Vind je dat het verplicht moet zijn om je kind te laten inenten?

In Nederland worden inentingen geregeld door de overheid: de ouders of verzorgers van alle kinderen wordt aangeboden om mee te doen aan het het zogeheten Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen dan volgens een bepaald schema vaccinaties tegen infectieziekten als difterie, kinkhoest, tetanus, polio en rodehond.

Sinds kinderen op jonge leeftijd worden ingeënt tegen deze infectieziekten komen deze aandoeningen haast nooit meer voor. Dit betekent niet dat het niet meer belangrijk is om te vaccineren. In landen waar het aantal inentingen verminderde ontstonden toch weer grote epidemieën van kinkhoest en difterie. Ook in Nederland steekt nog wel eens een besmettelijke ziekte de kop op. Een van de oorzaken hiervan is dat niet iedereen zijn kinderen laat vaccineren. Niet ingeënte kinderen kunnen dan toch de ziekte krijgen en die verspreiden.

Toch is er een groeiend aantal ouders dat twijfelt over vaccineren. Er wordt gezegd dat op zo jonge leeftijd inenten ook wel eens kwalijke bijwerkingen kan hebben. Sommige ouders laten hun kinderen daarom niet vaccineren of stellen het uit. Ook geloofsovertuiging is een reden om kinderen niet te laten inenten. Het Rijksvaccinatieprogramma is niet verplicht, ouders kunnen dus zelf bepalen of ze hun kinderen laten inenten of niet. Met als risico dat het systeem niet 'waterdicht' is en de ziektes dus toch weer de kop kunnen opsteken, ook al zijn ze al jaren uit Nederland verdwenen.

Vind je dat het verplicht moet zijn om je kind te laten inenten, zoals in sommige andere landen het geval is? Of moeten ouders dat vooral zelf kunnen beslissen?

Reageren

Reacties

 • Sil

  M

  Quote: Bert
  ------------------------

  Ben van mening dat vaccinatie niet verplicht hoeft te zijn, maar ouders die kinderen niet laten vaccineren moeten wel zelf de financiële consequenties dragen van deze keus als hun kind ten gevolge van het niet vaccineren ziek wordt.

  ------------------------

  Zullen we dan de ouders van wie de kinderen bijvoorbeeld ADHD of autisme hebben als gevolg van het wel vaccineren ook maar zelf voor de financiële consequenties van hun keuze op laten draaien? Dat lijkt me wel zo eerlijk.

  Reageer
  • Sil

   I

   Je kan geen ADHD of Autisme krijgen van vaccinaties, daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Het originele onderzoek wat dit wel noemde was nietig verklaard omdat de onderzoeker financieel belang had bij een slechte uitkomst. Hij is vervolgens ook uit zijn vak gezet. Denk na!

   Reageer
 • Sil

  Bert

  Ben van mening dat vaccinatie niet verplicht hoeft te zijn, maar ouders die kinderen niet laten vaccineren moeten wel zelf de financiële consequenties dragen van deze keus als hun kind ten gevolge van het niet vaccineren ziek wordt.

  Reageer
 • Sil

  Rovanov

  Nazi- en Stasi Duitsland, ook verschillende Oostbloklanden maakten er geen geheim van om de enkeling te knevelen. Ook was het hier de staat die wel wist (en bepaalde) wat goed voor haar burgers was in opvoeding en gezondheid. Verantwoording werd ontnomen door eenvoudig weg alles te verplichten. Bij ons in de "vrije wereld" gebeurt dit heel subtiel, maar wel consequent. Hier wordt de angst gespeeld. Vervolgens aan de "eigen verantwoording" geappelleerd om deze aansluitend door verplichting te ontnemen. Wij glijden in de dictatuur van de meerderheid.

  Tenslotte staat hier in het forum al genoeg over de farma-belangen. Dit gaat nog veel verder dan dat hier lezers vermoeden. Deze invloed is al heel lang bestanddeel van de medische opleidingen. Maar lieve wakkere mensen: op internet is alles te vinden, zelfs de waarheid. Natuurlijk ook veel onzin uit beide kampen.

  Tip: zoek het maar eens bij de polio uit. Hierbij wordt schaamteloos alles vervalst wat maar mogelijk is. Polio was voor 95% al door natuurlijke weerstand overwonnen (ook hogere hygiëne omstandigheden) voordat men met vaccineren begon.
  Bovendien omdat er toch wat teveel complicatie optraden met vaccinaties, tellen intussen alleen nog maar die negatieve reactie mee die binnen 48 uur optreden! De statistiek en de kassa van de farma-industrie klopt weer.

  Reageer
 • Sil

  Dirk

  Inenten moeten ze echt niet verplichten! Wel of geen schadelijke stoffen, het is toch sowieso niet gezond om een klein mensje zonder degelijk afweersysteem vol te spuiten met allerlei "dode" virussen?
  Daar komt bij dat je maar wordt ingeënt tegen één type mazelen virus terwijl er bijna honderd zijn. Als je het ook navraagt, is er niemand die garantie geeft dat je de ziektes ook niet krijgt. Er is maar één manier om niet meer ziek te worden van een virus en dat is om het virus daadwerkelijk gehad te hebben.

  Met de medische zorg die wij hebben in de westerse landen vormen de kinderziektes geen eens meer een risico, sterker nog. Toen de inentingen ingevoerd werden waren de meeste ziektes al enkele jaren niet meer uitgebroken of kwamen al bijna niet meer voor.

