Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Gebruik jij boekjes om je kinderen seksueel voor te lichten?

Seksuele opvoeding is niet meer zo beladen als vroeger. Voorlichtingsboekjes waarin gepredikt wordt dat homofilie een ziekte is en dat je best kunt stoppen met masturberen, als je maar veel bidt, zijn verleden tijd. 

Tegenwoordig vind je in seksuele opvoedingsboeken nauwelijks meer oordelen over goed en slecht. Voor elke leeftijd (vanaf drie jaar) is er wat wils. En alles is bespreekbaar.

Gebruik jij boekjes om je kinderen voor te lichten? Heb je er goede of slechte ervaringen mee? Komt de informatie middels boekjes goed over op het kind? Vind je ook dat er op de basisschool al moet worden begonnen met seksuele voorlichting?

Reacties

 • Lovemykat

  25 november 2014 21:27

  Ik ben zelf 11, weet er al heel veel van, maar wil het er niet over hebben met m'n ouders.

  • Kind

   28 augustus 2016 13:41

   Je moet het gewoon zeggen tegen je ouders, ze worden vast niet boos. Zeg ook van wie je het hebt gehoord.
   Maar als je nu al seks hebt gehad is dat niet goed, maar zeg dat dan ook tegen je ouders. Ze worden misschien boos omdat je het al gedaan hebt, maar het is beter dan het geheim houden tegen je ouders.

  • Vincent

   09 oktober 2014 09:22

   Als seks en de liefde in huis altijd achter gesloten deuren bedreven wordt zijn er raadsels voor kinderen. Masturberen moet je puber zoon maar geheim houden en niet waar anderen bij zijn. In je blootje mag je niet laten zien en trek het liefs een boxer aan bij het school douchen. Seksuele voorlichting praat er niet over alles staat toch op internet! Is dit dan nu de goede manier? De open seks was heel anders dan in de vrije hippie tijd jaren 70. Make love, not war! Ook waar kinderen bij waren werd er naakt gevreeën toen.

   Zelf ben ik ook zo als 36-jarige man naturist en nudist van jongs af aan door ouders in Frankrijk op hun naturisten camping vrij opgevoed. De seksvoorlichting niet van boekjes of vage verhaaltjes de bloemetjes en bijtjes. De praktijk situaties, overal liepen blote mannen en vrouwen op het terrein. Als jongetje van 8 werd je echt bewust dat een volwassen man een grote penis heeft die stijf kan worden en er slijmerig vloeistof eruit spoot. Prachtig vond ik dat en kon niet wachten totdat ik in de puberteit kwam .

   Ik betrapte een jong stel die in de bosjes aan het neuken waren. Mij helemaal niet opgemerkt, zat stilletjes achter een struik te gluren. Prachtig vond ik het, de geluiden, het kreunen en het schokken van de body tijdens het klaarkomen. Ik vertelde het later aan mijn moeder wat ik zag en zij zei.. "Jongen, zo worden baby's gemaakt. En grote mensen vinden dit lekker. De penis in de vagina, erin en eruit." Ik wist als weinigen hoe het moest en niet van verhaaltjes.

   • Annum

    02 juni 2014 19:16

    Het probleem dat veel ouders en leraren tegenkomen, is het moeite hebben met het geven van seksuele voorlichting, maar ook met het krijgen van seksuele voorlichting. Leraren geven aan dat kinderen, met name groep 7 en 8, meer weten dan de leraar zelf. Maar wat de kinderen weten is niet wat u wil dat ze weten. De essentiële kennis wordt moeilijk overgedragen via boeken of filmpjes omdat dit een passieve manier van leren is.

    • anoniempje van 13

     20 november 2010 09:50

     Jeetje wat een bezorgde moeders allemaal!!! Het zal wel aan mij liggen maar: Zo moeilijk is het toch niet! Zeg alleen: Dat is moeilijk uit te leggen! Uw kind zal zeggen: Maar ik wil het weten! *zeurvoice* U zegt: Ik kan er wel een boek van kopen! Uw kind zegt Ill lezen! U zegt JE GAAT HET LEZEN OF JE KRIJGT EEN MAAND LANG HUISAREST! aaaaaah hoe mooi! eerste puberale ruzie tussen ouder en kind XD LOL! En ff tussendoor wilt u weten of uw kind al heeft gezoend... Is hij of zij 12 jaar of ouder? Dan is het antwoord ja maar dat zal alleen zijn als uw kind al 10 vriendinnetjes schuinestreep vriendjes heeft gehad en een enorme puber is... ^_^ hihi... MAAR DAT KAN IK NIET ECHT VOORSPELLEN DAT MOET U ZELF VRAGEN EN ANDERS GA JE MAAR EEN BOEK LEZEN!!! ILLLL LEZEN!!!!! huisarest danger ;)

