Website van het Jaar

Moeten kinderen beschermd worden tegen schokkende beelden? 

Sommige schokkende beelden staan bij mensen op het netvlies gegrift. Denk bijvoorbeeld aan de aanslag op het World Trade Center in Amerika. Televisie, radio, kranten en het internet brengen vaak nieuws met dit schokkende beelden en we willen het allemaal volgen.

De media kan verschrikkelijke beelden laten zien die niet alleen volwassenen treffen, maar ook kinderen. Ze kunnen bang worden en nachtmerries krijgen. De vraag rijst of je kinderen dit soort beelden moet laten zien of niet?

Vind je dat kinderen ook op de hoogte moeten zijn van sommige rampen, oorlogen enzovoorts? Of vind je dat kinderen beschermd moeten worden tegen dit soort beelden? Heb je zelf kinderen? Hoe reageerden zij op de beelden van terroristische aanslagen en ernstige ongelukken? En heb je ze alles verteld of laten zien?

Reageren

Reacties

 • Sil

  miranda

  Nou, ik moet dus ook vandaag. Ik moet links boven en onder verstandskiezen eruit en hoor allemaal verschillende verhalen. Weet nu ook niet echt waar ik aan toe ben maar laat morgen wel even weten hoe het was.

  Reageer
 • Sil

  Maite

  Ik heb gisteren mijn rechter verstandskiezen laten trekken. Ik mocht kiezen voor een kliniek bij mij in de straat (waar eerder een patiënt is overleden) of het ziekenhuis en dat was geen moeilijke keuze voor mij. Toen ik in het ziekenhuis in de wachtkamer zat te wachten werd ik wel een beetje zenuwachtig en later op de stoel nog erger. De verdovingsspuit was idd het ergste. Mijn kiezen waren er heel snel uit. Achteraf moest ik wel nog best lang op de stoel blijven zitten omdat ik erg bleek was en duizelig maar dat ging ook snel weer over. Nu een dag later gaat het goed, vannacht alleen geen oog dichtgedaan maar geen bloed verloren. Ik hoop dat het gat snel dichtgroeit want daardoor durf ik niet goed te eten. Maar even een snelle terugblik: het viel erg mee en de spuiten waren het pijnlijkst. Binnenkort een afspraak maken voor m'n andere 2 verstandskiezen. Succes voor de mensen die nog moeten.

  Reageer
 • Sil

  Jos

  Nou afgelopen maandag ging naar de tandarts toe om een kies te laten vullen waar de vulling was uitgevallen. Toen ik eenmaal op de stoel zat en hij ging kijken zei hij dat het mijn verstandskies was en dat die er toch uit moest over een paar weken. Dus deed hij het nu maar. Dat had ik al helemaal niet verwacht. Maar dat het zo vreselijk moeilijk ging had ik niet verwacht en de tandarts ook niet. Wat een geruk en getrek. Ik moest wel twee keer kokhalsen van het bloed in mijn keel. Hij kreeg hem er niet uit. Toen maar een stukje lossnijden en ja hoor na bijna een uur was ie eruit. Ik moest onderweg naar huis nog steeds kokhalsen van het bloed. Thuis aangekomen bleef het maar bloeden. Op een gegeven moment spuigde ik zelfs opgedroogd bloed. Na een paar uur was de verdoving uitgewerkt. Ik wist niet waar ik het moest zoeken zelfs de pijnstillers werkten niet. Nu dagen later heb ik nog steeds veel last en moest ik niezen en ging de wond weer open. Ik word er zo moe van en dan altijd die zeurdende pijn. Vreselijk.

  Reageer
 • Sil

  Nicolette

  Afgelopen woensdag (nu dus 2 dagen geleden) ging bij mij de eerste van de drie, rechtsonder, er uit. Heb nu dus al 2 nachten niet geslapen. Probeer continu aan andere dingen te denken maar heb echt heel veel last. Gewoon geprobeerd naar college te gaan maar concentreren is echt 'not done'. Heb wel een beetje een vieze smaak in m'n mond, dus dat vind ik wel een beetje eng. Ook heel vervelend is dat ik overal andere verhalen lees. Bijvoorbeeld dat de pijn de 2e dag (vandaag dus? of was dat dan gisteren?) het ergste is en dat het daarna afzakt. Sommige artsen zeggen dat 1 week normaal is. Het enige dat ik weet is dat mijn 600mg pillen niet werken en de paracetamol al helemaal geen werk verrichten. Gelukkig ben ik niet de enige. Ik ben het zo ongelofelijk zat!Ach ja, nog maar 2 te gaan.....

  Reageer
 • Sil

  Natasja

  Ik heb 4 dagen geleden 2 verstandskiezen laten trekken. Ze moesten er alle 4 uit. Eerst maar de makkelijke kant gedaan. Ik krijg zo ie zo de kriebels van een ziekenhuis, dus was heel zenuwachtig. Toen was het zover, ik mocht bij de kaakchirurg naar binnen. Ik ging gelijk liggen. Hij zei gedag en kwam gelijk met z'n grote spuit. Kreeg wel 10 spuiten. Eentje was heel pijnlijk, recht in mijn gehemelte. Toen kreeg ik een laken over me heen zodat ik niks kon zien. De verdoving begon te werken en ik kon niks meer met mijn mond. Ik was bang dat ik mijn tong door kon slikken! Haha.. Naja toen begonnen ze te wrikken en het verliep allemaal best snel. Daarna een hechting en indd bij mij zit ie onder ook aan mijn wang vast. Van de bovenste heb ik helemaal geen last gehad. Maar van die onderste heb ik nu nog steeds beetje last. Heb geen hevige pijn meer na 4 dagen en hoef ook geen pijnstillers meer te slikken! Volgende maand 1 nov mijn andere 2 laten trekken en die zijn moeilijk. Eentje ligt er dwars, dus nu ik al deze horror verhalen lees word ik er erg bang van. Dat boren en zagen etc. Dat gaat geen pretje worden en volgens mij mag ik al een week vrij gaan nemen van mijn werk als het gebeurt. Maar eigelijk hoef je er niet bang voor te zijn. Alleen de spuiten voel je en voor de rest niets! En je staat binnen 20 minuten weer buiten. Je kan niet praten, eten, slikken en het bloed veel en that's it. En tsja, dag later begint de pijn. Gewoon goeie pijnstillers gebruiken en voor je het weet ben je er voor je hele leven vanaf! Suc6 voor degenen die nog moeten! Groetjes Natasja (19jr)

  Reageer
 • Sil

  Chris

  Mijn verstandskiezen van de linker onderkant komen al door. Daarnaast zit nog een kies naast mijn verstandskies en naast die kies zit nog een kies. Oftewel de 3e kies achter, (daar zit mijn vulling ook in). Ik krijg behoorlijk last van die kies met vulling. Als ik er op druk voel ik ook druk aan die kies met vulling. En als ik onder aan mijn kaak voel, waar die kies zit, en ik duw een beetje, doet het ook best pijn. Weet iemand wat dit is? Onsteking? Nieuwe vulling nodig? Of komt het door het geduw van mijn verstandskies die door komt?

  Reageer
 • Sil

  Rob

  Ben het afgelopen jaar 2 keer bij de kaakchirurg geweest om twee platliggende/dwarsliggende verstandskiezen te laten verwijderen. De eerste keer duurde het een uurtje en kwam hij er in duizend stukjes uit. De procedure was redelijk vervelend, maar de genezing was best te doen. Paar daagjes flink aan de ibuprofen maar binnen een week was ik toch wel volledig op de been. Bij de tweede keer ging de kies er wat rapper uit, maar deze keer is de aftermath wat vervelender. Een van de risico's bij het verwijderen van diepliggende verstandkiezen (taakje kaakchirurg en niet tandarts) is dat je een dove lip eraan over kan houden als ze een zenuw beschadigen. Je snapt het, dat was dus het geval bij mij. Nu, 10 dagen later voel ik nog steeds niks in een gedeelte van mijn onderlip en mijn kin. Af en toe voel ik wel wat tintelingen en wanneer ik mijn lip aan hete thee of zo brandt dan voel ik toch wel heel lichtelijk iets. Dus een teken dat de zenuw toch nog iets van signalen kan doorsturen. Het schijnt dat het wel eens maanden kan duren voor het gevoel terug is, dus we zullen zien.. Verder was de pijn na de tweede ingreep ook groter. Ik ben nu net aan het afbouwen met de pijnstillers, dus er zit vooruitgang in. All in all: niet fijn, maar uiteindelijk overkomelijk voor mij. Mijn houding tegenover preventieve ingrepen voor verstandskiezen is overigens wel omgeslagen van positief naar negatief.

  Reageer
 • Sil

  Do

  Er staan een heleboel angstaanjagende verhalen hier, en die heb ik met grote afschuw zitten lezen voordat mijn verstandskies linksboven gister getrokken zou worden. Ik heb huilend in de stoel gezeten maar uiteindelijk viel het mee. Die eerste verdovingsnaald is geen fijn gevoel omdat je het idee hebt dat die door je hele hoofd gaat, maar het trekken zelf was zo gebeurd en tijdens het hechten moest ik zelfs lachen (raar geluid als hij de draad door je tandvlees trekt). Ben wel blij dat dit tot nu toe de enige verstandskies was. Eten gaat prima door een rietje, ibuprofen werkt goed en ik ben normale tijd naar bed gegaan en heb 12 uur geslapen. Het valt allemaal echt mee.

  Reageer
 • Sil

  M

  Ik heb maandag rechtsonder eruit laten halen bij de kaakchirurg. De kies lag scheef in m'n kaak en was nog niet door, dus moest er ook uit gesneden worden. De ingreep zelf viel echt mee! Zelfs de verdovingen vielen mee. 1 verdoving was iets vervelender, maar echt pijn niet. Ik kreeg zo'n doek over me heen en heb dus ook niet gezien wat hij allemaal aan gereedschap gebruikt heeft, iig was het een geboor en getrek, het leek net of hij al m'n kiezen aan die kant eruit haalde! De kies ging er in 3 stukken uit. Nu zit ik nog met een dikke wang, maar echt pijn heb ik niet, heb vandaag maar 1 pijnstiller genomen. De volgende keer moet linksonder eruit. Had het liever allemaal gehad maar weet nu wat me te wachten staat en het viel erg mee.

  Reageer
 • Sil

  Marc

  Ik heb mijn twee verstandskiezen door een kaakchirurg laten verwijderen en ik moet zeggen: Ik was liever naar een tandarts gegaan. Mijn kiezen zaten ook goed vast. Tijdens het trekken moesten ze één kies in bijna 10 strukken slaan/delen, voordat de kies weg was. Toen ik thuis was leek het alsof ik een appel onder mijn wang had verstopt. Het deed erg pijn en bloede nog 2 dagen heel veel. Het waren eigenlijk de ergste dagen in mijn leven. In zo een situatie merkt men pas hoe belangrijk tanden zijn. Het niet kunnen eten was heel erg vervelend voor mij. Maar gelukkig ben ik er nu vanaf. Voor iedereen die van plan is om de verstandskiezen te laten trekken kan ik alleen maar advieseren: Koel meteen en slik van te voren een pijnstiller. Dat hielp mij heel goed.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

54 - 4 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren