Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wereldkankerdag: wereldwijde aandacht voor kanker

maandag 03 februari 2020 | Bron: Kanker.nl

Wereldkankerdag: wereldwijde aandacht voor kanker

Op 4 februari 2020 is het Wereldkankerdag. Op deze dag staan we wereldwijd stil bij de impact van kanker. Een diagnose met kanker beïnvloedt namelijk niet alleen je lichaam, maar is vaak ook emotioneel en sociaal ingrijpend. Op Wereldkankerdag worden er door het hele land evenementen georganiseerd, zoals informatiemarkten, symposia en verwendagen. Ook blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie dat het aantal diagnoses huidkanker hard stijgt en dat longkanker verreweg de meeste sterfte aan kanker veroorzaakt.

Huidkanker meest voorkomende kankersoort

De meest voorkomende kankersoorten in 2019 waren huidkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker, zo blijkt uit de cijfers. In 2019 kregen ongeveer 118.000 mensen de diagnose kanker, ruim 2.000 meer dan in 2018. Deze stijging komt door bevolkingsgroei en vergrijzing, omdat mensen op oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben. Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort en het aantal diagnoses huidkanker is ook in 2019 weer gestegen.

Percentage van alle nieuwe kankerdiagnoses
Tien meest voorkomende kankersoorten (bron: NKR)

Longkanker meeste sterfgevallen

Aan longkanker overlijden in Nederland meer dan 10.000 mensen per jaar. Dat is bijna een kwart (23%) van alle sterfgevallen door kanker. Doordat longkanker zich meestal pas tientallen jaren na roken ontwikkelt, duurt het lang voordat de effecten van het minder gaan roken te zien zijn. Het aantal vrouwen dat wordt gediagnosticeerd met longkanker is in de afgelopen 30 jaar vervijfvoudigd. Desondanks zijn er nog altijd meer mannen die de ziekte treft dan vrouwen (7.500 tegen 6.300).

Aantal diagnoses darmkanker daalt

Het aantal diagnoses darmkanker steeg in 2014 sterk na de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Daarna trad weer een gestage daling op. Een verklaring hiervoor is dat bij het bevolkingsonderzoek veel darmpoliepen worden opgespoord en weggehaald die mogelijk hadden kunnen uitgroeien tot darmkanker.

Borstkanker en prostaatkanker

Het aantal vrouwen met een nieuwe diagnose invasieve borstkanker ligt al een aantal jaar rond de 15.000. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen maar komt ook voor bij mannen. Jaarlijks krijgen rond de 120 mannen de diagnose borstkanker.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Het aantal mannen met deze diagnose is de afgelopen decennia sterk gestegen, maar het jaarlijkse aantal schommelt sterk. Sinds er bij veel mannen een PSA-test wordt gedaan, wordt prostaatkanker vaak in een vroeg stadium opgespoord.

aantal nieuwe diagnoses kanker per jaar
Aantal nieuwe diagnoses per jaar (bron: IKNL)

Overige bronnen: Kanker.nlIKNL, Wereldkankerdag

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl