Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe verwerk jij een verschrikkelijke gebeurtenis?

We hebben allemaal wel eens nachtmerries gehad waarvan het angstzweet je letterlijk uitbreekt. Dat een dierbare opeens overlijdt of dat je huis in lichterlaaie staat. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en soms worden dat soort gebeurtenissen werkelijkheid.

Wanneer het onheil heeft toegeslagen, staat je wereld op zijn kop. Niet iedereen verwerkt een traumatische ervaring op dezelfde manier. De één ontkent het gebeurde in eerste instantie, wordt daarna boos en uiteindelijk verdrietig; bij de ander komen alle emoties weer in één keer.

Heb jij wel eens een verschrikkelijke gebeurtenis meegemaakt? Hoe ben jij er mee omgegaan? Heb je er veel over gepraat met familie en vrienden of hield je het meer voor jezelf? En heeft de gebeurtenis je een ander mens gemaakt?

Reacties

  • Bert

    28 januari 2014 10:52

    Bij het bepalen van het sociologische aspect van dit standpunt moet meespelen in welke mate het gedrag van het individu invloed heeft op de groep. Roken is in dit aspect destructief binnen de groep en dient derhalve met afwijzing tegemoet getreden te worden.

    • Daantje

      07 mei 2015 10:39

      Stoppen met roken is het beste. Ik ben zomaar opeens een paar dagen gestopt met roken. Dan kan ik ook meteen stoppen met roken.

    • Anoniem

      28 januari 2014 10:52

      Als ook een verstokte rookster vind ik, dat wij als rokers heel erg gediscrimineerd worden. Op mijn werk zijn er (gelukkig) een beperkt aantal kleine rookruimtes (die dus altijd helemaal blauw staan), maar in het restaurant bijvoorbeeld is geen aparte ruimte voor WEL rokers. Ik ben blij met de aparte kleine rookruimtes, want zo hebben de niet-rokers geen last van de rook, maar waarom wordt er altijd wel met niet-rokers rekening gehouden en niet met wel-rokers??

      • Niet-roker

        28 januari 2014 10:52

        Reactie op anoniem:

        Roken in een restaurant zou gewoon verboden moeten worden. Zit je net lekker te eten, steekt je buurman een sigaret op. Daar zit ik niet op te wachten. Mensen willen zelf roken, dus moeten ze de gevolgen ook maar aanvaarden.

        • J. Knol

          28 januari 2014 10:52

          Ik ben jarenlang verstokt roker geweest en gestopt. Het is een openbaring om niet meer afhankelijk te zijn van de welwillendheid van anderen om je goed te kunnen voelen. Roken is een verslaving en de enige reden waarom je je door roken goed voelt is omdat je je ontwenningsverschijnselen opheft. Als je stopt en afgekickt bent, dan heb je het niet meer nodig en vraag je je af hoe je jarenlang zo stom hebt kunnen zijn. Tip: lees het boek 'Stoppen met roken' van Allen Carr en nok er gewoon mee. Het scheelt je een hoop geld, ergenis, onbegrip en stinkende kleren.

          Onbegrip voor rokers is niet goed, maar roken dient wel bestreden te worden. Een rookvrije werkplek lijkt me daarom een des te betere motivatie om gewoon te stoppen.

          • Nathalie

            28 januari 2014 10:52

            Ik vind 't wel een verschil uitmaken hoe groot het bedrijf is. In een groot bedrijf moet er wel een ruimte worden aangewezen. Het is nog armoediger als er een man of 10 buiten staat ... te roken! Van die Amerikaanse toestanden, waardoor er helemaal de nadruk op komt te liggen. Maar als het een klein bedrijf betreft en er simpelweg geen ruimte is, dan vind ik het een ander verhaal. Jou wordt de tijd gegund om je sigaretje te roken (er wordt je niet verboden om daar pauze voor te nemen) en de rest van het bedrijf kan rookvrij werken.

            • Anoniem

              28 januari 2014 10:52

              Als je zo afhankelijk bent van je sigaretje, dan weet je denk ik heel goed dat je een flink probleem hebt en niet alleen dat sigaretje, maar ook een mentaal probleem. Hoe komt het anders dat mensen die kanker hebben gekregen door roken, ineens wel kunnen stoppen? Moet het eerst zover komen? Kom, gebruik je verstand en doe wat aan je echte probleem. Ik heb zelf jarenlang gerookt en het verbaasde me dat ik, zij het zeer gemotiveerd, vrij eenvoudig kon stoppen. Ik weet wel, niet iedereen is gelijk, maar belast een ander niet met jouw probleem, dat moet je zelf oplossen (evt. met hulp). Sterkte!

              • Aad

                28 januari 2014 10:52

                Ik ben met mijn slechts 22 jaartjes ook een 'niet-zuinige roker' en kan me voorstellen dat je gek wordt. Mensen met een anti-rokers-mentaliteit zijn meestal veel radicaler wat betreft de gezondheid, maar ook in de negatieve zin radicaler wat betreft het 'sociale' aspect. Dus ja, binnen elk bedrijf lijkt mij een paar vierkante meter 'rokersruimte' geen overbodige luxe. Achterlijk dat het niet mogelijk is.

                • Leo Tersmette

                  28 januari 2014 10:52

                  Ik vind niet dat een werkgeverruimten moet inrichten omdat een paar mensen door hun eigen toedoen verslaafd zijn geworden aan sigaretten.
                  Ze zijn door hun eigen fout begonnen, niemand heeft hun gedwongen, dus niet achteraf zielig doen omdat je verslaving niet wordt geaccepteerd.
                  Je kan het vergelijken met die junkies van parron 0 in Rotterdam, die ook vinden dat ze rechten moeten krijgen voor hun verslaving.
                  Met andere woorden, je komt dom over als je over de zogenaamde rechten van een roker gaat praten. Je moet het woord "roker" vervangen door het woord "Junky", en dan kijken of je verhaal nog steeds zo overtuigend klinkt.

                  • A.

                    28 januari 2014 10:52

                    Ik werk in een ziekenhuis en voel me net een crimineel als ik tijdens mijn pauzes naar buiten moet gaan om mijn sigaretje te roken. Je wordt als roker steeds meer gediscrimineerd door het nergens meer te mogen roken. Dit heeft niks met verslaving te maken!
                    De gecreeerde rook"hokken" worden niet echt bezocht door de rokers daar deze te vies om aan te kijken zijn en het er nu echt niet prettig "rookt"als je daarna een patient moet helpen. Voor 3 a 4 sigaretten per dag op het werk is het toch een raar idee dat je dan steeds weer naar buiten moet. Of dat dat een prettig gezicht is voor de patienten om iedereen te zien blauwbekken voor hun sigaret. Ik rook minder op de dagen dat ik werk dan dat ik vrij ben, maar ja dat geeft dan ook niets.
                    Maar een uitverstootende als roker zijnde voel ik me wel!!!!!

                    • Bert

                      28 januari 2014 10:52

                      Iemand die rookt verspreid rook en overlast voor degene die niet rookt en het gebeurt niet andersom.

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -