Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vind je dat het verplicht moet zijn om je kind te laten inenten?

In Nederland worden inentingen geregeld door de overheid: de ouders of verzorgers van alle kinderen wordt aangeboden om mee te doen aan het het zogeheten Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen dan volgens een bepaald schema vaccinaties tegen infectieziekten als difterie, kinkhoest, tetanus, polio en rodehond.

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Sinds kinderen op jonge leeftijd worden ingeënt tegen deze infectieziekten komen deze aandoeningen haast nooit meer voor. Dit betekent niet dat het niet meer belangrijk is om te vaccineren. In landen waar het aantal inentingen verminderde ontstonden toch weer grote epidemieën van kinkhoest en difterie. Ook in Nederland steekt nog wel eens een besmettelijke ziekte de kop op. Een van de oorzaken hiervan is dat niet iedereen zijn kinderen laat vaccineren. Niet ingeënte kinderen kunnen dan toch de ziekte krijgen en die verspreiden.

Toch is er een groeiend aantal ouders dat twijfelt over vaccineren. Er wordt gezegd dat op zo jonge leeftijd inenten ook wel eens kwalijke bijwerkingen kan hebben. Sommige ouders laten hun kinderen daarom niet vaccineren of stellen het uit. Ook geloofsovertuiging is een reden om kinderen niet te laten inenten. Het Rijksvaccinatieprogramma is niet verplicht, ouders kunnen dus zelf bepalen of ze hun kinderen laten inenten of niet. Met als risico dat het systeem niet 'waterdicht' is en de ziektes dus toch weer de kop kunnen opsteken, ook al zijn ze al jaren uit Nederland verdwenen.

Vind je dat het verplicht moet zijn om je kind te laten inenten, zoals in sommige andere landen het geval is? Of moeten ouders dat vooral zelf kunnen beslissen?

Reageren

Reacties

 • Sil

  Chris

  Ik verbaas me nog iedere keer over alle veroordelende reacties, van zowel mensen die voor als de mensen die tegen zijn. Laat iedereen zijn eigen keuzes hierin maken! Wij hebben twee zoons waarvan de oudste alle inentingen gehad heeft (behalve de aankomende negen jaars prik) maar bij de jongste zijn we gestopt vóór de drie jaar en negen maanden prik. Onze jongste heeft na de tien maanden prik aanval na aanval gekregen, pas driekwart jaar later bleek dat het epilepsie was. Resultaat: ontwikkelingsachterstand, gedragsproblemen, medicatiegebruik en vergeet niet een verstoord sociaal leven. Toeval? Nee dat geloof ik niet. Sterker nog, meerdere neurologen hebben ons verteld dat de vaccinaties hoogstwaarschijnlijk een trigger zijn geweest. Want "dat gebeurt soms". En dan nog roepen dat vaccineren veilig is. Dat stuit me verschrikkelijk tegen de borst. Of vinden we allemaal maar dat deze gevallen te verwaarlozen zijn? Ik kan je vertellen dat als het om jouw kind gaat, je daar wel anders over praat. Onze oudste zoon pakt de vaccinaties prima op, maar het lijf van onze jongste zoon kan het gewoon niet hebben. En ons kind zal niet de eerste en de laatste zijn. Wees daar eerlijk over! Maar dat doet men niet, er staat letterlijk in de flyer van het RIVM dat vaccineren veilig is. Niet voor iedereen dus. Maar het RIVM drukt die gevallen doodleuk in een hoekje "dan speelde er wat anders want de vaccinaties doen dit niet". Wie is er dan gevaarlijk bezig?

  Zometeen dus de negen jaarsprik voor onze oudste die hij wel krijgt omdat we vinden dat we zoveel mogelijk beschermd moeten zijn tegen infectieziekten. Maar er zijn uitzonderingen! Onze oudste krijgt een prevaccinatie kuur van de homeopaat. Het geloof is er dat dit hem helpt, zo niet dan doet het ook geen kwaad. Maar ondanks dit hebben we toch angst. Angst dat onze gezonde zoon ook ineens een zielig hoopje mens kan worden... Door de vaccinaties. Desondanks willen we hem wel beschermen. Ik denk dat het vaccinatieprogramma altijd een discussiepunt zal blijven, met name omdat het lijkt alsof het RIVM niet eerlijk is over de eventuele risico's.

  Reageer
 • Sil

  Riquard

  Het wordt meer en meer duidelijk dat inentingen gevaarlijk zijn. Wist je ook dat de kinderen de proefkonijnen zijn? Er wordt namelijk niet van tevoren getest met baby's, want dat mag uiteraard niet. Het inentingsprogramma wordt aangepast aan de hand van de meldingen van bijwerkingen. Of vind je dat wel positief klinken? Het wordt steeds beter?

  Reageer
 • Sil

  Hallo21

  Ik vind niet dat het verplicht moet zijn, maar wat ik wel vind is dat de kinderen dan in een soort quarantaine moeten zitten, dus aparte scholen, aparte klassen, aparte sport verenigingen. Waarom? Omdat de kinderen die niet gevaccineerd zijn toch ziektes kunnen verspreiden. Ik laat mijn kind niet met kinderen spelen die niet gevaccineerd zijn (waar ik het van weet natuurlijk). We wonen in een democratie en hebben veel vrijheden, wat ik heel geweldig vind! Maar dit is één van de weinige dingen die mijn hart breken. Gun je kind het beste, wees geen gevaar voor de samenleving omdat jij het gevoel had dat je met het enige waar je niet biologisch over moet doen, biologisch gaat doen.

  Reageer
  • Sil

   Anth

   Vaccins kunnen levensgevaarlijk zijn. Kennelijk is nooit uitgezocht in hoeverre al die rotzooi die in je kinderen word gespoten wel echt goed getest is. Doe eens wat onderzoek. Dan hetvolgende: waarom zou je bang zijn je kinderen te laten spelen met niet gevaccineerde kinderen? Jouw kinderen kunnen het toch niet krijgen als ze gevaccineerd zijn? Leuk voorbeeld: de dochter van mijn schoonzuster is niet gevaccineerd en nog nooit ziek geweest. Nu moet zij thuis blijven van school omdat alle andere gevaccineerde kinderen een besmettelijke vorm van hoesten hebben opgelopen, hoe krom is de wereld. Oh, en informeer eens naar de aantallen mensen die ziek zijn geworden, of erger, gestorven zijn na het toedienen van vaccins.

   Reageer
  • Sil

   Morena

   Jeetje, wat heb jij het onwijs fout zeg! Een ongevaccineerd kind kan geen ziektes verspreiden, die wordt ziek en daarna is hij genezen en dus is het virus/ziekte weer weg. Een gevaccineerd kind draagt het virus zodra die ingeënt wordt om immuniteit op te bouwen. Zodra een niet gevaccineerd kind in contact komt met een zojuist gevaccineerd kind dan is het het gevaccineerde kind die de ziekte over kan brengen op het niet gevaccineerd kind! Niet andersom zoals u dit vertelt! Het is niet zo verstandig om dingen te roepen waarvan je duidelijk niks af weet. Dus waar ben jij dan zo bang voor? Je kind niet laten spelen met een niet ingeënt kind lijkt mij redelijke onzin! Mijn kind is niet ingeënt en heeft ook de mazelen gehad en de bof. Ze is op spelende wijs zelfs ziek geweest ervan. De kans is inimini dat je er aan overlijdt tegenwoordig. De kans op ernstige bijwerkingen van vaccinaties daarentegen zijn onwijs groot! Lees zelf maar eens de bijsluiten van vaccinaties.

   Reageer
   • Sil

    Patholoog

    Ik heb even zitten twijfelen, maar wil hier toch een reactie bij plaatsen.

    Als je informatie zoekt over vaccinaties, neem dan contact op met (bijvoorbeeld) je huisarts. Hier op het internet zie je vooral 'anti-vaxers' het woord voeren. Dit komt omdat het internet een klankbord is waarop je vooral feedback krijgt van mensen met hetzelfde gedachtegoed. Mensen die 'met de norm mee gaan' en kinderen laten vaccineren zoeken deze informatie minder op, waardoor het merendeel van de mensen niet gehoord wordt.

    Morena hier kan het niet meer bij het foute eind hebben. Een ongevaccineerd kind geeft absoluut ziektes door. Een gevaccineerd kind draagt geen virus bij zich, maar het immuunsysteem leert het virus te herkennen en kan zich daarom beschermen.

    Persoonlijk ben ik van mening dat iemand die zijn kind niet laat vaccineren ernstig nalatig is en eventuele medische behandeling n.a.v. gebrek aan immuniteit zelf moet bekostigen, dit om anti-vaxers te ontmoedigen.

    Termen die kunnen helpen bij het zoeken naar vaccinatie informatie zijn:
    Kudde-immuniteit (zie ook: free-riderprobleem)
    passieve en actieve immunisatie
    antigenen (epitopen)

    Reageer
 • Sil

  Piekartz

  Ik weet niet of ik moet lachen of huilen van de reacties hier. Verschrikkelijk dat deze mensen zich voort hebben geplant, dit meen ik echt. Schokkend.
  Mensen doen hun eigen huis, tuin en keukenwetenschap en denken werkelijk dat vaccinaties gevaarlijk zijn.
  Belachelijk. U zou direct onder toezicht geplaatst moeten worden, u bent een gevaar voor de samenleving.

  Reageer
  • Sil

   Jan

   Gelieve eerst onderzoek te doen voordat u zo'n radicale uitspraak doet. Wat nu goed lijkt te zijn kan over 50 jaar weer tegengesproken worden.

   Reageer
  • Sil

   Chris

   Goh wauw. Nou dan ben ik maar een gevaar voor de samenleving, maar in dit geval staat de gezondheid van mijn kind voorop. Gezondheid die ernstig in gevaar kan komen als hij nog een keer ingeënt wordt. Vaccinaties KUNNEN OOK gevaarlijk zijn. Ik zeg toch ook niet dat ik hoop dat jij je niet hebt voortgeplant omdat je kind mooi klaar is met een ouder die alleen de verhalen van de belanghebbenden leest als "betrouwbaar materiaal" en dus maar gewoon laat inenten? Wees eens wat minder kortzichtig voordat je zo'n reactie plaatst. Iedereen maakt een keuze met zijn/haar redenen. Jij bepaalt niet dat je dan een slechte ouder bent.

   Reageer
 • Sil

  Morena

  Niet verplichten! Ik ga liever de cel in dan mijn kind vol gif laten spuiten!
  Ik heb zelf ook nooit een vaccinatie gekregen en nu dertig jaar verder ben ik hooguit nooit verkouden geweest, nooit ergens last van. Ik reis de hele wereld af en ik ben kern gezond.
  Goed op je voeding letten en geen onnodige suikers nemen, alleen natuurlijke suikers zoals in druiven et cetera daar word ons immuunsysteem sterk genoeg van!
  Nu heb ik drie kinderen rond lopen en die gaan naar de kinderopvang dagelijks en naar school. Daar zijn ze nooit ziek. Ik geloof in het menselijk lichaam alleen al hier om:

  1. In de bijsluiter van vaccinaties staat: "Gooi dit vaccin niet in de prullenbak of gootsteen omdat het op een verantwoorde manier vernietigd moet worden, het is slecht voor het milieu."

  Maar wel goed in mijn baby?

  2. In vaccinaties zitten slechte stoffen zoals het stof 'formaldehyde'. Dan ook de gevarenlogo's aan de rechterkant. Dit spuit je toch niet in een mens, laat staan een baby???

  3. Vaccinaties hebben een levensduur van maar 10 a max 20 jaar. Wij volwassenen zijn dus NIET immuun en ook wij krijgen deze ziektes niet.

  4. Vaccineren wil niet betekenen dat je ook immuun word

  5. Vaccinatie BMR:

  Rode hond:
  alleen gevaarlijk voor zwangeren,
  is je baby binnenkort zwanger?

  Bof:
  als meisje of als kind totaal niet gevaarlijk, hooguit 1 weekje ziek! En komt al jaren niet meer voor (kan alleen gevaarlijk worden vanaf de tienerjaren als jongen). Is je baby binnenkort al een tiener?
  Vroeger als iemand de bof had, gingen alle kleine kinderen er expres heen zodat zij de ziekte als kind konden krijgen en immuun worden.

  Helaas bestaan er geen losse vaccinaties alleen maar cocktails vol troep.

  6. Vaccinatie DTKP

  De poken:
  Komt niet meer voor sinds 1978 en is bewezen dat het over ging niet door te vaccineren maar door moderne hygiëne.

  Difterie:
  Heeft uit natuur ook een lichtere vorm gekregen: tegenwoordig komt het vaker voor bij ingeënte kinderen als niet ingeënt.

  Roodvonk:
  Vroeger een gevaarlijke ziekte en is uit natuur veranderd naar een onschuldige kinderziekte en komt nu nog voor als soort huiduitslag en gaat vanzelf over: niks meer dan een milde kinderziekte.

  Polio:
  Kwam alleen voor tijdens de eerste en tweede wereldoorlog en nu nog in oorlogsgebieden. Tenzij we weer oorlog gaan voeren of je gaat naar zo een gebied is het dus onzin.

  Hepitius B vaccinatie?
  In Frankrijk is deze allang verboden bij baby's!
  Dit komt vooral voor bij junks!
  Word je baby als baby een junk?
  Of gaat je baby nu al werken met bloed?

  Kinkhoest:
  Een normale verkoudheid is zelfs gevaarlijker dan kinkhoest bij baby's. Denk eens aan het RS-Virus, Door verkoudheid treden meer luchtweginfecties op.
  Kinkhoest is hooguit 7 weken extreem hoesten..
  Het is dat er geen inenting tegen verkoudheid bestaat anders stond die ook op het programma.

  Reageer
  • Sil

   Menno

   @Morena
   1 Ja. De stoffen in vaccins en medicijnen in het algemeen zijn bedoeld om een bepaalde uitwerking in het lichaam. Wanneer ze niet op de juiste plaats terecht komen en in de verkeerde concentraties kunnen ze een negatieve werking hebben.
   E.g. Fosfaat is een meststof die zorgt voor sterkere grotere gewassen. Echter, door overbemesting komt het terecht in rivieren waar het zorgt voor algenbloei en andere organismen door een zuurstof tekort stikken. Dus op het akker goed voor het gewas in de rivier slecht voor het milieu.

   2 Wacht, je wil zeggen dat formaldehyde, een natuurproduct voorkomend in veel organismen waaronder peren, sterker nog een lichaamseigen stof giftig is? Nee! (Oké, je hebt gelijk, in voldoende concentratie is het giftig en het is een afvalstof in ons lichaam, maar de concentratie op enig moment in je lichaam is veel hoger dan je met een vaccin binnenkrijgt).

   2b Een ander giftig component, het hoofdbestandsdeel, is H2O. Jaarlijks sterven tientallen mensen aan H2O vergiftiging. Niet zo maar mensen, zeer gezonde mensen. Met name duursporters zoals marathonlopers hebben een risico op een acute H2O vergiftiging. Stop het consumeren van H2O!

   3. Dat verschilt per vaccin. Griep muteert zo snel dat de effectiviteit slechts een jaar is en slechts een beperkte effectiviteit heeft omdat je getroffen kunt worden door een andere vorm dan waartegen je bent ingeënt. Dit is ook de reden waarom we geen kouvaccin hebben. Het virus dat kou veroorzaakt muteert dermate snel dat je jezelf opnieuw kunt infecteren als je een kou hebt opgelopen.
   Er zijn ook ziekten die dermate lang nodig hebben om te muteren dat je door je inenting levenslang beschermt bent. E.g. polio, mazelen, en rode hond.

   4. Dit klopt (voor bepaalde vaccins). Vaccinatie werkt deels door groepsimmuniteit. De ziekte kan zich alleen verspreiden wanneer onbeschermde mensen met elkaar in contact komen. Wanneer voldoende mensen middels een vaccin beschermd zijn is die kans klein of zeer klein en kan een ernstige ziekte zich niet verspreiden. Door je niet te vaccineren zorg jij dat deze groepsimmuniteit in gevaar komt en dat niet alleen jij risico loopt maar ook iedereen met wie je in contact komt.

   5. van het RIVM: "Soms kan rodehond leiden tot een tekort aan bloedplaatjes, hersenontsteking of gewrichtsontsteking." Niet enkel gevaarlijk voor ongeboren baby's dus. Daarbij groepsimmuniteit

   Opnieuw RIVM: "Bij sommige patiënten verloopt bof juist ernstig. Zeer zelden ontstaat bijvoorbeeld hersenvliesontsteking." Ook gevaarlijk voor meisjes en baby's dus. Niet gevaarlijk, maar ook niet prettig: "Blijvende doofheid is een andere complicatie van bof."
   Ik weet niet of 2013 geldt als jaren geleden maar: "2009 en 2013 was er een toename van bof in Nederland, voornamelijk bij tweemaal gevaccineerde studenten. Redenen hiervoor zijn waarschijnlijk de intensieve contacten die studenten onderling hebben en een afnemende werking van het vaccin over de tijd."

   6. Volgens antivaccinatie websites was het inderdaad hygiëne. Het zal echter niets te maken hebben met een wereldwijd vaccinatieprogramma dat in 1967 gestart is door de WHO. Besides, iedereen weet hoe goed de hygiëne in ontwikkelingslanden is toch?

   Omdat je zo tegen toxines, bent difterie wordt veroorzaakt door het gif van de "Corynebacterium diphtheriae" (opnieuw RIVM). Dus natuurgif is oké, maar vaccingif niet? Kun je mij die logica uitleggen (natuurlijk niet, maar hey, het zou leuk zijn als je het probeert).

   Leuk hoe je bij hepatitis B het woordje 'vooral' gebuikt. Auto ongelukken gebeuren vooral bij mensen die veel op de weg zijn. Dat wil niet zeggen dat als je meestal fietst je geen auto ongeluk kunt hebben. Daarbij is het bij kleine kinderen veel gevaarlijker: "Bij 5 tot 10% van de mensen die besmet zijn geraakt, geneest hepatitis B niet vanzelf. Bij pasgeborenen en kleine kinderen is dit 90%" en waarom is dat gevaarlijk: "kan na 10-20 jaar verlittekening van de lever ontstaan, levercirrose en leverfibrose. Mensen met chronische actieve hepatitis B kunnen op den duur ook leverkanker krijgen, waardoor mensen kunnen overlijden. "

   Kinkhoest is ernstig hoesten, behalve wanneer je longontsteking krijgt, als complicatie of als je een pasgeboren baby bent: "Longontsteking is de meest voorkomende complicatie. Een zeldzame complicatie van kinkhoest bij jonge baby’s is zuurstoftekort of hersenbloedingen, waardoor hersenbeschadiging kan optreden."

   Morena, waarschijnlijk ben je te ver heen om het licht te zien op www.rivm.nl en worden je ogen pas geopend wanneer jouw beslissingen iemand in je directe omgeving het leven kost of levenslange beperkingen geven, maar ik hoop dat anderen niet door jouw misinformatie verkeerde beslissingen maken.

   Reageer
   • Sil

    Morena

    @menno
    Blijf jij maar lekker in het RIVM geloven. Kijk deze trailer: binnenkort ook in Nederland te zien in de bioscoop! Dit is nu in de VS een echte hype! Niet voor niks, steeds meer artsen weigeren kinderen te vaccineren!
    https://youtu.be/EdCU2DfMBpU

    Als kraamverzorgende adviseer ik mijn kraamgezinnen om eerst onderzoek te doen naar vaccinaties (niet alleen vaccinaties, maar om altijd te lezen wat je in je lijf stopt) en dat het zeker geen verplichting is, met als gevolg dat er zo'n tien gezinnen per jaar mij toch opbellen met grote dank dat ik hun heb laten uitzoeken zonder te pushen, wat voor troep ze in hun kind zouden spuiten zonder er bij na te denken. Steeds meer mensen vaccineren niet en dat is maar goed ook! Mijn zoontje net elf maanden heeft spelend de mazzelen overwonnen, en dat zonder een vaccinatie! Nu is hij immuun zonder troep! #trots! Succes verder!

    Reageer
    • Sil

     Menno

     De enkele arts die tegen vaccinatie is probeert je tevens een of ander middeltje te verkopen. Elke goede arts vaccineert. Kritisch zijn mag en is zelfs goed. Als je de literatuur induikt is de concensus zeer groot. Vaccinatie is veilig en goed voor het kind.

     Voor je kind kan ik enkel hopen dat het nooit in een ijzeren long terecht komt, een herseninfectie krijgt, doof wordt of overlijdt doordat jij de verkeerde informatie hebt gekregen en zelfs verspreidt. Je zou niet de eerste zijn:
     http://www.worcesternews.co.uk/news/9781622.Our_measles_horror/
     https://www.theguardian.com/commentisfree/2013/apr/24/wish-my-daughter-vaccinated
     http://www.startribune.com/why-i-regret-not-vaccinating-my-child/291592821/
     http://www.pediatricsafety.net/2015/08/video-measles-in-a-young-girl-and-a-mothers-regret/

     Het verhaal van Roald Dahl die nog niet kon vaccineren:
     http://www.cbsnews.com/news/roald-dahls-heartbreaking-letter-about-measles-vaccine/

     En als bonus hoe jouw beslissing anderen kan doden:
     http://www.vaccinestoday.eu/vaccines/how-measles-can-change-a-life/

     Reageer
     • Sil

      keuzevrijheid

      Zolang de farmaceutische industrie niet open en eerlijk publiceert over de negatieve bijwerkingen van vaccins kunnen de door Menno vermelde YouTube filmpjes niet als bewijs dienen dat het niet laten vaccineren van je kind schadelijke gevolgen heeft. Zolang er geen sprake is van hoor en wederhoor is er ook geen sprake van enig bewijs. Daarbij is het RIVM nou niet bepaald de instantie waar je de beste informatie krijgt; " Wij van WC Eend adviseren WC Eend".

      Reageer
 • Sil

  Piet

  Wat we zien is een verschuiving van infectie-ziektes naar welvaartsziektes.
  Dit hangt samen met 2 primaire functies van het lichaam:
  1. Reinigen van het lichaam (infectie ziektes)
  2. Beschermen van het lichaam tegen een giftig intern klimaat

  Het terugdringen van de infectie-ziektes heeft geleid tot minder reiniging van ons lichaam. Het lichaam is omgeslagen naar de beschermende reacties.
  En dit is de oorzaak voor welvaartsziektes en neurologische aandoeningen.

  En zeg nou zelf, welke ziektes zijn op dit moment nou echt een probleem voor ons als Westerse mens? Is de bestrijding van infectie-ziektes nou echt het meest relevant of zouden we ons zorgen moeten maken om de welvaartsziektes, de allergieën, de neurologische aandoeningen, de auto-immuun ziektes en alle andere levensbedreigende ziektes die het gevolg zijn van de moderne maatschappij?

  Reageer
  • Sil

   Menno

   Dus we moeten terug naar de tijd dat kinderen tot een jaar of 5 geen naam kregen? Waar ouders zich niet hechten aan hun kind, omdat het waarschijnlijk toch doodgaat aan een of andere ziekte? is dat wat je bedoelt @Piet?

   Reageer
 • Sil

  Ietje

  Ik hoop dat wij altijd vrij mogen blijven beslissen óf en wanneer we onze kinderen laten vaccineren. Laat de kinderen zich eerst zoveel mogelijk afweerstoffen op een natuurlijke manier ontwikkelen. We worden bang gemaakt voor elke op zich ongevaarlijke ziekte. Natuurlijk zijn er kinderen die wel eens een complicatie krijgen bij bijvoorbeeld een kinderziekte met ernstige gevolgen, maar niemand heeft het over de complicaties die ook wel eens optreden bij het vaccineren ( mijn nichtje kreeg na de vaccinaties epileptische aanvallen). Er zit ook echt een risico bij wél inenten.
  Iedere ouder moet op de hoogte gesteld worden van de voor- en nadelen en de mogelijkheden bijvoorbeeld gedeeltelijk- of op latere leeftijd de vaccineren.
  En verder heb ik weinig vertrouwen in een objectief advies van onze Minister Schippers. Een minister van gezondheid met als echtgenoot de voorzitter van de bond tegen de Kwakzalverij is de verkeerde persoon voor deze post.

  Reageer
  • Sil

   Menno

   Ongevaarlijke ziektes: als polio: http://www.borgenmagazine.com/10-photos-horrors-polio/
   Rode hond: http://www.ijpd.in/article.asp?issn=2319-7250;year=2013;volume=14;issue=3;spage=73;epage=75;aulast=Shetty
   pokken: http://carrington.edu/blog/medical/vaccines/smallpox-and-smallpox-vaccine/
   Difterie: http://globalnews.ca/news/2079381/boy-dies-from-diphtheria-in-spain-parents-had-rejected-vaccine/
   Zo kan ik nog wel even door googlen. Ja, ongevaarlijk.

   Reageer
 • Sil

  Onbekend

  Ik vind het onverantwoordelijk dat jij jouw kindje niet wil laten inenten. De kans is groter dat het ziek word en dat daar wel naar gekeken moet worden en dat de kinderbescherming daar ook wat aan kan doen.

  Reageer
 • Sil

  Justme

  Hoi allemaal,

  Ook wij als ouders hebben heel wat meegemaakt door de vaccins. Ons jongste kindje kreeg na de 2e inenting hele agressieve eczeem. Toen we dat onder controle hadden, kreeg ze ineens aanvallen waarvan wij dachten dat het krampen waren(koemelk allergie). Het ging maar niet over, en ze belandde in het ziekenhuis. Ze is een Klein meisje van 3 en een halve maand en ze kreeg aanval na aanval. Wat na veel onderzoeken epilepsie bleek te zijn. In totaal lagen we een maand in het ziekenhuis. Haar aanvallen duurde 14 minuten. Dit is ons verhaal. Vaccineren moet vrijwillig blijven!

  Reageer
 • Sil

  Lise

  Een verplichting zou tegen de grondwet ingaan, afgezien van het feit dat het troep is.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

23 + 7 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren