Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

De witte jas van de arts is achterhaald!

Een tijdje geleden verscheen het boek 'Het hart zit links', geschreven door drie journalisten. Zij beschrijven daarin veel voorkomende medische fabels en misvattingen. Zo maken veel artsen nog steeds de huid schoon met alcohol voor ze een injectie geven. Inmiddels staat vast dat dat niet nodig is, maar men houdt vast aan de oude wijsheden.

 Zo is het ook met de kleding van medici. Artsen dragen van oudsher witte kleding, omdat dit hygiënischer zou zijn. Een achterhaald idee, maar toch blijft de dokter zijn witte jas dragen. Wat vind jij: moet daar niet eens verandering in komen? 

Verder lezen

Reacties

  • Mark

    10 mei 2016 19:05

    De witte jas is gewoon een labjas. Die draag je voor de veiligheid van jezelf en je kleding. De kleur wit is handig, omdat smetten daarop snel zichtbaar zijn.

    Buiten het lab/werkzaamheden hoef je hem wat mij betreft niet te dragen, al is het wel handig in een ziekenhuis voor de herkenbaarheid.

    Mijn huisarts hoeft van mij geen witte jas aan, mijn tandarts ook niet (zolang hij maar handschoenen draagt). Een laborant in het ziekenhuis of de apotheek moet dat wel.

    • R vd Meer

      11 oktober 2012 14:00

      Mijn vader was 30 jaar gynaecoloog in Groningen vanaf halverwege de 60er jaren. Hij droeg nooit een witte jas omdat hij de patient op haar gemak wilde stellen. Hij vond bovendien dat zijn status van en aanzien als arts niet door een witte jas onderstreept hoefde te worden. Door zich in die zin niet te willen onderscheiden onderscheidde hij zich natuurlijk wel van de rest van het voltallige ziekenhuispersoneel.
      Toen hij midden jaren 90 dertig jaar ervaring met ca 3.500 tuba sterilisaties onder lokale anesthesie presenteerde op een internationaal congres middels een 'realtime' video van 7 minuten - de tijd nodig voor de ingreep - kwam hem het niet dragen van de witte jas op grote kritiek te staan. Helaas ging dat ten koste van de inhoudelijke discussie over de ingreep zelf.
      Uiteraard heb ik zelf daardoor apriori meer vertrouwen in artsen zonder witte jas.

      • Ikke

        12 mei 2010 23:00

        Laat de jassen lekker wit. Het is voor mij een symbool voor genezing.

        • Daan

          04 februari 2010 14:25

          Als je pleit voor het afschaffen van de witte jas, is het een idee te bedenken waarvoor deze wordt gedragen.

          Dit is voor een drietal redenen:
          -bescherming van de patiënt: de jassen worden in het ziekenhuis gereinigd, veel grondiger dan normale kleding. Verder neemt het materiaal veel minder vuil op dat bijvoorbeeld een wollen trui. De onderarmen blijven bloot, zodat deze na elke behandeling gewassen kunnen worden.

          -bescherming van (de kleding van) de arts, op veel afdelingen kan er wel eens iets overheen gaan.

          -herkenbaarheid. In het ziekenhuis is het erg handig om te zien wie welke functie heeft, zo kunnen patiënten en collega\'s zien bij wie ze voor welke vraag moeten zijn.

          De huisarts draagt geen jas omdat deze weinig invasieve behandelingen doet (geen infuus, meestal geen venapunctie)en omdat deze niet in een omgeving met een wirwar aan mensen loopt, dus herkenning is geen issue.

          Over de kleur valt de discussieren, aan de functie kan je niet zomaar voorbij gaan.

          • b

            02 februari 2010 22:30

            Het is onzin dat de witte jas overbodig zou zijn geworden in de loop van de jaren. De kleur is klinisch en geeft mensen een vertrouwd gevoel. Stel je voor dat je binnenloop in een spreekkamer en de jas is zwart of rood. Wat voor gevoel geeft dat je? De meeste patiënten zullen zich hierdoor minder gemakkelijk voelen.

            • lv

              17 mei 2009 21:41

              Ik vind van wel; de witte jas dwingt autoriteit en respect af. Hij/zij heeft niet voor niets jaren gestudeerd. Je hoeft zo\'n autoriteit niet met Pietje of Mientje aan te spreken of te jij-en en te jou-en, iets wat in Nederland de gewoonste zaak van de wereld is. Bovendien is de witte jas hygienisch. Ik vind het niet prettig als een arts met zijn/haar eigen kleren mijn arm aanraakt. Een witte jas wordt elke dag verschoond, een trui of overhemd niet altijd.

              • margot

                30 november 2008 23:49

                wat moet ie dan dragen? Je kan als arts moeilijk in je eigen kleding allerlei handelingen bij een patient uitvoeren toch?
                Nou goed, dan maken we er een blauwe jas van....

                • Tanya ntanti

                  11 november 2008 18:02

                  Ik ben helemaal mee eens.Ik ben tandarts en ik vind de witte kleren vreselijke.
                  Ik draag kleur vaak en ik krijg mooi reacties van de patienten

                  • HV

                    23 februari 2007 13:53

                    Ja, ik vind de witte jas achterhaald. Mijn huisarts heb ik nooit in witte jas gezien en hij is er in mijn ogen niet minder deskundig om ofzo. Tegenwoordig kan iedereen met een beetje hersens studeren dus de afstand arts-patient is minder groot dan voorheen en daar mag inderdaad ook een ander imago bij. Ik vind een witte jas geen statussymbool meer. Natuurlijk is het voor de herkenbaarheid wel handig als ze iets herkenbaars aanhebben maar dat kan bijv. ook met een ziekenhuisbadge.

                    • Wendy Hofstee

                      21 april 2004 19:13

                      Ik vind dat de witte jas moet blijven. Wit lijkt hygiënischer en ook vriendelijker dan bijvoorbeeld zwart. Verder vind ik dat er onderscheid moet zijn tussen arts en patiënt en door de witte jas kan je daarvoor zorgen. Ik vind dat die traditie gewoon moet blijven!

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -