Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Heb jij last van emotionele eetbuien? 

Zijn mannen slanker dan vrouwen? Je zou het bijna gaan denken: per jaar proberen 2 op de 3 vrouwen wel een keer om af te vallen, tegenover 1 op de 3 mannen. Terwijl overgewicht bij beide geslachten evenveel voorkomt. 

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Mannen blijken echter vaker tevreden te zijn over hun lichaam, of in elk geval tevreden genoeg om niet fanatiek te willen gaan lijnen. Sommige mannen zijn zelfs trots op hun buikje en zien het als symbool van het goede leven. Drie op de vier vrouwen met overgewicht is bijna voortdurend met (niet) eten bezig. Bij mannen ligt dat aantal veel lager.

Eten ligt ook bij vrouwen die niet te zwaar zijn, vaak gevoeliger dan bij mannen. Bijna de helft van de vrouwen die te zwaar is, denkt dat mensen positiever over hen zullen oordelen als ze slanker zijn. En het emotioneel eten is bij uitstek een vrouwenverschijnsel: woede, eenzaamheid en ruzies kun je vaak heel effectief 'weg eten'. Eten is dan een troost, een afleidingsmanoeuvre. Als je echter op je lijn probeert te letten, kan dit een probleem zijn. Zeker als het 'weg eten' resulteert in een echte vreetbui.

Wat kun je eraan doen? Allereerst is het belangrijk voor mensen die problemen weg eten, dat ze beseffen dat ze dit doen. Vervolgens kun je twee dingen doen. Ten eerste zorgen dat je geen snoep of snacks in huis hebt, maar gezonde dingen (fruit, rijstwafels). Ten tweede kun je andere afleidingsmanoeuvres proberen te bedenken. Zorg dat je bezig bent. Maar minstens zo belangrijk: ga je niet schuldig voelen over een vreetbui. Het is echt niet zo dat meteen je hele dieet eraan is en je overnieuw kunt beginnen. Ga de volgende dag gewoon weer verder met het eetpatroon dat je je had voorgehouden.

Herken je je in het 'wegeten' van problemen? Eet je meer als je je rot voelt? Vertel hoe jij dit ervaart en of je er een oplossing voor hebt of niet?

Reageren

Reacties

 • Sil

  Mariska

  Ik herken in dit discussiepunt zoveel. Ik ben voor mijn leeftijd veel te zwaar. Ik probeer er alles aan te doen, maar ik ben niet sterk genoeg om het vol te houden. Als ik ruzie heb met mijn vriend of ik heb een rotdag op mijn werk, dan pak ik eerder snoep dan fruit. Ik ben nu weer aan het lijnen en op zich gaat het wel goed. Nu maar hopen dat ik het volhoud...

  Reageer
 • Sil

  Simone

  Ook ik ben een "emotionele eter". Door mijn werkelijke gevoel over iets of iemand weg te drukken ga ik (soms) eten. Stom eigenlijk, want ik ben een gevoels-mens. Maar soms zijn gevoelens te pijnlijk en kies ik voor een vervanger: eten! of eigenlijk meer snoepen. Momenteel volg ik een cognitieve gedragtherapie (ivm en dreigende burn-out) en ik leer weer opnieuw te voelen. Soms pijnlijk, maar ik herken steeds beter mijn grenzen en ook oa de momenten dat ik wil gaan eten. Ik volg deze therapie niet voor de eetproblemen, maar merk wel dat het ook daarvoor effectief is.

  Reageer
 • Sil

  suz

  Stoppen met roken was moeilijk, maar voor mij makkelijker dan verandering teweeg brengen in mijn eetpatroon. Met roken kan je tenminste HELEMAAL stoppen. Da's lekker duidelijk. Een balans vinden met gezond eten / sporten is zoooooo moeilijk. Zoetigheid eten in mijn eentje is een soort geheim genot dat ik niet op wil geven, maar tegelijkertijd word ik ongelukkig van mijn dikke lichaam.

  Reageer
 • Sil

  fatima

  Ik heb die eetbuien wanneer ik aan dieet denk, dus afvallen. Ik zie het ook zo, eerst volladen en dan gaan dieten, zodat ik genoeg energie heb. Zo denk ik erover.

  Reageer
 • Sil

  Elice

  Ik ben er zo van overtuigd dat te veel eten ligt aan het feit dat de maatschappij van nu zulke hoge eisen stelt aan uiterlijk. Geen tijdschrift zonder perfect uitziende mensen en dan niet te vergeten de fabrikanten die er alles aan doen om zoveel mogelijk lekkere dingen aan te bieden, als je alleen al naar het toetjes aanbod kijkt! En niet te vergeten de lightvarianten om als consument het idee te hebben al het andere lekkers te compenseren...Pfff wat een raar wereldje. De verleiding is zo groot vooral als je niet lekker in je vel zit! Ik zit op een dansacademie en wordt mijn hele leven al geconfronteert met het 'ideaalbeeld'. Ik ben niet dun genoeg maar als ik kilo's afval ben ik dan gelukkig? De ene dag lijn ik, de andere dag vreet ik, zucht...

  Reageer
 • Sil

  carin

  Hoi ik ben Carin 33jr. oud en ik heb al vanaf m'n 14 jaar een eetstoornis. Ik ben blij dat ik deze site gelezen heb en weet dat ik niet de enige ben en absoluut niet gek ben. In principe ben ik al best wel ver want overgeven en laxeermiddelen slikken doe ik allang niet meer. Ik heb het periode's goed onder controle, maar nu sinds 1,5 jaar wat minder na mijn scheiding en sinds ik op mezelf woon. Als voorbeeld ik kan ook 's nachts niet slapen en dan ga ik uit bed en prop me vol met alles wat ik in huis heb en dan eet ik heel de dag niet meer tot de andere dag om mezelf te straffen. En ik weet heel goed dat ik volgens de statistieken niks te dik ben, ik weeg 55kg en ben 1.63 lang. Maar ja toch vind ik mezelf te dik. Maar ik weet ook van mezelf, al weeg ik 50 kg, tevreden ben ik nooit. Maar ik denk iedere dag morgen weer een dag om het weer onder controle te krijgen, eens zal het mij weer lukken. Als er iemand is die over dit onderwerp ervaringen wilt uitwisselen mag je wel contact met me opnemen. Groetjes, Carin.

  Reageer
 • Sil

  Marieke

  Natuurlijk zijn er meer mensen die bij spanning juist moeilijk kunnen eten en gauw afvallen. Mijn vriend is er zo een. Leuk vind ie het niet. Ik ben tegenovergesteld. Ik eet alles wat los en vast zit bij spanning. Leuk vind ik het ook niet. Soms ben ik wel eens jaloers. Ik voel me vaak minderwaardig omdat ik me te dik voel en helemaal nadat ik heb lopen eten. Dat is altijd als ik alleen ben. Ik doe echt mijn best om afleiding te zoeken. Maar ik voel me dan zo verloren en leeg van binnen, dat het alleen maar gevuld lijkt te kunnen worden met voedsel. Ik wou dat het een minder belangrijk item in mijn leven was. Dan kon ik méér genieten van het leven zelf.

  Reageer
 • Sil

  R.

  hallo,
  Ik heb de berichten allemaal gelezen maar ik heb zelf iets wat totaal tegenovergesteld is als wat jullie hebben. Als ik gestresst of verdrietig ben dan kan ik juist helemaal niets eten. Toen mijn vriend het uitmaakte in januari ben ik een maand tijd 12 kilo afgevallen, het blijft er ook af gelukkig en mn vriend en ik zijn weer bij elkaar hoor, maar heb ook een keer gehad dat het nog veel extremer was. Voor een paar jaar terug had ik met mijn ex vriend wat problemen ook omtrent mn ouders, hun mochten elkaar niet en toen ben ik in 3 maanden 32 kilo afgevallen. Ik heb toen ik klein was altijd problemen gehad met mijn gewicht en ik heb 95 kilo gewogen terwijl ik maar 1.64 m ben. Maar mijn vraag is herkent iemand hetgeen wat ik heb? reageer alsjeblieft!!!!

  Reageer
 • Sil

  Annemieke

  Ik ben wat je noemt een "emotionele eter". Ik eet als ik vrolijk, verdrietig, verveeld en boos ben. Ze zeggen dan dat je niets in huis moet halen, want dan kan je het gewoon niet opeten. Dat werkt niet als je op loopafstand van de supermarkt woont die tot 9 uur 's avonds open is. Als je wilt "vreten" dan doe je dat toch wel. Of het nu een zak chips is of een half brood met kaas. Je moet jezelf aan leren niet bij elke gebeurtenis (negatief of positief) te gaan zitten "vreten". Dat is de enige oplossing. Dit is mogelijk, alleen het gebeurt niet van de een op de andere dag. Dit heeft tijd nodig en het zal misschien jaren duren. Ik merk zelf ook dat ik mezelf steeds beter in de hand heb en niet altijd meer de behoefte heb om mezelf vol te vreten. Dit gaat niet altijd goed, maar het gaat steeds beter. Het is een gewoonte die je jezelf moet afleren en jezelf iets afleren is nu eenmaal moeilijker als jezelf iets aanleren. Het is een verslaving net als met alcohol en roken. Helaas kun je niet zoals bij de andere verslavingen ermee stoppen. Je hebt altijd eten nodig, dus zul je het ook altijd in huis hebben. En zoals ik daarnet al schreef, je kunt je met van alles volvreten. Je moet gewoon maling hebben aan wat mensen van je denken. Elk mens heeft problemen alleen bij dikke mensen is dit duidelijk zichtbaar. Ik ken genoeg mensen die pilletjes nodig hebben om zichzelf in de hand te houden. Dat is toch ook iets waarvoor je je niet hoeft te schamen, dus waarom wel hiervoor. Ik denk dat als je je wat relaxter opstelt naar jezelf toe en gewoon probeert regelmatig te bewegen en gezond te eten (af en toe eens snoepen mag best) dat het leven een stuk aangenamer wordt of je nu te dik bent of niet.

  Reageer
 • Sil

  romaatje

  Zelf heb ik ook een tijdje last gehad van eetbuien. Dit kwam omdat ik mezelf nooit wat lekkers gunde, was namelijk bang dat ik van elk snoepje of chocolaatje gelijk zou aankomen. Als ik dan toch wat lekkers at, voelde ik me ontzettend schuldig.
  Vorig jaar is mijn lichaam hevig gaan protesteren, kreeg eetbuien, greep echt alles wat ik in mijn buurt had. Hierdoor voelde ik me achteraf ontzettend rot over, met als gevolg dat ik nog meer ging eten.
  Nu is dat voorbij. Als ik trek heb in wat lekkers neem ik dat ook gewoon, eet het langzaam op en geniet er van. Heb met eigen ogen moeten zien dat je echt niet aankomt als je een keer een gebakje of zoiets neemt.
  Ben weer tevreden over mezelf, buikje van die eetbuien weggewerkt, eetbuien zelf zijn helemaal over en zit weer 100% lekker in mijn vel.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

37 - 7 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren