van mening dat hier waardevolle informatie in zit.

                Voor mensen die vrij zelfstandig zijn en ook zelfstandig kunnen werken lijkt het mij wel een uitkomst. Ik denk dat zij op deze manier goed aan de slag kunnen met hun situatie doordat ze discipline hebben. Dit vraagt naar mijn mening om een redelijk ontwikkelingsniveau van cliënten. Is dit wel reëel, gezien de mensen die je in de hulpverlening aantreft?

                • Rick

                  08 juli 2003 02:00

                  Hallo allemaal, ik ben de persoon achter de emailpsycholoog en mijn ervaring als online therapeut is dat er zeker mogelijkheden zijn, maar dat de beperkingen niet over het hoofd gezien mogen worden. De anonimiteit en flexibiliteit zijn belangrijke voordelen. Het rustig en herhaaldelijk overlezen van advies is een duidelijke pré. Het is namelijk geen onbekend verschijnsel dat mensen de deur achter zich dicht doen bij de psycholoog en alweer de helft vergeten zijn van wat besproken is. Evenzo is het voor mij 'handig' dat ik rustig en weloverwogen kan reageren op een verhaal/ervaring/probleem van een cliënt en dat stelt mij beter in staat om een optimale reactie te formuleren. Dit in tegenstelling tot de gebruikelijke manier van psychische hulpverlening waar de therapeut min of meer direct (ad hoc) zijn/haar optimale reactie moet geven. Daarnaast ben ik persoonlijk van mening dat de beperking erin ligt dat bijvoorbeeld zwaar depressieve of psychotische mensen niet (uitsluitend) via het internet geholpen kunnen/mogen worden.

                  Kortom: online psychische hulp kan een goed en nuttig alternatief zijn, maar het is geenszins mogelijk of wenselijk om hiermee de reguliere manier te vervangen.

                  Vriendelijke groet,
                  Rick van den Bos

                  • Peter

                    28 maart 2003 01:00

                    Een van mijn collega's heeft Interapy gevolgd (burnout) en was er zeer over te spreken. De communicatie was gewoon heel persoonlijk. Prettig vond hij het dat hij zelf thuis aan de therapie kon werken. Eraan werken is de helft van de oplossing.

                    • anoniem

                      28 maart 2003 01:00

                      Als mensen aan abnormale angst lijden of aan een fobie lijkt het mij persoonlijk niet verstandig om thuis de therapie te volgen omdat men zich dan nog meer afzondert van de buitenwereld.

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -