Website van het Jaar

Reacties

 • Sil

  brigitte

  Ik vind dat er veel meer gedaan moet worden op school tegen het pesten.
  Toen ik op de lagere school zat werd ik veel gepest door de gehele klas.
  Het schelden en het negeren was het ergst. Nu ben ik 38 jaar en nog steeds heb ik het moeilijk om die tijd te vergeten. Mijn 3 dochters zitten inmiddels ook op school en 1 van mijn dochters die werd ook het middelpunt van pesters. Dezelfde dingen die tegen mij gezegd en gedaan zijn worden nog steeds na al die tijd nog gedaan.
  De school had op elke klasdeur een plaat hangen met bv. je mag niet pesten, niet schoppen niet schelden enz.
  En toch gaat het gewoon door. Leraren zeggen wel dat ze er dan iets aan doen als iemand gepest wordt, maar al wat ze doen is zeggen, je mag het niet meer doen hoor (dan hoor ik bij mezelf het woordje, FOEI, van de koffiemelk reclame)
  Jazeker ze mogen veel meer doen dan, er word te weinig gedaan aan die ellende.

  groetjes brigitte.

  Reageer
 • Sil

  F van den Bosch

  Ik vind ook dat er meer aandacht moet worden besteed op scholen omtrent het pesten Ik ben het er mee eens dat leraren beter moeten opletten als het om pesten gaat, omdat de gevolgen van pesten vaak op volwassen leeftijd nog merkbaar zijn zowel in het sociale leven als op de werkplaats. Ik ben nu dertig jaar en ben ook altijd gepest op de middelbare school. Helaas ondervind ik hier nog dagelijks de gevolgen van, ik heb last van een agora en een sociale fobie waar ik al veel therapieen heb gevolgd. Door m'n problemen ben ik niet in staat om op de normale arbeidsmarkt een baan te vinden. Momenteel zit ik in de wao en doe ik wat vrijwilligerswerk . Als ik met mijn verhaal en de verhalen van anderen iets kan betekenen zodat er meer aandacht aan pesten wordt besteed en er ook daadwerkelijk iets aan wordt gedaan zoals het bespreekbaar maken van pesten op scholen en dat er ook meer aandacht in de media komt ,dan denk ik dat we op de goeie weg zijn en een stukje nazorg zou ook niet verkeerd zijn voor deze kinderen

  Reageer
 • Sil

  Annet

  Ik vind dat je op scholen veel meer kan doen dan men denkt.
  Ik was vroeger zelf een pester en nu word mijn kind gepest. Ik weet dat de reactie van een gepest kind heel belangrijk is en dat daar aan gewerkt moet worden. Ik zeg tegen mijn kind dat hij al bij plagen anders moet reageren want daar begint het meestal mee. Als je daar op de juiste manier al op reageert dan worden plagen vaak geen pesten. Probeer als kind je humor naar boven te halen en er laconiek op te reageren dan heb je heel grote kans dat ze stoppen. En zo niet laat dan de ouders in contact komen met de kinderen samen en zoek het uit tot op de bodem. Vroeger zei ik tegen mijn kind je mag niet slaan ..altijd proberen te praten.
  en nu zeg ik op mijn Amsterdamse manier ...je mag ze van mij een flinke ram terug geven dat zal ze leren. Ik doe nu zelf de overblijf en met pesten ben ik zo streng , wie pest gaat er na 1 waarschuwing uit . Daar word mee gepraat en dan kan hij of zij het de volgende dag weer proberen. Duld geen gepest!!!!!!!!Ik zeg ook altijd : plagen is als een ander je grapjes nog leuk vind en pesten is als de ander het niet meer leuk vindt. En als ze over die grens heen gaan moet je als school meteen ingrijpen. Ik zit er de laatste tijd zelfs over te denken om een meisje dat ik heel veel gepest heb een spijtkaartje te sturen. Wie weet???!!!

