Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wereld Acromegalie Dag op 1 november

donderdag 31 oktober 2019

Wereld Acromegalie Dag op 1 november

Op 1 november is het Wereld Acromegalie Dag. Acromegalie is een zeldzame aandoening die in de volksmond ook wel reuzengroei wordt genoemd. In Nederland lijden zo’n 6.000 mensen aan deze niet-aangeboren aandoening. Bij acromegalie produceert een klein kliertje in de hersenen, de hypofyse, meer groeihormonen dan normaal. Hierdoor ontstaat er absurde groei van lichaamsdelen bij de patiënt. Het doel van Wereld Acromegalie Dag is het stimuleren van bewustwording van en kennis over de aandoening. Zo kan er in de toekomst misschien sneller een diagnose worden gesteld.

Late diagnose

Doordat acromegalie zo’n zeldzame ziekte is, wordt het vaak niet tijdig herkend. Dit heeft enorme impact op de kwaliteit van leven van de patiënt. Acromegalie ontstaat vaak tussen het 30e en 50e levensjaar. Maar voordat de diagnose is gesteld, zijn de patiënten vaak jaren verder. De klachten van acromegalie komen vaak geleidelijk.

Symptomen acromegalie

Bij acromegalie zijn er zowel uiterlijke als innerlijke veranderingen. De neus, oren, handen en voeten gaan groeien. Botten kunnen vergroeien en dit kan veel pijn en gewrichtsklachten veroorzaken. Doordat organen in het lichaam groter kunnen worden, kan het lichaam vaak minder goed functioneren. Het is belangrijk dat acromegalie daarom met medicinale of medische ingrepen wordt behandeld. 

Acromegaliedag in Utrecht

Dit jaar wordt er op de Wereld Acromegalie Dag een evenement georganiseerd in Utrecht. Op vrijdag zullen er verschillende artsen spreken over actuele behandelopties, het verbeteren van de kwaliteit van leven en wordt een workshop over voeding gegeven. Het evenement wordt georganiseerd door de Nederlandse Hypofyse Stichting. Iedereen die te maken heeft met acromegalie is welkom op het evenement.

Bronnen: hersenstichting, Nederlandse Hypofyse Stichting

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl