Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Elektronisch patientendossier: wenselijk of niet?

Al je medische gegevens verzameld in één digitaal dossier, dat voor elke hulpverlener direct opvraagbaar is. De voordelen zijn duidelijk: elke hulpverlener vindt in je dossier de meest actuele informatie en kan op elke willekeurige locatie direct je ziektegeschiedenis en medicijngebruik opvragen. Belangrijke informatie die in een noodgeval levens kan redden. 

Nu kan het bijvoorbeeld gebeuren dat iemand die aan de andere kant van het land onverwacht in het ziekenhuis belandt, verkeerde medicijnen krijgt, omdat de artsen daar zijn dossier niet kennen. Een ander voordeel van een elektronisch dossier is dat je niet meer gebonden bent aan een vaste apotheek, je kunt dus overal je medicijnen ophalen. En de ruimteverslindende papieren archieven kunnen worden opgedoekt.

Aan de andere kant zijn er ook bezwaren te bedenken. Hoe veilig is een elektronisch dossier? Kan er gegarandeerd worden dat onbevoegden niet in kunnen breken in het systeem? En is het nodig dat een tandarts het drugsverleden van zijn patiënt kan inzien? Wat als het netwerk voor het elektronische patiëntendossier crasht? Naast voordelen zijn er dus ook wel wat haken en ogen te bedenken voor zo'n elektronisch medisch dossier.

Ben jij voorstander van zo'n systeem? Of vind je het een onwenselijke ontwikkeling?

Verder lezen

Reacties

  • I72

    05 juli 2011 12:59

    Zelf ben ik tegen het elektronisch patiëntendossier. Dokters zijn ook maar mensen, en ze kunnen fouten maken bij het invoeren van gegevens. Daar zit je dan je hele verdere leven aan vast, als iedere arts/behandelaar die gegevens in kan zien. In mijn eigen dossier staan bijvoorbeeld een paar fouten die een verkeerd beeld op zouden leveren bij een nieuwe dokter. En probeer die fouten dan maar eens verbeterd te krijgen. Dat gaat dan niet meer.

    • jOSE

      16 maart 2011 18:27

      Wenselijk- je leven kan ervanaf hangen en niet iedereen hoeft opnieuw het wiel uit te vinden, maak gebruik van elkaars deskundigheid. Privacy? Hebben we toch niet meer, we staan allang ovral geregistreerd.

      • w beunk

        10 december 2008 09:21

        ik vind het eigenlijk wel hadnig maar waterdicht is het natuurlijk niet en ook de kans dat petienten dan vaker gaan shoppen ligt ook voor de hand. dat vind ik niet goed want de dokter is nog altijd de dokter en niet de patient. die moet niet op de stoel van de dokter gaan zitten

        • Martin

          06 november 2008 12:35

          LS.,
          Kan/mag ik ook mijn eigen dossier inzien?

          • Linda

            01 november 2008 17:27

            Het blijkt dat bij de overheid allerlei computersystemen niet goed met elkaar communiceren. Miljarden euri zijn daarmee gemoeid. Zo resulteerde een computerfout bij de Belastingdienst eerder dit jaar in het onbruikbaar worden van meer dan 800.000 elektronische belastingaangiften. Andere mislukte projecten zijn de modernisering van de gemeentelijke basisadministratie en de invoering van het kinddossier. De meeste mislukte projecten komen echter nooit boven tafel! Falende ICT kost niet alleen geld. Het kan ook mensenlevens kosten.
            Als het elektronisch patientendossier dezelfde weg bewandelt dan wil ik niet dat mijn gegevens in dat dossier komen. Dan liggen onze medische gegevens op straat. Er staat in de folder dat zorgverzekeraars en werkgevers het dossier niet kunnen inzien....(!) Ik heb er een hard hoofd in.

            • Ed

              31 oktober 2008 13:33

              Had net een berichtje beplaatst toen ik dit gericht tegen kwam. Laat de heer Klink eerst hier eens aandacht aan besteden.
              In een vrijdag verschenen rapport stelt de inspectie dat zorgverleners geavanceerde apparaten mogen gebruiken zonder dat ze hiervoor goed zijn opgeleid of een bekwaamheidstoets hoeven af te leggen. Ook gebrekkig onderhoud leidt tot incidenten met ernstige afloop. \"De patiëntveiligheid is onvoldoende gewaarborgd\", aldus de inspectie.

              • Ed

                31 oktober 2008 10:54

                Het aantal instanties dat toegang gaat krijgen tot EPD wordt steeds groter. Als straks zorgverzekeraars een ziekenhuis overnemen of daarmee samen gaan valt het te verwachten dat zij ook van het EPD gebruik gaan maken. Bijvoorbeeld om te bepalen of zij iemand toelaten voor een aanvullend pakket of om klanten uit te sluiten voor bepaalde behandelingen.

                • D.Woortman

                  23 oktober 2008 15:32

                  Ja ik vind het zeeer praktische indien de patient er zel ook wijzigingen in aan mag brengen op een gecontroleede wijze
                  bv dm van een email bericht ov je de wijzigingen wel door wil voeren en of je het pas if idcoe wil bij wil scuiten ter extra controle ter voorkoming van een vervuilt en onjuiste bestand.

                  • J.M. Engelman

                    15 oktober 2008 20:58

                    Wenselijk.; maar vermoedelijk bestaat er nogal wat koudwatervrees bij de medici. In hetzelfde hospitaal weinig verbinding en communicatie bij de behandelaars.

                    • J. Apeldoorn

                      27 september 2008 16:51

                      Volgens mij zou de regeling heel helder moeten zijn (en dat is hij zoals nu voorgesteld wordt NIET):
                      Patient moet toestemming geven dat zijn gegevens opgenomen worden, moet zijn dossier kunnen inzien, en moet kunnen kiezen welke gegevens opgenomen worden en welke daarvan beschikbaar worden voor welke soort zorgverleners.
                      Medicatiegegevens naar apotheek: prima, drugsgebruik van twintig jaar terug naar fysiotherapeut of dokteresassistente: nee, onjuiste psychiatrische diagnose: eruit halen, negatieve hiv test -dus geen besmetting- : niet opnemen, enzovoort enzovoort.Kortom: laat de patient zelf beslissen.

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -