Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ben jij donor?

De wachtlijsten voor mensen die een donororgaan nodig hebben zijn enorm. Helaas overlijden veel mensen terwijl ze op een donor wachten. 

Terwijl steeds meer mensen zich aanmelden als donor, is het nog altijd een probleem om voldoende orgaandonors te vinden. Daarom is het erg belangrijk dat mensen weten wat donorregistratie is en wat de mogelijkheden en de regels zijn.

Sta jij al ingeschreven als orgaandonor in het donorregister? Of wil jij geen donor worden? En waarom dan niet? 

Verder lezen

Reacties

  • Mo

    15 september 2016 01:44

    Ik wil geen donor worden want ik ben ervan overtuigd dat de wetenschap er profijt van trekt!! Gaat om geld!!!

    • Jolanda

      17 november 2011 00:52

      Iedereen donor, behalve als je hebt gemeld dat je geen donor wilt zijn met als gevolg dat je ook niet in aanmerking komt voor organen.

      • Marie

        29 april 2011 05:34

        Nee,geen orgaandonor bij overlijden, wel mogelijk bij leven voor naasten.
        Het stervensproces is een complex proces waar nog menig onderzoek geen antwoord op vele vragen kon geven. Zodra een donor dood is verklaard en de omstandigheden zijn goed om te doneren, is het haastwerk. Maar of de mens wel al geheel het stervensproces doorgemaakt heeft is niet bekend. De huis veranderd nog, de bloedsomloop en hersenfuncties zijn weliswaar gestaakt, maar wat er precies in het lichaam gebeurd is nog niet helemaal bekend. Het stervensproces duurt 3 dagen, blijkt uit onderzoek. Niet voor niets dat men de doden vroegere begroeven met een belletje in de kist.
        Daarnaast zijn de meeste donoren niet gecshikt; medicatie, ziekte, leefwijze. De beste donoren zijn jonge verkeersslachtoffers, die opslag dood zijn. Maar omdat er in Nederland een veiliger wegennet is dan bijv in belgie, vallen hier beduidend minder slachtoffers. Alleen maar goed zou ik zeggen.

        • Robert

          27 januari 2010 22:25

          Het is goed dat er donor mensen zijn. ik zelf ben ook donor , maar wat mij verbaast is dat iedereen in aanmerking voorkomt en daarbij het gevoel heb dat als mij iets overkomt ze vaak niet eens kontroleren of je een donorcodeciel hebt dus hoeveel organen worden hierdoor niet gebruikt. Wij hebben het al zelf in de familie meegemaakt.

          • marja engels

            11 maart 2005 22:12

            Hoe kom ik aan een formulier om in te vullen voor donor

            • H-E

              19 december 2004 22:02

              Ja donar registratie is heel belangrijk, ga eens op zo'n afdelling kijken hoe ze er bij liggen. Ik heb 7 maanden hemodialyse gedaan en daarvoor 10 maanden buikspoelen capd. Is niet fijn maar je leeft en je kunt verder en wachten op een donar. Omdat mijn man een hartinfarct had gehad dachten wij dat het niet mogelijk was, maar op een gegeven moment met de doktoren in Nijmegen gepraat en probeer het en dat lukte. Weefseltypering en bloedgroep waren goed en vorig jaar 26 aug. getransplanteerd, maar helaas weer na twee maanden afgestoten. Heel jammer, maar toch van alle verkeerde dingen er maar weer goed gemutst tegenaan gaan. Twee/drie maanden ziekenhuis in en uit, maar helaas 7 nov. 's nachts moest de nier verwijderd worden anders was ik er zelf niet meer geweest. Heb 4 dagen i.c gelegen met 41gr. koorts geen pretje. Ook daar moet je weer doorheen, hoe triest ook. Gaan er voor 8nov. catheter gezet voor de hemodialyse en dat 7 maanden gedaan, geen pretje. Je begint af te takelen toen er over gedacht om mijn broers en zus te vragen en dat heb ik gedaan. Wat heb ik te verliezen? Ik kwam 25 nov. uit het ziekenhuis en toen boodt mijn oudste broer aan een nier voor mij af te staan en niet echt gejuigd. Eerst de onderzoeken afwachten. We hebben hem geholpen om de weg te wijzen in Nijmegenen de uitslagen rustig afgewact en de eerste uitslagen waar zeer goed en toen kon ik blij zijn. Moest hemo nog wel een poosje vol houden wegens de onderzoeken die nog moesten volgen. Zag en bleef er goed uit zien dus j.l 28 juni weer getransplanteerd. Binnen 10 maanden twee transplantatie en nu gaat het heel goed. De eerste is ook niet voor niks geweest, je bouwt weer antistoffen op en het gaat heel goed, met mijn man en broer ook geweldig een heel nieuw leven en geniet met volleteugen weer na 25 jaar ziek te zijn geweest. Ik hoop van harte dat meerdere mensen dit gaan doen

              • H.E

                19 december 2004 21:21

                Donor heel belangrijk. Zelf heb ik twee niertransplantaties gehad in 10 maanden. Eerst een van mijn man die helaas weer na twee maanden afstootte, heel jammer. Toen toen zeven maanden hemodialyse en toen erover gedacht mijn broers en zus te vragen. Eén broer wou beslist niet, één broer dacht na en mijn zus ook. Toen ik voor de derde keer uit het ziekenhuis kwam meldde mijn broer zich om voor mij een nier af te staan. Is wel moed voor nodig om het te doen. Ik en mijn man hebben hem de weg gewezen in het ziekenhuis en wonder wel het klikte heel goed en de transplantatie heeft j.l. 28 juni plaats gevonden en tot op heden gaat het heel goed. Hij zegt als het nog een keer mocht en kon zou het zo weer doen. Mijn man precies het zelfde ook positief er over en geen spijt. Ik liep al 24 jaar in het Radboud Nijmegen door verkeerde medicatie en daardoor nierpatiënt geworden. Maar geniet weer van het leven heerlijk en het bevalt prima

                • anoniem

                  16 december 2004 21:47

                  Nee, ik wil niet ingeschreven staan. 't Klinkt vast heel vreemd, want natuurlijk zou ik heel graag mensen willen helpen waar ik kan. Toch denk ik dat belangrijke (ziels)aspecten niet genoeg bekend zijn. Bijvoorbeeld, dat donoren niet overleden mogen zijn op het moment van donatie. En de 'bezieling' van ons lichaam dan, de cellen die onze trillingen dragen? Als je de dood niet als 't einde ziet, kun je je afvragen of het niet een ingreep is waarvan de reikwijdte niet overzien wordt. Ik wens iedereen heel veel sterkte, die om welke reden dan ook met deze vraag worstelt. Het heeft niets temaken met egoisme als je tóch besluit noch jouw organen af te staan, nóch te ontvangen.

                  • M. Wink

                    15 december 2004 18:15

                    Ik sta ingeschreven, maar heb begrepen via een voorlichting dat ik in een ziekenhuis moet overlijden om mijn organen ter beschikking te kunnen stellen. Ik denk dat deze bepaling er de oorzaak van is dat er te weinig organen ter beschikking komen. De meeste mensen gaan dood in hun huis. En daar zullen velen tussen zitten die hun organen ter beschikking hebben gesteld.

                    • T. Brandt

                      08 april 2004 19:26

                      Ik zou graag orgaandonor willen worden, maar mijn vraaag is hoe?

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -