Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Heb jij last van emotionele eetbuien? 

Zijn mannen slanker dan vrouwen? Je zou het bijna gaan denken: per jaar proberen 2 op de 3 vrouwen wel een keer om af te vallen, tegenover 1 op de 3 mannen. Terwijl overgewicht bij beide geslachten evenveel voorkomt. 

Mannen blijken echter vaker tevreden te zijn over hun lichaam, of in elk geval tevreden genoeg om niet fanatiek te willen gaan lijnen. Sommige mannen zijn zelfs trots op hun buikje en zien het als symbool van het goede leven. Drie op de vier vrouwen met overgewicht is bijna voortdurend met (niet) eten bezig. Bij mannen ligt dat aantal veel lager.

Eten ligt ook bij vrouwen die niet te zwaar zijn, vaak gevoeliger dan bij mannen. Bijna de helft van de vrouwen die te zwaar is, denkt dat mensen positiever over hen zullen oordelen als ze slanker zijn. En het emotioneel eten is bij uitstek een vrouwenverschijnsel: woede, eenzaamheid en ruzies kun je vaak heel effectief 'weg eten'. Eten is dan een troost, een afleidingsmanoeuvre. Als je echter op je lijn probeert te letten, kan dit een probleem zijn. Zeker als het 'weg eten' resulteert in een echte vreetbui.

Wat kun je eraan doen? Allereerst is het belangrijk voor mensen die problemen weg eten, dat ze beseffen dat ze dit doen. Vervolgens kun je twee dingen doen. Ten eerste zorgen dat je geen snoep of snacks in huis hebt, maar gezonde dingen (fruit, rijstwafels). Ten tweede kun je andere afleidingsmanoeuvres proberen te bedenken. Zorg dat je bezig bent. Maar minstens zo belangrijk: ga je niet schuldig voelen over een vreetbui. Het is echt niet zo dat meteen je hele dieet eraan is en je overnieuw kunt beginnen. Ga de volgende dag gewoon weer verder met het eetpatroon dat je je had voorgehouden.

Herken je je in het 'wegeten' van problemen? Eet je meer als je je rot voelt? Vertel hoe jij dit ervaart en of je er een oplossing voor hebt of niet?

Reacties

 • Iris

  23 maart 2016 18:02

  Help!
  Ik ben dertien jaar, ongeveer 1.60 en ik weeg 54.5 kg. Ik weet niet of dat teveel is, maar ik heb soms enorme vreetbuien. Dan eet ik zo een hele zak snoep leeg en geen kleine ook. Ik heb dat bijna elke dag en doe echt mijn best om voor de zomer een plattere buik te hebben, maar ik zit gewoon vast in dit verschrikkelijke lichaam wat voor mijn gevoel nooit dunner zal worden :(

  • chris

   17 augustus 2013 01:04

   Ik ben blij met de reactie van Ron. Op die manier ben ik niet de enige man die een BED stoornis heeft, want ja, ik zit met hetzelfde probleem. Ik kamp al van in mijn pubertijd met (vr)eetproblemen. Thuis kreeg ik vaak de restjes van de rest van het gezin, onder het mom van: hij kan dat wel opeten.
   Gedurende mijn studententijd zijn die vreetbuien eruit gegaan, al kwam alcohol hiervoor in de plaats.
   Op mijn 26ste ben ik minder gaan drinken, maar toen keerden de vreetbuien terug. In het begin ging dat gepaard door meer eten dan mijn vriendin en daarnaaast ook nog behoorlijk wat snacken. Later, toen mijn vriendin opmerkingen maakte omdat ik dikker werd, begon ik stiekem te eten. Na het werk snel naar een fastfoodrestaurant om de stress weg te werken, waar ik me achteraf telkens schuldig bij voelde. Desondanks werd dit een zo goed als dagelijkse gewoonte.
   Sinds ik opnieuw alleen woon is het er alleen maar erger op geworden. Ik heb de laatste jaren meerdere vreetbuien per week, dat wil zeggen dat ik begin te eten wanneer ik thuiskom (soms zelfs onderweg) en vaak pas stop wanneer ik echt niet meer kan.
   Net als Ron heb ik ook een negatief zelfbeeld, en ik ben evenmin trots op mijn buik.
   Het vreten is alleen sterker dan mezelf.

   • Lien

    19 april 2013 13:19

    Zo herkenbaar. Bij mij is het wel iets anders. Ik heb 5 jaar lang anorexia nervosa gehad en nu altijd maar eetbuien.
    Net zoals hierboven al vermeld is geweest: ik eet mijn emoties weg. En als ik 1 koek eet, kan ik niet meer stoppen.
    Dan voel ik me zo schuldig dat ik me voorneem geen eetbuien te hebben.. GEVOLG? een eetbui. Frustrerend is me dat!

    • Tachna

     21 februari 2013 21:52

     Hoi iedereen,

     Ik lees hier vele verhalen van eetbuien die te maken heeft met emoties, spanningen, woede enzovoorts.
     Iets die heel goede ondersteuning voor heeft zijn bloesems. Zoek zelf eens op welke bloesems jou ondersteuning kunnen geven.
     Succes.

     Ikzelf neem al jaren bloesems.

     Groetjes,

     Tachna

     • Anoniem..N

      05 augustus 2012 03:09

      Hoi Ik voel me heel onzeker en dik. Toen ik klein was, at ik heel veel, maar werd niet dik! Maar toen ik ouder werd, ongeveer 13/12, was ik heel dik! Toen stopte ik met chips eten en ging ik heel veel water drinken. Bij de tijd dat ik 14 was, was ik eindelijk blij, Maar nu at ik gewoon weer een paar zakjes chips en ongezond eten, geen water of gezonde dingen en ik ben weer dik! Ik heb brede heupen en ik heb weer dikke benen! Ik vind het niet leuk wat deze zomer wou ik me niet dik voelen maar nu kan ik niet stoppen met ongezond eten! Help Me!

      • Nina

       19 oktober 2008 20:04

       Jammer genoeg kamp ik ook met dit probleem...
       Ik ben al 3 jaar bezig met afvallen, tot heden nog niet gelukt. Ik hoor van mensen als het je echt wil dan lukt het je ook wel.. Als het niet lukt dan wil je ook niet. Het is zo makkelijk praten als mensen dat zeggen en je hebt er zelf zoveel problemen mee.
       Ik eet mijn emoties op..
       Ik weeg inmiddels 100 kg en ben 1.80 m.
       Ik sport veel 3 keer in de week, judo al 14 jaar dus ik denk zelf dat het ook niet allemaal vet is.
       Maar het is gewoon zeer frustrerend als je zus die net zo zwaar heeft gewogen 25 kilo kwijt is en nog meer wilt afvallen.
       Ik zelf zou zo ontzetten blij zijn als ik 75 kilo woog.
       Ik kan nu amper leuke kleren vinden, en als ik ze vind dan pas ik het niet.
       Voor 3 weken geleden was ik het meer dan zat, ik ben naar de huisarts gegaan en zat daar gewoon te huilen als een klein kind. Het onderwerp is bij mij ook zeer pijnlijk naar andere toe. De huisarts heeft me doorverwezen naar de dietiste.
       Ben inmiddels 2 kilo kwijt.. nu derest nog voor een gezond gewicht, ik denk ga er ook zeker vanuit als ik slanker zou zijn. dat is gelukkiger ben.
       Ik heb nachtmerries nu, ik ben onzeker over mezelf, mijn relatie, mijn werk enz...
       Als ik slanker ben dan hoeft dat niet meer.
       Ik heb trouwens een tweeling zusje die de helft van mij is. Ook zo frustrerend..
       Ik denk dat er genoeg andere mensen zijn met zo'n "ziekte" noem ik het maar.
       Mijn vriend kan bijvoorbeeld ook alles eten wat hij wil.. ik probeer er de laatste tijd wat meer op te letten.
       Gelukkig heb ik steun van vele kanten, en ook wel positieve opmerkingen hoor.
       Heb een surinaamse collega en die zegt elke dag wel ik iet dat je afvalt, ik hou van wat steviger vrouwen. Is voor mij leuk en postief om te horen.
       Ik hoop dat de mensen die met hetzelfde probleem kampen er uit eindelijk ook mee kunnen leven zolang ze niet afvallen..

       Groetjes,
       Nina

       • henny

        14 oktober 2008 21:09

        jeetje ik heb precies hetzelfde, herken ook veel.
        als ik alleen thuis zit en heb lekkere dingen in huis kan ik niet 1 snoepje of koekje of iets nemen..neej ik moet gelijk alles opeten...en als ik het op heb voel ik me verschrikkelijk...en dan denk ik morgen ga ik weer aan de lijn....terwijl ik alleen maar meer ga eten...ik schaam me ook hiervoor...vind zo gek en vervelend dat eten zo`n invloed kan hebben!...en als ik gezond eet voel ik me gelukkig...maar waarom is gezond eten dan zo moeilijk!!!

        • Marcel

         01 september 2008 22:15

         ik kamp zelf met dit "probleem".
         Ik noem mijzelf ook wel een emotievreter.
         Bij problemen of frustraties dan gaan bij mij de remmen los helaas.Alles wat maar te eten valt daar ga ik achteraan.Heel irritant en zeker de tijd erna weer,want aangezien ik ook aanleg heb om snel te groeien is het ook direct te zien.Daarna weer lijnen enz,enz,enz.
         Maar leuk is anders en wat te doen ertegen?

         • jenna

          17 augustus 2008 21:24

          arggh Ik heb me net volgepropt en voel me daar schuldig over. Ik eet omdat ik me rot voel en dan voel ik me weer rot omdat ik eet, en dan eet ik juist nog meer. Als ik dan vol zit voel ik me schuldig. Ik probeerde net ook over te geven, lijkt makkelijke oplossing, maar er kwam beetje water en toen bedacht ik me dat het echt gestoord is. (en dat je tandglazuur eraan gaat houdt me een tegen)
          Ik heb voor ik op vakantie ging me aan een superstreng dieet gehouden, twee weken, ik kon me eraan houden en werd stukken dunner,maar dan is eten 1 grote obsessie, dan denk ik continu 24/7 aan en kijk steeds of ik al dunner ben etc. en doordat ik haast NIKS at kreeg ik een heel depressief gevoel, en werd zwak, moe, ziek. toen bedacht ik me dat dit echt niet kon en dat ik gezond wou zijn. Nu is mn eetpatroon weer als ervoor.
          Ik wordt niet goed ervan zoveel met eten bezig te zijn. Het is niet eens dat ik mn figuur zo lelijk vind, het is alleen altijd net niet goed genoeg en door eten voel ik me schuldig. Ik eet ook vaak uit verveling, heb nu vakantie, dus zal hopelijk met werk/studie minder worden, maar dan blijft nog het eten met rotgevoel als ik thuis kom. ik snap al jullie verhalen heel goed. fijn dat ik het ff kwijt kan.

          • dikkertje

           27 april 2008 19:36

           hoi

           Ik ben zelf iemand met een eet probleem.
           Ik eet als ik me rot voel of blij ben, en dan vooral veel zoet, chocola, koejes , snoep alles wat zoet en slecht is, prop ik naar binnen. en had er lang tijd geen spijt gevoel van tegen mij zelf. Maar op ten duur voelde ik me terrug getrokkener worden binnen gezel schap,en of op feestjes. begon later uit mij kleren te groeien. en zag me lichaam dikker worden. Ik weeg nu 83 kilo en ben 1 meter 60.
           afgelopen week vroeg twee personen mij over zwanger was, en schenerede ik mij dood. ik besefte dat ik me problemen en vooral me onzeker heid weg vrat. maar nu heb ik spijt als ik zie hoe lekijk mij lichaam is geworden, heb ik zo veel spijt. en besef dat de weg terrug veel moeilijk is.....

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -