Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Week tegen Kindermishandeling

donderdag 21 november 2019 | Bron: weektegenkindermishandeling.nl

Week tegen Kindermishandeling

Kindermishandeling is een groot probleem. Naar schatting zijn er elk jaar zo’n 119.000 kinderen die het slachtoffer worden van kindermishandeling. Het is daarom van belang om kindermishandeling te kunnen herkennen. Tijdens de Week tegen Kindermishandeling wordt hier aandacht aan besteed.

Persoonlijke verhalen

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling wordt de start gegeven aan het publiceren van dertig persoonlijke verhalen die een verschil hebben gemaakt in het leven van professionals, ouders en kinderen die met kindermishandeling te maken kregen. Op deze manier wordt herkenbaarheid gecreëerd.

Vormen van kindermishandeling

Kindermishandeling wordt gekenmerkt door een situatie die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Kindermishandeling kent veel verschillende vormen. Onder lichamelijke mishandeling valt bijvoorbeeld slaan, schoppen, bijten of het kind laten vallen. Bijzondere gevallen van lichamelijke mishandelingen zijn het shaken-baby-syndroom of het münchhausen-by-proxysyndroom. Een ander veel voorkomende vorm van kindermishandeling is seksueel misbruik. Seksueel misbruik bestaat uit alle seksuele aanrakingen die een volwassene bij een kind opdringt.

Gevolgen van kindermishandeling

Wanneer er sprake is van kindermishandeling mist het kind vaak de geborgenheid en interactie met de ouders. Hierdoor kan de ontwikkeling van een kind onder druk komen te staan. Het kan ervoor zorgen dat het kind weinig vertrouwen heeft in anderen en het kind kan gewelddadig worden. Ook zorgt kindermishandeling er vaak voor dat het kind een negatief zelfbeeld krijgt en daardoor weinig zelfvertrouwen heeft.

De gevolgen van kindermishandeling op lange termijn kunnen zorgen voor allerlei psychische problemen, zoals bijvoorbeeld een posttraumatische stressstoornis en verschillende dissociatieve stoornissen. 

Heb jij het gevoel dat een kind in jouw omgeving wordt mishandeld? Meld het dan bij Veilig thuis. Kinderen en jongeren kunnen altijd om raad vragen bij de Kindertelefoon.

.
- Advertentie -
- Advertentie -