Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Reiki: genezende energie of klinkklare onzin?

Reiki is een Japans woord. Het duidt de energie aan (Ki) aan, die alles wat leeft in stand houdt. Het is ook de naam van de geneeswijze die erop is gericht die energie in een mensenlichaam in balans brengen. 

Reike wordt ook wel vergeleken met yoga, meditatie en dergelijke. Door Reiki wordt het vermogen van het lichaam zichzelf te genezen opnieuw ontwikkeld. Het herstelt de harmonie tussen lichaam en geest, heft blokkades op en bevordert volledige ontspanning. Reiki heeft geen bijwerkingen, behalve dat het kwalen geneest of vermindert. Kortom een aangename geneeskunde.

Heb jij ervaring met Reiki? Zijn je klachten door deze methode genezen? Of denk je juist dat je door middel van handoplegging kwalen niet kan wegnemen? 

Verder lezen

Reacties

 • Hanneke

  23 september 2019 16:11

  Er zijn veel onderzoeken verricht naar de werking van Reiki, maar de wetenschap weet niet hoe Reiki werkt. Het verbetert de hartslag, verbetering van de bloeddruk, verbetering van de kwaliteit van leven, een gevoel van welbevinden en welzijn. Reiki brengt ontspanning, vermindering van onrustgevoelens, misselijkheid, depressiviteit en pijn. Wat mij betreft is het een waardevolle aanvulling op reguliere zorg. De zachte en kalmerende methode zorgt voor een evenwichtige balans op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Een Reikibehandeling geeft ontspanning, warmte, inzichten, het verhoogt de weerstand en is een moment van aandacht voor uzelf. Het verzacht pijn, angst, onrust, het ondersteunt bij het stoppen met roken en verwarmt koude voeten.

  Reiki is lief zijn voor jezelf! Reiki verlangt geen geloofsovertuiging en is veilig voor iedereen. Dit is mijn persoonlijke ervaring met Reiki.

  • Toni

   28 juni 2019 17:33

   Reiki is volgens mijn inziens pure onzin. Mijn voormalige schoonzoon doet ook aan reiki, maar hij is na een half jaar toch gescheiden van mijn dochter. Hij is nu helemaal gek geworden, volledig de kluts kwijt.

   • Mg

    30 maart 2018 23:06

    Ik wil toch waarschuwen voor de Tera Mai Reiki. Ook ik heb afschuwelijke maanden na mijn inwijding graad twee moeten doorstaan. Van de een op andere dag was het net of er een vieze energie mijn lijf binnenkroop. Het zorgde voor black-outs, paniek, een zeer opgejaagd gevoel en schimmen. Ik werd er randpsychotisch van. Tot op de dag van vandaag zit ik onder de medicatie. Alternatieve hulpverleners geven onafhankelijk aan dat er poorten naar zwarte energie geopend zijn door de inwijdingen. Ik gun dit niemand.

    • Toni

     28 juni 2019 17:38

     Je hebt helemaal gelijk, je wordt er helemaal gek van maar hoe kom je ervan af? Mijn voormalige schoonzoon is ook helemaal doorgedraaid, hij ging na een half jaar scheiden en weet nu echt niet meer waar hij mee bezig is.

     • ....

      14 mei 2018 00:36

      Jezus Christus is de enige die je kan verlossen en helpen.

     • Binairix

      28 december 2017 22:54

      Op zoek naar een goede Tera Mai Seichem Master in Noord-Brabant (Tilburg/eindhoven/den bosch). Inderdaad veel charlatans (of kaf). Iemand een goede tip voor een master met goede initiatie's (koren)?

      • Karel B

       08 september 2017 08:22

       Heb na zware burn out met psychotische verschijnselen op aanraden van iemand ook reiki geprobeerd. Een advies: doe het niet bij psychose, blijf op aarde in de herkenbare dagelijkse aangepaste realiteit. Het leek ontspannend te beginnen met onder andere wijze stemmen en wierrookjes. Het appelleert op een behoefte aan rust veiligheid en liefde. Zwakke mensen kunnen aldus helemaal ingepakt worden door vage healingsbeloften. Deze zijn gebaseerd op bedenkelijke vrij interpreteerbare theorieën, waar door de goeroes een hoop lading en status aan wordt gegeven. Hierdoor wordt het moeilijker in jezelf te blijven geloven en kritisch te blijven. Dat laatste wordt trouwens, net als in reguliere therapieën, niet gewaardeerd.
       Men acht zich wetend en deskundig en jijzelf bent dat volgens hen niet over jezelf. Ze hebben verschillende manieren om je dat duidelijk te maken. De zin: 'je bent er nog niet aan toe' is bijvoorbeeld zo'n maniertje. Dan kan het niet anders dat je je dom en minderwaardig, of in ieder geval van een lager plan gaat voelen dan de goeroe.
       Men gaat dingen als reïncarnatie introduceren, waarvan niemand weet of zoiets kan bestaan.
       Op een gegeven moment, toen ik wat angstig was, moest ik aan een tempeltje denken. Ik werd er wat verdrietig van want ik moest juist aan de plaatselijke ijssalon denken, dat gaf mij meer troost op dat moment, maar dat was toch echt niet de bedoeling!
       Allemaal mooie praatjes, maar ik kan en wil niet bewijzen dat het nep is. Dat gaat niet, net zo min als er te bewijzen valt dat het echt is. Als het iemand helpt, prima. Maar houd het risico van afhankelijkheid, goeroe en sekte-achtig gedrag en dergelijke in de gaten. Zodra een mens niet kritisch mag zijn, bij wat dan ook, klopt er dus iets niet. Ik denk dat het placebo effect, de hoop en verwachtingen, de opsmuk met geuren en geluiden en de behoefte aan menselijk contact en veiligheid bij een soort vervangende ouderfiguur de ingrediënten zijn die mogelijk het concept heilzaam maken voor sommigen.
       Allemaal prima, heel normale menselijke behoeften, we zijn bange aapjes, maar wel met een risico dat je je eigen stem en mening er door verliest, vind ik. En onderschat de dollartekens in de ogen van de 'masters' niet. Net als in de reguliere hulpverlening trouwens, die uiteindelijk van dezelfde psychologische trucjes gebruikmaken om vormen van beheersing toe te passen.

       • Marco

        18 mei 2017 16:03

        Heb zelf onlangs de eerste cursus gevolgd van de Japanse reiki. Bij wat ik allemaal lees vraag ik me af bij wie veel mensen een cursus gevolgd hebben. Bij de Japanse reiki gaat men terug naar de bron, de originele reiki zoals bedoeld. De westerse reiki is zoals bij veel westerse gebruiken en beetje op hol geslagen. Reiki is niets meer dan doorgeven van energie, en staat los van elke religie. Reiki cursus via het internet? Het gaat bij reiki toch om de aanraking en hoe kan je dat nu leren voelen/ervaren en delen met mede cursisten als je online iets volgt? Dus dat zou ik sowieso nooit doen. Zelf zou ik iemand zoeken die aangesloten is bij een gecertificeerd en erkend opleidingscentrum. Zo weet je zeker dat je iemand hebt die weet waar hij het over heeft en kun je beklag doen bij de bovenliggende organisatie als er problemen zijn. Ook las ik iets over dat er symbolen gezet zijn bij mensen? Daar begrijp ik al helemaal niets van want dat staat los van de reiki. Er zijn symbolen om de energie tijdens een behandeling meer te centreren maar zelf wordt je niet vol gestickerd met symbolen om je maar ergens vast aan te ketenen. Dat iemand daar in gelooft kan ik mij ook zo voorstellen, maar dan denk ik wel meteen aan de leraar die een kwakzalver is en misbruik maakt van de goed gelovige mens.
        Reiki begint bij de aanraking en het doorgeven van energie, meer is het niet. Je hoeft er niet in te geloven dat vraagt niemand. Maar als je bereidt bent om een sessie te ondergaan sta je er voor open en kan je iets te ervaren (hoeft niet). Dat is hetzelfde als bij fysiotherapie. Verwacht geen wonderen, met 1 behandeling of sessie is iets niet meteen weg.

        • Valerie

         05 april 2017 14:13

         Hoe kom ik uit trance reiki? Is het verstandig om van reiki behandeling af te komen? Ja of nee? Ik vraag om uitleg hierover. Ik heb weinig energie ik ben moe. Heeft dit met reiki te maken of heeft het andere oorzaken? Welke oorzaken?

         • Kokos2404

          24 oktober 2016 14:41

          Ik heb net mijn derde reikibehandeling achter de rug. Ikzelf merk echter niets :(.
          Mijn behandelaar voelt wel iets, hij zegt dat mijn voorkant al veel zachter is, mijn achterkant is al iets beter, maar nog heel gespannen. Wanneer ga ik echt verbetering voelen? Ik ben ongeduldig, vooral wanneer ik mijn centjes moet afgeven. Werkt dit echt bij iedereen? Geloof ik in Reiki? Och ja, moest ik er helemaal niet in geloven zou ik het niet laten doen. Maar ik sta er wel voor over. Of ik er in geloof, zal ik pas kunnen zeggen als ik resultaat zie. Ik zou het fijn vinden reacties te krijgen.

          • Rosa

           21 oktober 2016 12:32

           Ikzelf geef ook reiki aan familie en vrienden, het geeft mij een fijn gevoel dat zij hierdoor zich fijner voelen. Als reikigever ben je geen god of dokter, maar een doorgever van positieve energie. Ik lees hier bij sommige reacties dat het grote onzin is. Ik vraag me dan af hoe deze mensen op deze site terecht zijn gekomen!?

           • Appie

            14 augustus 2016 14:23

            Er zijn mensen bij wie de geest, psyche, het logisch denken veruit de overhand heeft, waarbij het (durven) gewaar worden van al die energieën en het "voelen" met al je zintuigen erg onderdrukt wordt. Dat kan een bewuste reden hebben, ontstaan uit ervaringen uit het verleden of het kan een diepere oorzaak hebben. Ik ben zelf hypergevoelig, mij van kinds af aan al bewust van "die andere wereld buiten het zichtbare" en heb toch om bepaalde redenen een Bèta studie gedaan zonder veel moeite omdat ik abstract kan "zien". Ik voelde ook altijd dat ik anders was dan mijn studiegenoten en voelde me veel meer aangetrokken tot psychologie, etherische studies en kunsten. Toch kan ik mijn wetenschappelijke inzichten heel goed combineren met wie ik zelf ben. Al moet ik wel altijd zeggen dat ik Bèta gestudeerd heb en niet dat ik Bèta "ben", want dat is een leugen.

            Uit mijn eigen ervaring moet je jezelf wel openstellen voor het "voelen". Een therapeut kan dat wel trachten te bewerkstelligen maar de 'patiënt' is hierin alles bepalend. Als die niet wil gebeurt er niets. Er is ook een wildgroei aan therapeuten die via een soort LOI cursus denken een volleerd therapeut te zijn en aan de slag gaan met een eigen praktijk: tafeltje, bloemetje en stralen maar. Kies een goede therapeut met ervaring en een gedegen "on the site" praktijkopleiding. Jammer dat op die manier een essentieel onderdeel van ons wezen zo als onzinnig wordt afgedaan omdat het slecht in de praktijk wordt gebracht.

            Voor al die mensen die een wetenschappelijk standpunt verkiezen, "meten is weten": neem eens een voorbeeld aan o.a. de beroemde fysicus Richard Feynman die zich altijd openstelde voor het onbekende en voor nieuwe ervaringen, ook op het gebied van bewustzijn en etherische zaken. Wetenschap hoeft niet het 'doel' te zijn van het leven maar kan ook een 'weg' zijn om juist ervaringen op te doen.
            Die mensen zouden zich ook kunnen verdiepen in de filosofische implicaties van de moderne quantum theorie en haar implicaties en experimentele resultaten. Je zult ze niet snappen omdat ze niet door een ervaringsmens te snappen zijn. Misschien geloof je ze zelfs niet, zoals zovelen...

            En zolang je uit naam van spirituele liefde werkt zal Jezus hier ook geen probleem mee hebben. De leer van Jezus is heel anders dan datgene wat Rome probeert aan mensen op te leggen. Wij bestaan uit energie en kunnen niet anders dan die te laten stromen en dat is geen verkeerd doel, het is een kosmische noodzaak.

            .
            - Advertentie -
            - Advertentie -