Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe wil je wonen als je oud wordt?

Nederland krijgt relatief steeds meer ouderen. En die ouderen willen allemaal op een prettige manier leven en wonen. De bejaardenhuizen van vroeger hebben hun langste tijd gehad: mensen willen niet worden 'weggestopt' en zoeken naar eigentijdse oplossingen.

En die zijn er: variërend van woongroepen voor ouderen tot bijvoorbeeld de 'levensloopbestendige woningen': woningen die aanpasbaar zijn aan elke levensfase en waar je dus een heel leven kunt blijven wonen. Een andere moderne mogelijkheid is de kangoeroewoning: een woning gekoppeld aan een eengezinswoning (meestal die van één van de kinderen).

In opkomst is het woonzorgcomplex: hier wordt zowel service als zorg geboden, waar de oudere zo nodig gebruik van kan maken. En dan zijn er nog in- of aanleunwoningen, serviceflats en de verzorgings- en verpleeghuizen met mogelijkheden voor intensievere zorg.

Hoe wil jij wonen op je oude dag? In een centrale woonvorm waar service geboden wordt en zo nodig (medische) hulp voorhanden is? Of blijf je liever zo lang mogelijk in je eigen huis wonen, eventueel met aanpassingen zoals een traplift? En inwonen bij de kinderen, zou dat een optie zijn?

Terug naar het begin

Reacties

 • Corky

  17 april 2013 23:06

  Corky,
  Ik zou graag bij mijn zoon in de tuin gaan wonen. Weet iemand vanaf welke leeftijd dit kan, of dat het alleen met medische indicatie mogelijk is?

  • azalaia

   15 december 2010 01:39

   Ik heb mij ingeschreven voor een vegetarisch filosofisch verzorgingshuis op de Veluwe. Niet dat ik daar nu aan toe ben, maar voor de 'verre' toekomst, want ik wil niet dat mijn kinderen mij gaan verzorgen, maar ik blijf wel zo lang mogelijk thuis wonen.

   • Gelder Gewinnen

    09 augustus 2010 20:51

    Super Artikel, jetzt muss ich nur noch jemanden finden der Ahnung davon hat und mir das ganze nochmal im Detail erklaren kann.

    • Dofida

     09 maart 2010 14:06

     Ik zou graag naast mijn kinderen willen wonen. maar ik zou dat niet durven zeggen.

     IK weet dat ik iemand ben die zich nergens mee bemoeit en zich niett opdringt.Maar het lijkt mij een fijn idee bij je kinderen te kunnen zijn inplaats van dag in dag uit in een verzorgingstehuis te zitten.

     Wat dat betreft zijn de ouderen (met kinderen) in een land als Afrika in een betere positie dan de ouderen in Europa.

     Daar vinden de kinderen het juist normaal dat de ouderen bij ze wonen.

     dofida

     • jan

      01 december 2009 22:31

      Een kangeroe woning. Jongelui moeten in staat gesteld worden , indien een huis gekocht wordt, een huis met meer kamers tegen voordelige voorwaarden te kopen zodast later de ouders in huis genomen kunnen worden. Ook bij huurhuizen moet zo\'n mogelijkheid geschapen worden.

      • frederika

       06 augustus 2009 16:42

       zelfstandig in woonzorgcomplex met schoonmaak. wel medebewoners zelfde niveau. ruimten om creatief te kunnen zijn. eten/zelf of in restaurant. restaurant grote tafels: variabele zit.
       leuk en handig lijkt het me om ook in complex studenten te huisvesten. jong (al dat oud!), hulp nieuwe technieken e.d. frederika

       • settels

        17 mei 2009 15:04

        ik wil zo lang mogelijk in mijn huidige huis blijven wonen.

        Als dat niet langer mogelijk is in een zorgflat waar ik beslist op mezelf kan blijven en geen gedoe aan mijn hoofd heb van leuke klaverjas, bingo- en andere flauwekul

        • sulia

         01 mei 2009 17:33

         ik bn 11 word 12 dit jaar maar ik wil op me zelf wonen als ik 16 ben kan dat ??

         • noor50

          30 november 2008 12:15

          Ik wil alsi oud ben zeker niet in nederland blijven wonen. Ten eerste zijn de woonlasten tegen die tijd niet meer op te brengen. Ik overweeg om naar het buitenland te gaan, waarde normen en waarden nog gelden. En waar het leven dan hopelijk nog te betalen is.

          • mieke/rinie

           08 juni 2008 20:47

           Voor ons is het t beste dat we,in dit huis blijven wonen ,want als wij nu kleiner zouden gaan wonen ,dan heeft mijn man n probleem ,hij klust noal graag vandaar ...
           in n kleinere woning gaat dat niet meer ..
           bovendien kan ik nu nog ons kleinkind te logeren vragen .
           We zien het wel hoe het in de toekomst verder gaat ,ik vind n klein huisje met tuintje wel leuk ..

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl