Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Heb jij last van emotionele eetbuien? 

Zijn mannen slanker dan vrouwen? Je zou het bijna gaan denken: per jaar proberen 2 op de 3 vrouwen wel een keer om af te vallen, tegenover 1 op de 3 mannen. Terwijl overgewicht bij beide geslachten evenveel voorkomt. 

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Mannen blijken echter vaker tevreden te zijn over hun lichaam, of in elk geval tevreden genoeg om niet fanatiek te willen gaan lijnen. Sommige mannen zijn zelfs trots op hun buikje en zien het als symbool van het goede leven. Drie op de vier vrouwen met overgewicht is bijna voortdurend met (niet) eten bezig. Bij mannen ligt dat aantal veel lager.

Eten ligt ook bij vrouwen die niet te zwaar zijn, vaak gevoeliger dan bij mannen. Bijna de helft van de vrouwen die te zwaar is, denkt dat mensen positiever over hen zullen oordelen als ze slanker zijn. En het emotioneel eten is bij uitstek een vrouwenverschijnsel: woede, eenzaamheid en ruzies kun je vaak heel effectief 'weg eten'. Eten is dan een troost, een afleidingsmanoeuvre. Als je echter op je lijn probeert te letten, kan dit een probleem zijn. Zeker als het 'weg eten' resulteert in een echte vreetbui.

Wat kun je eraan doen? Allereerst is het belangrijk voor mensen die problemen weg eten, dat ze beseffen dat ze dit doen. Vervolgens kun je twee dingen doen. Ten eerste zorgen dat je geen snoep of snacks in huis hebt, maar gezonde dingen (fruit, rijstwafels). Ten tweede kun je andere afleidingsmanoeuvres proberen te bedenken. Zorg dat je bezig bent. Maar minstens zo belangrijk: ga je niet schuldig voelen over een vreetbui. Het is echt niet zo dat meteen je hele dieet eraan is en je overnieuw kunt beginnen. Ga de volgende dag gewoon weer verder met het eetpatroon dat je je had voorgehouden.

Herken je je in het 'wegeten' van problemen? Eet je meer als je je rot voelt? Vertel hoe jij dit ervaart en of je er een oplossing voor hebt of niet?

Reageren

Reacties

 • Sil

  cindy

  Inderdaad heel herkenbaar. Ben ook echt een emo-eter en zie het soms gewoon als een drugs als ik in mijn kop heb om te eten moet dat ook gebeuren want kan niet eens meer gewoon verder met de dingen waar ik mee bezig ben kan me dan niet meer concentreren en alleen aan eten denken, gek word ik ervan het is een hele dagtaak. Ik heb het idee dat eten mijn grootste vriend/grootste vijand is. Als hier toch een oplossing voor zou zijn zou mijn leven een stuk eenvoudiger zijn. C

  Reageer
 • Sil

  Pammy

  Herkenbaar, ik snoep veel wanneer ik mij rot voel, maar toch soms óók wanneer ik mij heel lekker voel, alhoewel wel minder; ik ben denk ik een echte emotie-eter.
  Meestal heb ik het aardig onder controle, maar soms vliegen de kilo's eraan, en moet ik echt een paar weken aan de lijn om ze er weer af te krijgen!!! Soms baal ik er vreselijk van dat ik zo'n drang naar zoetigheid krijg als ik mij rot voel!

  Ik weet niet of het zo is dat mannen hun problemen minder snel wegeten dan vrouwen? Misschhien dat mannen eerder naar alcohol grijpen, of is dat een vooroordeel???

  Ik heb 2 broers die ook regelmatig lijnen, en mijn vader deed dat ook altijd als hij een paar kilo aangekomen was na de vakantie ofzo.
  Maar zij zijn inderdaad meer 'gezelligheidseters', ze grijpen niet (zoals ik) naar een zak snoep of chocola als ze zich rot voelen....

  Maar mijn eigen man zit er bijv. helemaal niet mee dat hij een buikje begint te krijgen,en hij is ook beslist niet van plan om te gaan lijnen.
  Zo zijn er denk ik ook genoeg vrouwen die er zo over denken, ik vindt dat prima, dik of dun, iedereen moet zelf weten waar hij/zij zich lekker bij voelt, zolang het je gezondheid maar niet in gevaar brengt.

  Reageer
 • Sil

  Bianca

  Ik zie mezelf ook als probleemeter.
  Regelmatig als ik alleen thuis ben is het voor mijn geen probleem om van alles naar binnen te werken.
  Hoofdzakelijk gebeurt dit als ik me niet lekker in mijn vel voel zitten terwijl ik niet eens weet waarom.
  Helaas kom je dan in zo'n cirkel terecht van niet goed voelen-eten-niet goed voelen.
  Als ik wel weet waar door het komt en ik eet dan wat heb ik vaak het gevoel van ..."zo en dit neemt niemand me af"
  Bijna elke dag neem ik me voor om het niet te doen maar betrap mezelf dan toch weer met iets lekkers/ongezonds in mijn handen.
  Heel af en toe met tranen in mijn ogen want eigenlijk wil ik niet eten,maar het gebeurt gewoon.

  Reageer
 • Sil

  cootjek

  Ook ik eet mijn problemen weg; ik had altijd al moeite met mijn gewicht, maar dat lag dan altijd nog 40 kg lager dan nu!De laatste 10 jaar (sinds ik na heel lang wachten)kinderen heb ben ik alleen maar aangekomen, toch doe ik op mijn manier al 10 jaar aan de lijn. Ik zit 's avonds veel alleen en ga dan echt naar eten zoeken om verdriet of angst weg te eten het maakt niet uit wat! Ondertussen ben ik er wel achtergekomen dat een maagband of ballon voor mij de oplossing niet is, omdat ik eerst mijn problemen waardoor ik ga eten moet oplossen, maar hoe?Dat is alweer een probleem......

  Reageer
 • Sil

  E

  Ik eet ook vaak en veel als ik alleen thuis ben. Ik kom er niet veel van aan, maar het is niet zo dat ik me beter voel als ik gegeten heb. Dan voel ik me weer niet goed omdat ik weer zoveel moest eten. Maar als ik problemen heb, dan helpt het bij mij ook vaak om een eind met de hond te gaan wandelen, naar een rustig plekje om daar met de hond te gaan spelen. Dan zijn je gedachten even weg, discman mee. Of gewoon even met iemand weg, met eten kan ik mijn problemen niet echt wegeten. Een eindje gaan fietsen helpt bij mij ook altijd.

  Reageer
 • Sil

  Debby

  Ik eet niet zo zeer de problemen weg, maar ik ben gewoon verslaafd aan eten. Ik heb ook altijd trek, zelfs als ik misselijk ben van het eten, denk ik nog steeds aan eten en prop ik mezelf ook helemaal vol. Eten is in vele op zichten ook m'n beste vriend.....als ik alleen thuis ben ga ik eten om het gezellig te maken. Ik ben in twee maanden tijd van een maatje 36 naar een maatje 40-42 gegaan en wil heel graag weer terug naar m'n oude maat. Het is alleen heel moeilijk om mezelf een ander eetpatroon aan te wennen. Ik doe m'n best en ik zal mezelf best nog weleens te buiten gaan aan lekker eten, maar ik voel me er nu tenminste niet meer schuldig over en ga ik daarna gewoon weer verder met het normale eetpatroon..

  Reageer
 • Sil

  Desiree

  Ik vreette ook altijd mijn problemen weg. Ik heb een paar jaar geleden een cursus bij de thuiszorg gedaan: 'werken aan eetgedrag', wat niet alleen is wanneer je de dik bent, maar wanneer je een eetprobleem hebt. Ik kan deze cursus met name aan Invisgoth aanbevelen. Je moet het echt zo snel mogelijk aanpakken zodat je niet blijft hangen. Als je eenmaal bewust doorhebt wat je probleem is en waarom je eet, kan je er echt iets aan doen. Zodra je je in je kop goed voelt, gaat het afvallen bijna vanzelf! Het duurde nog wel even voor ik het in de praktijk kon toepassen, maar ik heb mezelf nu onder controle.

  Reageer
 • Sil

  Angelique Groenendijk

  Ik grijp nog steeds naar eten als ik me rot voel. Ook is het eten een manier om ergens anders aan te denken als ik weer eens te druk met mezelf bezig ben. Niet dat ik me er beter van ga voelen, maar op dat moment helpt het wel even. Het is jaren heel erg geweest, nog net geen pakjes boter of bevroren spinazie maar wel alles wat ik verder kon vinden. Sinds ik vorig jaar een PPD heb gehad, ben ik met behulp van het Riagg een stuk verder gekomen wat betreft mijn wensen en mijn eigen psyche. Ik weet nu ook waarom ik eet en wat ik er aan kan doen.
  Het valt niet altijd mee en het is best moeiljk om niet de keuken in te duiken, maar ik ben sterk en ik ga het redden! Veel groeten van een (voormalig) veelvraat.

  Reageer
 • Sil

  Gaatse (26)

  Erg veel mannen zijn ook ziekelijk met hun lichaamsuiterlijk bezig dat het hun leefstijl en gevoel erg beinvloed. Oké dan misschien niet met de weegschaal, maar met spieren. Net zoals bij vrouwen SLANK de norm is, is bij mannen GESPIERD de norm en proberen mannen hun oergrote onzekerheid te compenseren door erg veel te trainen en erg veel hun spieren te volgen in de spiegel. Want ze zijn als de dood dat ze er niet mannelijk en hard of stoer genoeg uit zien. Vaak zien ze dit ook als een symbool voor hun heteroseksualiteit; hun spieren. Dat ze geen 'mietje' zijn. Maar voor een heteroman lopen ze toch verdacht veel op hun eigen lijf en spieren te kicken..

  Reageer
 • Sil

  Lilly (41)

  Ik ben altijd een goede eter geweest. En nam dan omdat ik zo lekker gekookt had nog een beetje. Zonde om weg te gooien. Op dit moment ben ik na 10 jaar en ieder jaar een kilootje aangekomen weer op dieet bij een speciale club. Daar praat je ook met elkaar. Ondertussen ben ik ook een boekje tegengekomen, waar veel mensen die hun problemen wegeten (of juist niet eten) wat aan kunnen hebben. Het heet: NLP en eetproblemen. Daar staan dus tips en oefeningen in om het eetprobleem de baas te worden. Denk bv aan: je zit zo aan iets lekkers te denken. b.v. een bonbon uit een bijna volle doos. Die is onweerstaanbaar. Als je uiteindelijk jezelf niet meer de baas bent en die bonbon toch gaat eten, is hij meestal niet zo lekker als dat je 'm in gedachten had ingebeeld. Dus neem je er nog een, om er nog eens van te proeven. Waarom doe je dit?? Alle lijntips gaan alleen maar over eten. Als je al eten hoort, dan denk je al een eten, dus moet je juist niet over eten praten. Maar andere dingen gaan doen.
  Verder als iets echt lekker is, dan moet het er ook goed uitzien, lekker ruiken en goed aanvoelen als je er een hap van eet. Voldoet iets wat je wilt gaan eten niet aan deze voorwaarden, dat moet je het ook niet eten, want dan geeft het jouw toch niet de voldoening die je zoekt.
  NLP en eetproblemen is een boekje van de Ankertjes serie uitgegeven door Ankh-Hermes (Deventer)

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

32 + 8 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren