Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vreemdgaan erfelijk bepaald

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: AD

Onderzoekers hebben een gen ontdekt dat bepaalt hoe sterk je de neiging hebt tot vreemdgaan en het aangaan van one-nightstands. Eerder werd al een versie van een gen ontdekt dat in verband staat met alcoholisme, gokverlavingen en een liefde voor horrorfilms.

Voor dit onderzoek is de geschiedenis van het seksuele gedrag en relaties van 181 jongvolwassenen verzameld. Het DNA van deze mensen is onderzocht op de aanwezigheid van een bepaalde variant van het gen dat in verband staat met de neiging voor het nemen van risicoâs.

De helft van de onderzochte personen met de variant van het gen heeft ooit al een affaire gehad tegenover 22 procent van degenen zonder de variant. Mensen die deze variant van het gen hebben, hebben twee keer zoveel kans dat ze in het verleden veel one-nightstands hebben gehad dan anderen. Volgens onderzoeker Justin Garcia heeft het te maken met een systeem van plezier en beloning door het hormoon dopamine. âBij one-nightstands zijn de risico's hoog, de beloning substantieel en de motivatie variabel, allemaal elementen die een roes van dopamine verzekeren", aldus onderzoeker Justin Garcia.

Volgens Garcia betekent de ontdekking niet dat alle mensen met de variant van het gen vreemd zullen gaan. Andersom zullen er ook mensen zonder de variant van het gen zijn die ontrouw zijn aan hun partner.

.
- Advertentie -
- Advertentie -