Heb jij last van emotionele eetbuien?
Zijn mannen slanker dan vrouwen? Je zou het bijna gaan denken: per jaar proberen 2 op de 3 vrouwen wel een keer om af te vallen, tegenover 1 op de 3 mannen. Terwijl overgewicht bij beide geslachten evenveel voorkomt.
Mannen blijken echter vaker tevreden te zijn over hun lichaam, of in elk geval tevreden genoeg om niet fanatiek te willen gaan lijnen. Sommige mannen zijn zelfs trots op hun buikje en zien het als symbool van het goede leven. Drie op de vier vrouwen met overgewicht is bijna voortdurend met (niet) eten bezig. Bij mannen ligt dat aantal veel lager.
Eten ligt ook bij vrouwen die niet te zwaar zijn, vaak gevoeliger dan bij mannen. Bijna de helft van de vrouwen die te zwaar is, denkt dat mensen positiever over hen zullen oordelen als ze slanker zijn. En het emotioneel eten is bij uitstek een vrouwenverschijnsel: woede, eenzaamheid en ruzies kun je vaak heel effectief 'weg eten'. Eten is dan een troost, een afleidingsmanoeuvre. Als je echter op je lijn probeert te letten, kan dit een probleem zijn. Zeker als het 'weg eten' resulteert in een echte vreetbui.
Wat kun je eraan doen? Allereerst is het belangrijk voor mensen die problemen weg eten, dat ze beseffen dat ze dit doen. Vervolgens kun je twee dingen doen. Ten eerste zorgen dat je geen snoep of snacks in huis hebt, maar gezonde dingen (fruit, rijstwafels). Ten tweede kun je andere afleidingsmanoeuvres proberen te bedenken. Zorg dat je bezig bent. Maar minstens zo belangrijk: ga je niet schuldig voelen over een vreetbui. Het is echt niet zo dat meteen je hele dieet eraan is en je overnieuw kunt beginnen. Ga de volgende dag gewoon weer verder met het eetpatroon dat je je had voorgehouden.
Herken je je in het 'wegeten' van problemen? Eet je meer als je je rot voelt? Vertel hoe jij dit ervaart en of je er een oplossing voor hebt of niet?
Reageren