  Reageer
 • Sil

  linda

  Ik vind zeer zeker dat de school er beter op moet letten. De school kan er voor zorgen dat een kind niet meer gepest wordt. Beter optreden als er steeds het zelfde kind word gepest. Mijn dochter nu 13 jaar is ook jaren lang gepest en in elkaar geslagen geworden op de basis school. Zo erg zelfs dat ze niet meer naar school durfde te gaan. Ze was te zachtaardig om iets terug te doen, dat durfde ze niet , bang dat het dan nog erger werd. Helaas met regelmatige gesprekken op school hier over heeft het niets uit gehaald. Het enigste wat ze zeiden is we zullen er wel op letten. Maar ja dat was dan voor een paar dagen en dan waren ze het vergeten. Iederdaad kan de school het pesten goed in de hand houden want vaak is dat een bepaalde groep die een kind pesten. Een gesprek met de ouders van die kinderen zou kunnen helpen en dan duidelijk zeggen als jouw kind weer door dat andere kind gepest wordt, ze geschorst wordt voor een paar dagen. En als dat niet helpt zelf sovergaan tot het verwijderen van de school. Ik denk dan dat dit wel resultaten boekt, want dan gaan de ouders beter optreden tegen hun kind en zeggen dat ze hiermee moeten stoppen anders vliegen ze zelf van school af.
  Zeer zeker vind ik ook als de school niet duidelijk optreedt tegen het pesten( bv. zoals hierboven staat beschreven) van een kind dat men schade vergoeding kan indienen. Want een kind houd hier levenslang last van.

  Reageer
 • Sil

  anoniem

  Jah, er moet ZEKER meer aan gedaan worden,
  Ik ben zelf ook slachtoffer geworden van pesten, sinds de 1ste klas van de middelbaere school.
  Tegen mij werd doodleuk gezegt: he is je eigen schuld omdat je chagerijnig bent, je moet je houding maar aanpassen en je moet maar op faalangst training blablabla..
  Bij mij op school word wat gedaan tegen de slachtoffers.. tegen de pesters word nix gedaan, krijgen geen gesprekken enzo.. geen straf.. er word nix gezegt..
  Als je word gepest moet je je gedrag maar aanpassen.. maar dat zag ik bij mezelf.. ik ging me anders gedragen.. ging mezelf de schuld geven, praatte er niet over, me ouders wisten ook nix. en ik ging het op mezelf afreageren..door middel van krassen op me armen etc..
  op een gegeve moment had ik zn muur om me heen dat de pesters er niet meer door heen kwamen, en toen paktn ze iemand anders.. ik was er van af.. maar dan gaan ze wel door op iemand anders..

  Geld ontvangen.. jah opzich wel goed.. als je ziet hoe ik er nu uit zie, onder de littekens etc.. zit nu in de 4de en heb er nog last van..

  Ik snap de scholen niet.. zijn ze dan dom?!?!?! zelfs ik weet wat je er tegen moet doen, ik ben 15 jaar en lijk er meer verstand van te hebben dan al die leraren bij elkaar.. ik vind dit echt niet kunnen...
  en mijn school weet dat ze fout zitte.. ik wou een reportage over pesten maken op school, mocht niet.. tjah... dat zegt meer over hun toch..

  Reageer
 • Sil

  Joke

  Er moet zeker iets gedaan worden aan het pestgedrag op scholen. Je kunt een kind maken of breken door het pestgedrag.
  Zou het niet beter zijn een kort moment van de dag met leerlingen door te brengen om positieve punten naar voren te halen en daardoor het pestgedrag te kunnen wijzigen in een gedrag van saamhorigheid.
  Het is veel leuker om elkaar te leren kennen in vriendschappelijheid dan in vijandigheid en concurrentie. Wij zijn allen samen op deze wereld om er iets goeds van te maken en niet om elkaar de poten onder de stoelen af te zagen.
  Kijk in de wereld hoe het gesteld is en doe er zelf iets aan om daarin de verandering teweeg te brengen.
  "Breng in jezelf de verandering teweeg die je in de wereld wilt zien". Daar is moed voor nodig en de beloning is dat je contact hebt met je medemens zoals deze nog niet geweest is. Iedereen heeft recht
  op ruimte om te groeien en zich te ontplooien. Om elkaar hierin de hand te reiken maak je de wereld een betere plaats om te leven en te zijn.

  Reageer
 • Sil

  rebecca

  Ik vind zeker dat er wat aan gedaan moet worden. Ik ben zelf ook gepest op school en dat blijft je altijd bij. Kinderen gaan naar school om te leren en niet om gepest te worden. Ze gaan in een eigen wereld leven en sluiten zich af voor de rest om hun heen en dat brengt de cijfers ook niet ten goede. Als ze het op merken dat er een kind gepest wordt dan moet daar op gereageerd worden en ook als de ouders er mee komen
  je kan het beter voor zijn dan te laat .

  Reageer
 • Sil

  Christine ten Kate

  Natuurlijk moet de school aandacht besteden aan een optimaal groepsklimaat waarin ieder kind zich prettig voelt. De leerkracht zal een voorbeeldfunctie moeten bekleden en zelf respectvol om moeten gaan met zijn leerlingen.
  Ook moet de leerkracht duidelijk stelling nemen. Zo gaan we met elkaar om en pesten past daar dus gewoon niet in. Als er toch gepest wordt is het belangrijk dat er op 5- sporen aandacht aan het probleem wordt geschonken.
  - het gepeste kind altijd serieus en steunen nemen maar ook kijken naar de oorzaak. Soms gedragen kinderen zich niet sociaal of afwijkend en moeten ze hiervoor ondersteuning krijgen.
  - Het kind dat pest moet gestopt worden door te praten en duidelijke regels te stellen en te hanteren. Ook dit kind heeft een probleem. Waarom heeft dit kind die macht en negativiteit nodig? Ook daar moet aandacht voor zijn.
  -De middengroep heeft ook een rol. Hoe stellen zij zich op? Keuren zij pesten af of stimuleren ze het pesten?
  - De school moet actief aandacht besteden aan het onderwerp pesten. Liefst preventief.
  - De ouders moeten informatie krijgen over hoe zij hun kind (pestkop of gepeste kind) moeten begeleiden. En moeten zich gesteund voelen door de school.
  Helaas is pesten niet te voorkomen maar je moet er wel alles aan doen om dit te proberen.

  Reageer
 • Sil

  e.duijzings

  Dat vind ik wel eerste taak bij ouders maar ze zijn het grootste deel van de dag op school dus daar moeten ook maatregelen genomen worden. Pak de ouders aan van die kinderen die zo nodig moeten pesten.Maar ja, dan krijg je weer "mijn kind doet dat niet", een dooddoener die wij altijd horen. Een van onze kinderen werd enorm gepest en in het jeugdwerk waar we werkzaam waren gebeurde dat ook. We hebben ze gepakt en door andere zgn laten pesten. Dat vonden ze dus niet leuk. In veel gevallen werkte dat rollenpatroon. Ik blijf erbij dat kinderen, maar ook de ouders, hierover aangesproken moeten worden. Want een kind wordt zo niet geboren maar gemaakt.

  Reageer
 • Sil

  Paul ten Broeke

  De discussie over pesten en de rol van school is allang gaande. In de eerste plaats is de school een plek waar kinderen behoren te leren. Natuurlijk horen daar ook gedragsmatige zaken bij. Maar deze gedragsmatige zaken moeten ondergeschikt zijn aan het cognitieve leren. Steeds meer krijgt de school de opvoedende taak er bij, terwijl deze in eerste instantie thuis ligt. De ouders zijn de eerste verantwoordelijken wanneer het gaat om opvoeden en het aanleren van sociaal gedrag. Het nieuwe plan van de minister gaat hier ook van uit.
  Toch vind ik als leerkracht het heel belangrijk om binnen de school krachtig op te treden tegen pestgedrag. De gevolgen van pestgedrag negeren kunnen zoals bekend ernstig zijn. Mijn rol van opvoeder en bemiddelaar is dan belangrijk. Bovendien vind ik het vervolgens nodig om de ouders erbij te betrekken. Zij moeten dan de rol van opvoeder weer op zich nemen. En daar gaat het tegenwoordig steeds vaker fout. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin de norm is in eerste instantie met de beschuldigende vinger naar de ander te wijzen. Volwassen tonen dit gedrag alom en beseffen daarbij niet dat zij een voorbeeld vormen.
  Ik wil als leerkracht een aanvullende rol hebben in het opvoedingsproces. Maar dan wel een opvoedingsproces waarin respect voor de ander de grondgedachte is.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

12 - 2 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren