Angiografie
Bij een angiografie worden röntgenfoto’s van je bloedvaten gemaakt. Dit gebeurt door een soepel slangetje via je liesslagader binnen te brengen en hierbij contrastvloeistof te spuiten. Het doel is om eventuele afwijkingen en/of vernauwingen van de bloedvaten in beeld te brengen. Het wordt daarom veelal gebruikt om alvleesklierkanker of nierkanker op te sporen. Lees hier meer over een angiografie.
Beenmergonderzoek
Om leukemie of de Ziekte van Kahler (beenmergkanker) vast te stellen wordt beenmergonderzoek gebruikt. Hierbij zuigt de specialist met een holle naald een kleine hoeveelheid merg uit je rug. Ook haalt hij met deze naald een dun pijpje merg weg. Onder de microscoop zal het merg onderzocht worden.
CT-scan

Bij een CT-scan kan door middel van röntgenstraling een gedetailleerde dwarsdoorsnede van je lichaam worden gemaakt. Soms is er contrastvloeistof nodig om bepaalde weefsels van organen te onderscheiden. Om een CT-scan te maken moet je in een afgesloten buis liggen. Een CT-scan is geschikt voor de diagnose van vele soorten kanker: van botkanker tot een hersentumor en van longkanker tot maagkanker. Lees hier meer over een CT-scan.
MRI-scan
Een MRI-scan geeft een nauwkeurig beeld van botten, gewrichten en omliggend weefsel zoals spieren, pezen en kraakbeen. Het is een scantechniek waarbij gebruikt wordt gemaakt van magnetische golven en radiogolven. Een MRI-scan is net als een CT-scan geschikt om vele typen kanker vast te stellen, maar wordt vaak gebruikt bij vermoedens van prostaatkanker en darmkanker. Bekijk ook eens de video hierover onderaan deze pagina.
Endoscopie
Met dit onderzoek kan een arts een tumor in je darmen, longen, slokdarm, maag, blaas of baarmoeder blootleggen. Hiervoor brengt hij een dunne, flexibele buis in je lichaam. Afhankelijk van de plaats die wordt bekeken, heeft het onderzoek een andere naam. Lees hier meer over een endoscopie.
Mammografie
Bij dit onderzoek wordt een röntgenfoto van je borsten gemaakt en het is daarom alleen geschikt om borstkanker op te sporen. Om het borstweefsel grondig te kunnen onderzoeken worden je borsten tussen twee kunststofplaten platgedrukt. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Lees over mammografie.
PET-scan
Typisch aan kankercellen is dat ze een hogere stofwisseling hebben dan gezonde cellen. Hierbij verbruiken ze veel suiker. Door suikermoleculen een radioactieve stof te koppelen, kan met behulp van een PET-scan gekeken waar zich deze radioactieve stoffen in je lichaam ophopen. Dit wijst namelijk op de aanwezigheid van een tumor of uitzaaiingen. In principe kan het voor de meeste kankervormen gebruikt worden. Echter, een arts doet dit onderzoek meestal pas als een MRI- of CT-scan geen uitsluitsel geeft én er wel ernstige vermoedens van kanker zijn. Lees hier meer over een PET-scan.
Biopsie en punctie
Dit is een aanvullend onderzoek om te kijken of de gevonden tumor kwaadaardig is. De arts neemt hiervoor verdacht weefsel weg via de huid, tijdens een echografie, scopie of (kijk)operatie. Voor welke manier gekozen wordt, is afhankelijk van de plaats van de afwijking. Overigens neemt de arts bij een tumor in de nier meestal geen biopsie af, omdat hij ook bij een goedaardige tumor de nier in zijn geheel zal verwijderen. Lees hier meer over biopsie.
Botscan
Om botkanker of uitzaaiingen in de botten aan te tonen kan een botscan gemaakt worden. Hiervoor krijg je via een injectie radioactieve stof toegediend in je arm. Vervolgens zullen er foto’s worden gemaakt. Dit gebeurt enkele uren later, zodat je skelet voldoende tijd heeft om de radioactieve stof in zich op te nemen. Lees hier meer over een botscan.
Echografie
Dit is een onderzoek met behulp van geluidsgolven. Zelf kun je deze golven niet horen, maar de weerkaatsing maakt organen en weefsel zichtbaar op een beeldscherm. Hierdoor kun je zien waar zich tumoren of uitzaaiingen bevinden. Veelal wordt dit onderzoek gebruikt om lever-, nier- of lymfeklierkanker aan te tonen.
Lymfscintigrafie
Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij de afweer van ons lichaam; het maakt ziekteverwekkers onschadelijk. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten, lymfeklieren en lymfeweefsel en bevindt zich onder andere in je hals, liezen, bekken en onder je oksels. Door het gehele lymfestelsel stroomt lymfe. Met behulp van een lymfscintigrafie kan een arts kijken of hier afwijkingen in zijn. Hiertoe wordt een licht radioactief middel tussen je tenen of vingers gespoten. Met een speciale camera wordt vastgelegd hoe de radioactieve stof zich via de lymfevaten verspreidt. Zodoende kan worden gekeken of de lymfe goed wordt afgevoerd en hoe snel het zich verplaatst. Lees hier meer over lymfscintigrafie.
Meestal gebruikt een arts meerdere onderzoeken om vast te stellen of het kanker is en in welk stadium het zich bevindt. Dit doet hij door de plaats en de grootte van de tumor te controleren. Ook kijkt hij of de tumor doorgroeit in het omringende weefsel en of deze zich uitbreidt naar organen elders in het lichaam (uitzaaiingen). Wil je meer informatie over de onderzoeken bij kanker? Raadpleeg dan je arts. Hij kan je nog veel meer vertellen.
Bron: KWF Kankerbestrijding