Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Afvallen: jojo jij ook zo?

Alle Nederlanders samen vallen in een jaar gemiddeld 35 miljoen kilo af, maar komen ook weer 34 miljoen kilo aan! Alle lijnpogingen bij elkaar hebben dus maar een miljoen kilo resultaat opgeleverd. We proberen wel om af te vallen en vaak lukt dat ook wel, maar de pondjes komen er net zo hard weer aan: het bekende jojo-effect. Het vasthouden van het nieuwe (streef)gewicht blijkt dus moeilijker dan het afvallen zelf.

Uit onderzoek blijkt dat van alle mensen met overgewicht ruim 30% last heeft van dit jojoën. Het jojo-effect wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat mensen te snel te veel willen afvallen. Een tijdje hou je dat strakke dieet en/of dat vele sporten wel vol, maar daarna gaat het meestal weer mis. Je vervalt in je oude eet- en leefpatroon. En dan komen die zuurverdiende klio's er net zo hard weer aan. En wat erger is: de kans is heel reeël dat je zelfs nog op een hoger gewicht eindigt dan voordat je met lijnen begon. Als je in korte tijd veel afvalt, wordt namelijk je stofwisseling lager; je verbrandt voedingsstoffen dus langzamer. Als je dan weer overgaat op je oude voedingspatroon, dan kom je dus sneller aan dan normaal.

Bovendien blijkt dat mensen die erg jojoën met hun gewicht, sneller onzeker worden over hun gewicht en zelfs een grotere kans hebben om depressief te worden. Je kunt dus veel beter langzaam maar gestaag afvallen door je eet- en leefgewoonten blijvend te veranderen in plaatst van snel veel af te vallen en vervolgens weer terug te vallen in je oude patronen.

Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wat zijn jouw ervaringen met lijnen? Ga je ook steeds als een jojo op en neer? Of is het je uiteindelijk toch gelukt om blijvend de overtollige kilo's eraf te krijgen?

Terug naar het begin

Reacties

 • 28 januari 2014 10:52

  Ik denk dat jullie heel veel geluk hebben gehad, ik heb zelf de ervaring (uit mijn eigen omgeving) dat dit niet altijd zo goed afloopt! Ik ken diverse mensen waarvan de relatie niet goed meer was, de vrouw zwanger raakte en alsnog de relatie werd verbroken. Tegenwoordig hoeft niemand meer ongewenst zwanger te raken, er zijn zoveel voorbehoedsmiddelen, en een kind is nooit een garantie dat een stel bij elkaar blijft! Mijn vriend heeft op deze manier 2 kinderen, en omdat de relatie's werden verbroken mag hij zijn kinderen niet meer zien van de moeders (ja, het is hem 2x overkomen, bij 2 verschillende vrouwen die allebei zgn. aan de pil waren!) Ikzelf vind dit waardeloos, julie hebben geluk dat het tot nu toe goed gaat, maar wat als het alsnog fout gaat lopen?! Is er WEER een kindje op de wereld gezet wat op moet groeien in een 1-ouder gezin! Ook al worden hierover goede afspraken gemaakt, het gezin is toch uit elkaar. En helaas gebeurd dit steeds vaker. Dankzij deze ervaringen sta ik hier natuurlijk heel negatief tegenover. Toen de relatie met mijn vriend en zijn destijdse ex- heel erg slecht was, en hij ermee wilde kappen, kwam er ineens het bericht dat ze zwanger was, dus hij moest maar bij haar blijven om het kind! Fout, heel fout. Ze was zgn. aan de pil(dus niet) en het verzoek van mijn vriend om naar de dokter te gaan voor de morning after pil omdat het condoom stuk ging, heeft ze in de wind geslagen, ze wilde het kind houden en hij mocht het niet zien als hij bij haar weg ging. In dit geval werd de baby overduidelijk gebruikt om hem te dwingen tot een relatie. Bij de een gaat dat goed, bij de ander niet. Maar ik blijf erbij: als een relatie slecht is, moet je gewoon niet aan kinderen beginnen! Dat is een waardeloze basis om aan kinderen te beginnen. Mijn ouders bleven bij elkaar voor de kinderen....nou, daar waren we dus echt niet blij mee

  • Anoniem

   28 januari 2014 10:52

   Zwanger worden kan wel degelijk als je aan de pil bent! Ik slikte zelf ook de pil en toen ik mijn vriend leerde kennen deden we het nog een hele tijd met condoom. Deze ging ook een paar keer stuk. Ondanks de pil en condooms ben ik toch zwanger geworden!

   • Simone

    26 februari 2010 11:13

    Ik heb ook veel gejojoed en dieet na dieet gevolgd. Tot ik me realiseerde dat een dieet niets voor je doet. In de regel kost het alleen maar bloed, zweet, tranen en geld! Echter de oorzaak van over-eten zit in een groot deel van de gevallen in de emoties. Je doet een dieet dus op discipline en zo gauw je de teugels weer laat varen, hup, komen de kilo\'s er weer aan! Zo frustrerend! Ik doe het nu anders en wil iedereen met dit probleem ermee helpen. Op een milde manier met je emoties omgaan, voelen wat er te voelen valt en je wensen en verlangens in kaart brengen en zoveel mogelijk tot uitvoer brengen.

    • Nubia

     19 februari 2009 16:39

     Ik word er helemaal gek van die weegschaal. Ik weeg mezelf meer drie keer per dag, bv gister at ik wel en toen woog ik 52.5 en vandaag paar uur terug woog ik 52.6. maar ik heb nog niks gegeten en paar uur later werd het 53.4. Ik snap er niks van! Weet iemand hoe dit kan?

     • Anja

      30 oktober 2008 22:09

      Ik jojo ook. Het lijnen gaat een aantal weken goed en dan verval ik weer in snoepen. Ik neem dan niet één koekje maar gelijk een handvol of meer.

      • Alexandra

       25 maart 2008 15:17

       Ik kots van mijn zwakke zelf! Wat ik altijd kon lukt niet meer...het rigoreus aanpakken van mijn 35 kg overgewicht. Voorheen kwam ik wel eens 5 kg aan..maar NU 35!! Ik bezit niet meer die drive en wil om dit eventjes weg te werken.Help! Ik overweeg een maagbandje aan te vragen. maar ik zou het toch zelf moeten kunnen..afvallen, sporten, trots zijn...Ik weet niet meer waar het begin is...en tegelijktijd kijk ik in geen enkele spiegel meer om de confrontatie maar uit de weg te gaan...Help wie ben ik geworden...

       • Laura

        16 januari 2008 11:26

        Ik ben één jaar en drie maanden geleden bevallen van mijn zoontje. Ik was daarvoor altijd slank 1.68 en 56kg. Ik was 25 kg aangekomen en die laatste tien kilo willen er maar niet af. ik eet gezond sport vijf keer per week krachttraining en cardio. Maar van die krachttraining lijk ik alleen maar dikker te worden. Vooral mijn benen die lijken er van te groeien. terwijl ik de gewichten helemaal niet zwaar doe. Heeft iemand een advies voor mij?

        • Patries

         13 september 2006 19:27

         Sinds een aantal jaren ben ik ontzettend afgevallen. Er is maar liefst 37 kilo af. En ik ben er ontzettend trots op. Hoe dat kan? Mijn eetpratroon drastisch veranderen. Light producten, groenten, chips uit de kast en vervangen door pinda's, minder (niet)snoepen etc. Ik denk dat iedereen wel weet wat je kan doen om af te vallen :-).De caloriën die ik per dag naar binnen werk probeer ik in de buurt van de 1000 te houden. Ik werk op kantoor dus veel beweging krijg ik niet. Per dag is 1000 caloriën goed te doen en inmiddels hoef ik ook niet meer bij ieder product na te denken hoeveel caloriën er in zitten. Ook geluk heeft bij mij een rol gespeeld. Ik ben, doordat mijn gewicht nu gemiddeld is een stuk zekerder geworden en daardoor dus ook weer gelukkig. Ik weeg nu rond de 61 kilo, soms iets minder, soms ietsje meer. Ik ben een heel ander mens geworden. Ik weet niet hoe lang ik op dit gewicht blijf, maar nu is het toch al zo'n 4 jaar onder mijn magische grens van 70 kilo bij een lengte van 1.70m. Hopelijk kan ik nu voor altijd zeggen dat ik een ex dikkerd en een ex jojo-er ben.

         • An

          05 september 2006 18:16

          Vroeger werd ik bolle genoemd. Daarna ben ik wel stevig gebleven, maar ik sportte veel en voelde me fijn. Nu ik ouder ben (72) en door ziektes bijna niet meer kan lopen, ben ik gegroeid naar 86 kilo. Wat ik ook laat staan of gezond eet, ik krijg het er niet meer af, jammer, maar ik heb nu geleerd het te aanvaarden en voel me prima.

          • Alies

           10 augustus 2006 21:19

           JA ik heb ook een jojo effect ik ben nu voor de tweede keer bij de dietiste ik heb er nu weer tien kilo af in acht weken wil er nog 6 kilo af hebben maar ik wordt er soms wel eens moedeloos van, van dat jojo effect maar ik voel me wel veel beter nu er weer 10 kilo af is.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -