Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Mantelzorg wordt onderschat

Nederland vergrijst in hoog tempo. Naar schatting zal in 2040 40% van de bevolking 65-plusser zijn, waarvan een derde ouder is dan 80 jaar. Ter vergelijking: in 2012 was het percentage 65-plussers nog 16%, waarvan 25% 80-plus is.

Door de vergrijzing zal de behoefte aan zorg toenemen, omdat oudste Nederlanders nu eenmaal vaker beperkingen en chronische ziekten hebben. En omdat deze zorg duur is, zou de overheid graag zien dat wij steeds meer mantelzorgtaken op ons nemen, terwijl we ‘gewoon’ fulltime blijven werken. Maar onderschat de overheid het werk van een mantelzorger niet? Uit onderzoek blijkt namelijk dat één op de zeven mantelzorgers zich ‘tamelijk’ tot ‘zwaar’ belast voelt.

Doe jij mantelzorg? En hoeveel uur in de week? Vind jij het zwaar? En hoe combineer jij het met je werk? Merk jij dat je omgeving (vrienden en collega’s) mantelzorg onderschat? En vind jij dat de overheid mantelzorg meer moet belonen? 

Verder lezen

Reacties

  • Jeannet

    28 januari 2014 11:07

    Hoe je het ook bekijkt, mantelzorg is niet meer van deze tijd. Vroeger hoefden vrouwen niet buitenshuis te werken en konden ze vader of moeder in huis nemen om voor te zorgen. Vaak hielpen zij zelfs nog een handje mee in het (grote) gezin van hun zoon of dochter. Nu bijna iedere vrouw een baan heeft is het vrijwel niet mogelijk meer om daarnaast ook nog de zorg op zich te nemen voor familieleden. Men heeft vaak niet eens de tijd om goed voor de eigen kinderen te zorgen. Ik ben zelf 15 jaar mantelzorger geweest dus ik weet waar ik over praat. Het is loodzwaar en als je niet uit kijkt ga je er zelf aan onderdoor. Ook een eventuele geldelijke beloning help hier niet tegen.

    • Rico

      17 januari 2014 14:57

      Ik doe al acht jaar aan mantelzorg zowel als vrijwilliger bij Humanitas, als particulier eerst voor mijn moeder en nu mijn tweede vader. Dit naast een parttime baan van 30 uur. Het is behoorlijk zwaar af en toe, maar ik ben gezond, rook en drink niet en kan het nog aardig volhouden met mijn 55+.
      Toch merk ik wel met de jaren dat ik zelf ouder wordt het ook fysiek steeds belastbaar wordt, dus zal ik het vrijwilligerswerk moeten gaan afbouwen.

      • ajgm

        16 januari 2014 23:33

        Natuurlijk doe je uit liefde mantelzorg, maar het kan ook boven andere zorgen komen. Dan is het heel moeilijk om nog verder te gaan. Omdat veel mantelzorgers overbelast worden. Uitgescholden en uitgebuit worden.

        • Willy

          16 januari 2014 17:04

          Eerst heb ik voor mijn schoonouders gezorgd toen zij hulp nodig hadden, tegelijk moest ik en nog mijn moeder ondersteunen. Nu het laatste jaar een oom en tante zonder kinderen in allerlei dingen ondersteunen, eigenlijk is het alles bij elkaar te veel en wat ik ook doe, mijn moeder en oom willen graag zelfstandig blijven wonen maar worden zo eenzaam. Vooral omdat ze niet meer alleen naar buiten kunnen. Het idee van deze regering om mensen zo lang mogelijk op zichzelf te laten wonen zal naar mijn idee veel eenzame ouderen opleveren.

          • Emma

            14 januari 2014 15:36

            Mijn moeder doet ook aan mantelzorg (en zorgt voor mijn opa). Hoewel ze het graag wil en doet, merk ik dat het vooral emotioneel gezien ook best een impact heeft. Ze schiet de laatste tijd sneller uit haar slof.

            • Marianne

              14 januari 2014 15:34

              Ik denk niet dat de overheid het onderschat, maar dat ze het juist willen aanmoedigen door er wellicht wel vergoedingen tegenover te zetten?

              • Jef

                14 januari 2014 15:33

                Ik denk inderdaad dat het onderschat wordt. Vaak wordt er door familie vanuit gegaan dat je wel even voor een familielid zorgt, terwijl er toch echt wel wat meer bij komt kijken.

                .
                - Advertentie -
                - Advertentie -