     • Diana

      18 december 2009 13:03

      Ik weet niet of de vraag hier moet staan, maar wist niet waar dan...
      Mijn dochtertje van 3, heeft al een jaar ongeveer dat ze aan haar plasser zit. Ze doet dan een knuffel tussen haar benen en zit dan haar knuffel tegen haar plasser te wrijven. het valt me op dat ze het vooral doet als ze moe is (tijdens het tv kijken of aan het eidn van de dag als ze van de opvang komt). Ze zegt dat ze het doet omdat ze het lekker vindt..

      heb haar proberen uit te leggen, dat het niet gek is en best mag, alleen dat ze het dan in bed moet doen als ze alleen is. Ik voel me een beetje ongemakkelijk als ze het doet als er mensen op bezoek zijn. Niemand weet echt hoe hij daar op moet reageren. Ik heb vanalles geprobeerd, van negeren tot verbieden. DE uitleg, dat ze het in bed moet doen, lijkt een beetje te helpen.
      heeft iemand hier nog ervaringen mee?

      • anoniem

       22 oktober 2009 08:16

       mijn dochtertje is 10 en heeft nu al sex is dat gevaarlijk

       • Mama71

        08 januari 2009 08:06

        Ik heb een zoontje van bijna 6 jaar oud en ik moet er nog niet aan denken dat ik hem ga vertellen hoe het allemaal in mekaar steekt. Hij weet wel waar de babies vandaan komen, maar daarmee houdt het ook op. Ik moet er niet aan denken dat mijn zoon al op jongen leeftijd sexueel actief zou zijn. Maar meer dan open zijn tegenover mijn kinderen kan ik niet zijn. Ze moeten het gevoel hebben dat ze met allerlei vragen bij me kunnen komen en zich niet te hoeven schamen.
        Ik denk dat praten met je kinderen en open staan voor vragen een heel eind op weg helpt.

        • Anoniem

         17 juni 2008 14:33

         Mijn zoon is al vroeg voorgelicht. Toen hij 7 was werd er een broertje geboren en dat moest uitgelegd worden hoe en wat...
         Hij is nu dus 14 en sexueel actief, hoe erg ik het ook vindt... Maar hou je zoiets tegen? Nee, want ze doen het toch wel ook achter je rug om!

         • claudje

          22 november 2007 13:40

          Ik vind het wel goed dat er zulke boekjes zijn, want mijn zoon van 9 vroeg wat sex is, nou ik stond met een bek vol tanden. Ik moet nog zulke boekjes gaan halen om dat duidelijk uit te leggen, want je weet maar nooit tegenwoordig met de jeugd. Ik heb geen zin dat mijn zoon met 13 of 14 papa zou worden. Ze moeten maar eens eerst goed genieten van het leven, het is toch al kort genoeg. Dus hoe leg je het zo'n kind van 9 uit?

          • Silvy

           15 juni 2007 22:15

           Sorry, maar ben ik de enigste die het niet normaal vind dat kinderen van 11 of 12 al bezig zijn met hoe sex in elkaar steekt. Ik was daar echt niet mee bezig toen ik 11 was, speelde ik nog lekker buiten. Als ik tegenwoordig hoor heeft een kind van 11 , 12 al een vriend en houden ze ooohhh zo veel van diegne, wil diegene nooit meer kwijt. Nou sorry, maar je weet echt niet op 11 jarige leeftijd wat houden van betekend. Ik vind het ook zeer erg dat een kind van 11 wel weet hoe ze moet pijpen, en met der benen wijd kan liggen, en niet weet dat ze van pijpen niet zwanger word. De jeugd van tegenwoordig, vind het schandalig. Een kind van hooguit 13 of 14 hoort nog lekker met vriendinnen te spelen, moet nog eens niet denken aan sex. Het is geen taboe maar ik denk dat je als 10 t/m 14 jaar nog niet eens weet of je aan Sex toe bent.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl