Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ga je met je kind babyzwemmen?

Vanaf de leeftijd van zes weken is het tegenwoordig al mogelijk om met je baby te gaan babyzwemmen. Onder deskundige begeleiding maakt je baby kennis met het water en leert het 'watervrij' te worden. Van echt zwemmen is natuurlijk nog geen sprake, maar de baby ontspant er heerlijk van en leert bijvoorbeeld niet in paniek te raken en zijn adem in te houden bij het onder water gaan.

Doe je zelf aan babyzwemmen met je kleintje? Vindt je baby het leuk? Vind je babyzwemmen een goede manier van 'watergewenning'? 

Reacties

  • Myrthe

    13 maart 2018 22:57

    Mijn meisje van zes maanden is flink verkouden. Ze is wel vrolijk en heeft geen koorts et cetera. Ze heeft wel een volle neus (neusdruppels en zuigertje vindt ze verschrikkelijk). Ik was van plan om met haar naar babyzwemmen te gaan. Is dat nu wel verstandig? Of moet ik wachten tot de verkoudheid over is?

    • Nathalie

      12 september 2014 15:38

      Ik ben voor het eerst gegaan toen mijn zoontje 10 weken oud was. Hij vond het badje elke dag namelijk al geweldig, toen ik hoorde van babyzwemmen dacht ik dat hij het vast leuk zou vinden. En inderdaad vanaf het eerste moment had hij de tijd van zijn leven alleen maar lachen en hij vond het geweldig. Zelfs het onderwater gaan (waar ik eerst heel bang voor was) maar toch uiteindelijk deed, vond ie super leuk, hij kwam boven schud zijn hoofdje en begint helemaal wild te lachen en enthousiast met zijn armen en benen te bewegen. Het was een lesje van een half uur maar hij heeft geen kick gegeven en alleen maar geglimlacht. Ik ga elke week en hij is daarna idd helemaal uitgeput en slaapt heerlijk. En wordt super vrolijk wakker. Ik denk dat het heel erg kind afhankelijk is, want ik heb ook wel is baby's gezien die gingen huilen na 10 min.

      • Femke29

        15 februari 2013 11:25

        Hoi Miranda,
        Het is uiteraard van groot belang dat je kijkt naar de gezondheid van je kindje. Als je kindje constant verkouden is, is het misschien niet raadzaam om te gaan zwemmen. Je kan dit het beste met je arts overleggen.
        Uiteraard maakt het een groot verschil hoe je ermee omgaat. Als je er de tijd voor neemt en zorgt dat je als je binnen komt in het warme zwembad gelijk het jasje uitdoet zodat je kindje het niet ineens veel te warm krijgt. Laat je kindje eerst acclimatiseren, kleedt je kindje dan pas om. Vervolgens eerst onder de douche en dan rustig het water in. Voor je weggaat zorg dat je kindje weer warm wordt onder de douche als ze het koud heeft. Neem babywattenstaafjes mee om de oortjes schoon te maken zodat ze droog zijn. Zorg dat de haartjes helemaal droog zijn voor je vertrekt. Vlak voor je naar buiten gaat kleed je je kindje warm aan en dan lijkt het me niet zo'n groot probleem. Maar wat ik al zei, raadpleeg bij twijfel je huisarts.

        Wat betreft de ontwikkeling. Het is absoluut zo dat het 'babyzwemmen' een positief effect heeft op de ontwikkeling. Maar elk kind is anders en het ene kindje is nu eenmaal sneller dan het andere.

        Hopelijk heb je hier wat aan gehad.

        MVG Femke

        • Miranda

          12 februari 2012 11:48

          Ik zit erg in dubio of ik wel of niet moet gaan babyzwemmen. Mijn dochtertje (nu 10 maanden) is namelijk steeds flink verkouden. En ik wil niet riskeren dat ze een oorontsteking krijgt. Ik weet dat babyzwemmen ook goed is voor de motoriek en soms vraag ik me dan ook af of het niet babyzwemmen de reden is dat ze nog niet kan tijgeren of kruipen. Iemand ervaring hiermee?

          • Louise

            01 november 2011 21:27

            In mijn omgeving zijn er veel baby's die vaak oorontstekingen en buisjes hebben. Al deze kinderen hebben als baby (onder 1 jaar) meegedaan aan babyzwemmen. Ik ben er hierdoor van overtuigd dat wanneer de buis van eustachius nog niet volgroeid is, de kans op ontstekingen toeneemt. Wij doen dus niet aan babyzwemmen!

            • Marijke

              15 juli 2011 16:52

              Ik heb een waterbavalling gehad omdat ik het zelf heerlijk vind in het bad te dobberen of te zwemmen. Onze dochter mocht in bad zodra de navelstreng er af gevallen en uitgedroogd was. Dit hebben we dan ook direct met veel plezeir gedaan. Aangezien ik in Duitsland bevallen ben en woon, mocht ik de eerste 6 weken niet in bad. De vroegste babyzwemcursussen waren ook voor baby's vanaf 6 weken, dus dit kwam mooi uit. Zodra Mara 7 weken was zijn we direct gaan zwemmen. Omdat ze het zo leuk vindt en dit iets is dat we heel fijn samen kunnen doen, gaan we nu 2 keer in de week zwemmen. Zaterdags babyzwemmen en doordeweeks nog een keer recreatief.

              Buiten dat zowel mara als ik en ook de vader het erg leuk vinden, schijnt het ook goed voor de ontwikkeling te zijn. Er is me verteld dat er een bepaald stofje in de hersenen vrij komt als de baby in het water vertoeft. Ik heb me ook laten vertellen dat hierdoor de antenne's op scherp staan op het gebied van taalontwikkeling. Als je veel met je baby spreekt rondom water, kan het zijn dat deze zelf ook sneller gaat spreken. Daarbij ben ik gewaarschuwd voor de motorische ontwikkeling: ze zou kruipen weleens over kunnen slaan en direct gaan lopen. Omdat de coordinatie in het water meer speling / ruimte krijgt. Zo komen er meer en meer leuke weetjes bij. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat we er allemaal van genieten en ik kan een ieder aanraden lekker vroeg te beginnen - al is het alleen maar in bad doen en samen douchen - het scheelt zo veel!

              • Gerben

                08 maart 2011 10:53

                Beste Gezondheidsplein,

                ik heb zelf een website, over zwembaden, en daarop staat al het landelijke aanbod wat met zwembaden te maken heeft. Zo ook het overzicht met zwembaden die babyzwemmen aanbieden. Wellicht handig om dit hier ook te plaatsen?
                * Overzicht met alle zwembaden die babyzwemmen aanbieden:
                nederlandsezwembaden.nl/baby-zwemmen/


                Met vriendelijke groet, Gerben van Wijngaarden

                • Joyce

                  05 september 2010 16:32

                  Ik ga met mijn meisje zwemmen al vanaf dat ze 3 maanden was. Ik heb me totaal niet druk gemaakt over eventueel chloorgebruik in het zwembad. Op het moment dat ik voor de eerste keer ging werd er door de leraar gezegd dat ze gebruik maken van zout water. Ik heb de voor de zomervakantie elke week een klein bedrag betaalt. Maar nu vlak na de vakantie heb ik een 10 ritten kaart genomen (41.85) en dan is zo ie zo 1 keer gratis zwemmen) Ik ga nu dan ook trouw elke woensdagochtend (na de oudste 2 naar school toe brengen) zo snel als ik kan naar het zwembad toe. Ik moet zelfs elke keer met de kinderwagen gaan en wat een geluk dat ze dan van die mooie grote kleedruimtes hebben. Ik kan deze daar dan ook neerzetten. Het zwemmen vind ze ontzettend leuk. En ik ook trouwens.

                  • kramers

                    16 april 2010 13:08

                    beste heer/mevr.
                    Onze dochter is bijna 1 jaar oud. We willen volgende week voor het eerst gaan babyzwemmen. Is exceem een reden om hier nog mee te wachten? Chloor kan volgens mij een negatief effect hebben op haar huidje?

                    • hilda

                      14 april 2010 16:19

                      onze baby is nu 6 maanden en ik zal over 2-3 weken beginnen met babyzwemmen. ik wilde niet te vroeg beginnen, omdat ik in verschillende bronnen had gelezen over astma bij vroeg beginnen. omdat we dit wel in de familie hebben leek me dat daarom niet verstandig. hij geniet nu nog heerlijk in z\'n warme babybadje.

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -