In Nederland wordt muziek toegepast als psychotherapie. Bijvoorbeeld bij depressieve, getraumatiseerde, autistische of verstandelijk gehandicapte mensen.
Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.
In Nederland wordt muziek toegepast als psychotherapie. Bijvoorbeeld bij depressieve, getraumatiseerde, autistische of verstandelijk gehandicapte mensen.
Muziek is soms heel effectief in het oproepen van gevoelens, gedachten en herinneringen. Daarnaast kan muziek - al dan niet in combinatie met woorden - helpen om die emoties te benoemen, te ervaren en een plek te geven in het leven. Muziektherapie is met name geschikt voor mensen die extreem gesloten, passief of geïsoleerd zijn. Ook Alzheimer-patiënten blijken door muziek even uit een dichte mist te trekken. En ontspannende muziek blijkt slaapmiddelen en pijnstillers voor een deel overbodig te maken.
Wat vind je van deze creatieve therapievorm? Heb je er ervaring mee? Of misschien nooit van gehoord?
Probeer het eens die klassieke muziek.
Muziek is voor mij dé manier om mij optimaal te ontspannen. Dat is wel nodig ook als je bedenkt dat ik niet minder dan 66 keer in het ziekenhuis heb gelegen en 34 keer ben geopereerd. Toch ben ik een vrolijk en stressloos mens en sta positief in het leven. Dat muziek mij daarbij fantastisch helpt is een vaststaand feit. Jammer is alleen dat het niet mijn pijn in armen, benen en rug kan verlichten! Maar ik laat mijn leven niet vergallen door naar die (klassieke) muziek te luisteren!
ik vind het heel erg goed dat u/jullie zoiets doen/doet. ik hoop dat de meeste gehandicapten er echt rustig van worden
ik zou er ook rustig van worden denk ik want ik vind het ook heel erg leuk
De mens is klank
De wereld van de electronica omringt ons voortdurend met een eindeloos scala van nieuwe klankkleuren die kunstmatig zijn en "zonder ziel" lijken.
In akoestische instrumenten kan echter de "levende" klank van het materiaal tot uiting komen. Hierbij wordt een niet te evenaren klankkwaliteit hoorbaar waarvan een opbouwende werking gaat.
De kinderlijke drang om de klank van alle dingen om ons heen uit te proberen maakt duidelijk dat de klankrijkdom van het materiaal een een inspiratiebron kan zijn.Kinderlijk eenvoudige instrumenten kunnen een rijkdom aan muziekbeleven schenken.
CHOROI ontwikkelt daarom ook speciale instrumenten, hierbij wordt het spelen spel en wordt er een wereld van nieuwe klanken en gevoel opengelegd.
De Choroi instrumenten worden ook zeer regelmatig ingezet voor muziektherapie.
Muziektherapie is een vorm van preverbale psychotherapie. Het is een methodische vorm van hulpverlening waarbij muzikale middelen binnen een therapeutische relatie worden gehanteerd om verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie te bewerkstelligen op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied[1]. Centraal staat de therapeutische relatie tussen één of meerdere patiënten en één of meerdere therapeuten die de behandeling van stoornissen in het gedrag en beleving tot doel heeft. Door gericht gebruik te maken van muziek in al haar verschijningsvormen biedt dit eigen specifieke psychotherapeutische mogelijkheden in de behandeling van psychische problemen. Het vorm geven en doorwerken van deze problemen op het muzikaal symbolisch niveau en de verbale reflectie daarover doet inzicht ontstaan in de eigen psychische problematiek, zodat stoornissen in gedrag en beleving verminderd en opgelost worden.
Veel muziektherapeuten in Vlaanderen maken gebruik van een psychoanalytisch denkkader. In Nederland wordt muziektherapie ingezet als vorm van gedragstherapie. Muziektherapie wordt ook vaak ingezet in de behandeling van verstandelijk gehandicapten. Doordat taal bij de muziektherapeutische behandeling amper een rol hoeft te spelen, is deze behandelvorm uitermate geschikt voor deze doelgroep. Het gaat daarbij niet om de behandeling van de verstandelijke handicap zelf, maar van psychische moeilijkheden die naast de verstandelijke handicap voorkomen.
In dit tijdperk van hectiek is het zoeken naar innerlijke rust een noodzaak geworden. Dit kan op velerlei manieren. Een van de meest heilzame is die van de muziekbeleving. De genezende kracht van klank en toon.
Muziek als therapie ook goed tegen tinnitus?
Ik ben 17 jaar en ik doe onderzoek naar Muziek als therapie. Ik maak hier een werkstuk van.
Ik zou het heel erg fijn vinden om ervaringen van mensen te horen, en om vragen te stellen.
Zijn er mensen die mij kunnen helpen?
Groetjes, Linda
Ik heb al enkele jaren muziektherapie en het is voor mij de beste manier van therapie. Zonder te moeten praten kan ik toch communiceren en me uiten. Uiten is voor mij erg moeilijk maar door de muziek lukt het me goed.
In eerste instantie moest ik een beetje lachen toen ik hoorde dat ik muziektherapie kreeg. Maar dat is nu zeker niet meer zo. Jammer dat ze het niet overal aanbieden. Het kan (of misschien wel meer) net zo belangrijk zijn als praattherapie.
ps:
Raps schrijven is een goed doel, mooie beats geven het juiste gevoel mee. Het was iets moois in me leven, het luisteren ook.
Ik heb een reactie op muziek therapie aangezien ik een echte muziek-liefhebber ben, die ook wel denkt dat muziek mij helpt tijdens wat \'ik heb?\'..maar weet niet wat mij psyche is. Ik schijn adhd te hebben, depressie en zelf ben ik bang voor het hebben van alle hierboven genoemde symptomen. Ik voel me losser, zelfs religieuzer en lekkerder met muziek op. Als ik een echt goed moment heb met muziek, is alles zo mooi dat ik nuchter van het muziek niet eens geloof dat muziek zo\'n invloed op mij kon hebben.
Alsof ik dan eindelijk leef en me leven zie. Ik blow wel, en met blowen was muziek voor het eerst echt interessant, het lijk wel een 2e leven.
Maar heb ik muziek nodig? Of is het nodig om beter van me depressie te worden, en rustiger voor me adhd, helder voor eventuele psychoses en rustig en ontspannen vanwege trauma\'s? Ik kan je verzekeren dat muziek invloed op je heeft, volgens het geloof, is de meeste muziek van de duivel, en dat moet genezen? Goed dat ik niet gelovig ben. Muziek is voor mijn leven als een kers op de slagroomtaart, een piek op de kerstboom en wiet is me vulling. Mijn voorkeur ligt bij rap, maar dat moet wel beperkt met gelimiteerde informatie-overdrachts methodes, invloed van rapmuziek is massaal.
MVG
Jeroen
Ik vind het leuk om reacties van mensen te lezen die muziektherapie gevolgd hebben. Ik zit nu in mijn tweede jaar van de opleiding Creatieve Therapie (muziek) in Heerlen en het laat mij zien wat je met deze studie uiteindelijk toch allemaal kunt bereiken.
Het belangrijkste van muziek is vooral dat het non-verbaal is. Je hoeft niet met iemand te praten; door middel van muziek kun je al heel veel dingen van iemand te weten komen. Heel apart om mee te maken, maar echt de moeite waard.