  Ja en dan lees je verhalen over mensen die mensen kennen die naar het buitenland zijn geweest en toen geen prik hebben gehaald. Natuurlijk moet je dan wel een prik halen, we praten dan over oudere mensen waarbij veel kinderziekte en andere ziektes veel heftiger aankomen. Het heet niet voor niets "kinder" ziektes. Voor de meeste van die ziektes telt dat een kind ze met twee dagen koorts de baas is terwijl een volwassene er echt dood ziek van kan worden.

  Ik zeg stoppen met de inentingen en kinderen vanaf hun twaalfde bloed laten prikken om te meten welke antistoffen ze aangemaakt hebben. Mijn vrouw heeft geen inentingen gehad en toen we haar bloed gingen testen omdat we graag aan kinderen wilde beginnen, bleek ze overal resistent tegen te zijn met hogere waarde dan de gemiddelde Nederlander met inentingen. En zoals eerder gezegd is zij resistent voor het leven, met inentingen ben je dat nooit.

  Nu hebben we een schitterend dochtertje en die heeft ook geen inentingen gehad en ze doet het prima. We werden elke keer weer op het consultatiebureau geconfronteerd met de vraag "of we toch niet......". Nee, we willen niet.
  Later blijkt dat de arts op het consultatiebureau zelf ook haar kinderen niet heeft ingeënt nadat ze zichzelf heeft ingelezen.

  Dus wat blijkt, er zijn net zoveel wetenschappelijke onderzoeken die zeggen dat inenten moet, als wetenschappelijk onderzoeken die zeggen dat het niet goed is. Ik vind dat iedereen het zelf moet weten, maar houd in gedachten dat de keuze om je kind niet te voorzien van inentingen veel zwaarder is dan om het wel in te enten, gezien de maatschappij. Bij ons heeft het niets met geloof te maken. Wij hebben ons heel lang en zorgvuldig ingelezen en daarna een weloverwogen besluit genomen.

  Reageer
  • Sil

   Piekartz

   Blijkbaar bent u niet capabel genoeg om een weloverwogen beslissing te maken.

   Reageer
 • Sil

  Soraya

  Dit moet hélemaal niet verplicht worden, want dan is het sowieso einde democratie! Enten is heel duidelijk niet zonder risico's en er zijn wel bakken met geld mee gemoeid. Vergeet ook niet na te gaan wát er allemaal in de entingen zitten behalve de ziektes. Er zitten kankerverwekkende stoffen in, dus in ruil voor vrij onschuldige kinderziektes zijn we dan later maar allemaal dood aan kanker.

  Reageer
 • Sil

  Niet bekend

  Nee moet absoluut niet verplicht worden!
  Zijn er nog niet genoeg kinderen met vaccinatieschade zonder dat vaccineren verplicht is vraag ik me af? Laat iedereen toch zijn eigen keuze maken, mensen die ervoor kiezen niet te vaccineren maken die keuze niet voor niets! Ik heb er inmiddels zoveel over gelezen en ik vind het diep triest dat we die kleine weerloze baby's volpompen met zaken zoals aluminium, kwik, formaldehyde et cetera. Het is echt waanzin!

  Reageer
 • Sil

  WillsWay

  Ehm, hoe kunnen ongevaccineerden een gevaar zijn voor de volksgezondheid (de gevaccineerden dus), als ze zelf wel ingeënt zijn en het werkt, kunnen ze toch niet besmet raken?

  Reageer
 • Sil

  Bep

  Onderzoek maar gauw verder, het is gif voor de kleine kids!!

  Reageer
 • Sil

  E.grien

  Iedereen die zich afvraagt of iets deugt zou zich moeten afvragen hoe ik heb leren lezen en nadenken? Door de wetenschap dus. Alles maar dan ook alles komt door de wetenschap en ook de kennis. De kennis die je in staat stelt om zogenaamd kritisch te reageren; allemaal dankzij de wetenschap. Raar om dan in je eigen voet te schieten. De kennis die je tot je neemt is dus dankzij die kennis. Ook kennis (lees; kritiek) die er in een keer is met betrekking tot vaccinaties. Die kennis heb je door...

  Je mag best kritisch zijn met betrekking tot het inentingsprogramma, maar doe dat dan ook met dezelfde (wetenschappelijke) kennis en geen onzin die hier de hele tijd aanwezig is. Ik mis nog de kwik-amalgamen die zwaar giftig zijn van de vaccinaties. O jee, nu gaat iemand dat ook nog melden. Ja de zwaar academische ontwikkelingen gaan we nu aanvallen met onze domheid en onzekerheid; wiegendood en autisme, dat houden 'ze' wel geheim. En dat hele verhaal van R. Steiner met het sterker maken van het lichaam is ook zo'n leuke; je kan niet sterker worden of vechten tegen een virus. Dat kan niet!

  Het is ook geen complot om vaccinaties te krijgen en er zitten geen rare stoffen in; dat is een hele gevaarlijke gedachte! Mijn vriend die naar Nepal is gegaan en niets meer hoefde is bijna doodgegaan aan 'lekker niets inenten en lekker alles tegen komen; zo natuurlijk! Heerlijk. Puur natuur. Vooral mensen 'die zelf onderzoek doen en denken slim te zijn'.

  Reageer
 • Sil

  Sandra

  Je moet je in de biblebelt wel realiseren dat je je naaste lief moet hebben. Met je geloof vorm je een gevaar voor de rest van de mensheid qua gezondheid. Jezus redt is een te makkelijke uitweg, je verdient geen stoeltje naast onze lieve heer hiermee, integendeel. Inenten, en snel!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

82 + 8 =

.
Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren