Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kleur van ontlasting verraadt veel over je gezondheid!

Praten over je stoelgang is behoorlijk taboe. Het wordt al snel geassocieerd met poep- en plaspraatjes en hierdoor raakt het belang van een goede stoelgang al snel ondergesneeuwd. Dit terwijl je ontlasting de spiegel van je gezondheid is. Aan de kleur en dikte van je ontlasting kun je zien hoe het er met je darmen voor staat.

  • Harde ontlasting. Als je ontlasting te lang in je dikke darm heeft gezeten, dan kan het droog en hard worden. Je darm heeft dan te veel water uit je voedselbrij onttrokken. Je kunt hierdoor last krijgen vanverstopping(en).
  • Slijmerige ontlasting. Slijm in je ontlasting is in eerste instantie niet iets om je druk over te maken. Een beetje slijm is namelijk noodzakelijk voor een goede stoelgang. Een teveel aan slijm kan echter op een ontsteking in de darm duiden.
  • Bloed in ontlasting. Aambeien of wondjes aan het eind van je maag-darmkanaal of anus kunnen ervoor zorgen dat er bloed in je ontlasting zit. In dat geval is het bloed helder van kleur. Bij een verwonding in het hoger gelegen deel van het maag-darmkanaal kleurt het bloed meestal zwart. Dit komt doordat het bloed wordt verteerd en vermengd met de ontlasting. Zitten er strepen of klonten bloed in je ontlasting? Dan is het verstandig om contact om met je huisarts op te nemen. Je kunt dan namelijk last hebben van een darmpoliep of ontsteking in je darm. In het laatste geval kamp je dan ook vaak met diarree en overmatig slijm.
  • Witte puntjes in ontlasting. Wormen of aarsmaden kun je herkennen aan de witte puntjes in je ontlasting. De wormpjes zijn ongeveer één centimeter lang en bewegen. Wormen komen vooral voor bij kleine kinderen en kunnen verholpen worden met een wormenkuur.
  • Spinazie kan de kleur van je ontlasting veranderenWit/grijze ontlasting. Normaal heeft je poep een bruine chocolade-/pindakaasachtige kleur. Deze bruine kleur ontstaat door omzetting van bilirubine in de dunne darm. Bilirubine is een afbraakproduct van hemoglobine, het stofje dat rode bloedcellen hun kleur geeft. Als er geen of te weinig bilirubine in je poep zit, krijgt deze een lichte, grijze kleur. Dit kan veroorzaakt worden door een afsluiting van de galwegen, bijvoorbeeld door galstenen.
  • Gele/groene ontlasting. Als je spinazie, andijvie of sla eet, kan het resultaat de volgende dag ook in de wc-pot terug te vinden zijn. Het eten van groene bladgroente kan vanwege het bladgroen (chlorofyl) voor een andere ontlastingskleur zorgen. Maar een gele of groene kleur van de ontlasting kan ook andere reden hebben zoals,maag-darminfectie, aandoening aan de lever- en galwegen, alcoholgebruik, laxeermiddelgebruik of voedselintoleranties.
  • Zwarte ontlasting. Zwarte ontlasting kan meerdere oorzaken hebben, waarbij de één onschuldiger is dan de ander. Door het eten van voedingsmiddelen met veel ijzer of het gebruik van diarreeremmers op basis van actieve kool kan je ontlasting zwart kleuren. Dit is tamelijk onschuldig. Ernstiger is het als de zwarte ontlasting het gevolg is van een bloeding vroeg in het spijsverteringskanaal, bijvoorbeeld de slokdarm, maag of dunne darm. Pikzwarte ontlasting is dan ook reden voor een bezoek aan de huisarts. 

Bron: Maag-Lever-Darm Stichting, Spijsverterings.info, Darmgezondheid.nl

Terug naar het begin
.
- Advertentie -
- Advertentie -