Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Veel automobilisten onzeker door nachtblindheid

donderdag 21 januari 2016

Veel automobilisten onzeker door nachtblindheid

Ruimt veertig procent van de vrouwen en zeventien procent van de mannen ziet slecht in het donker en voelt zich daardoor ’s avonds onveilig achter het stuur. Ruim een derde van de vrouwen zegt autorijden in het donker daarom zoveel mogelijk te vermijden. Dat blijkt uit resultaten van een opinieonderzoek van MacuView.

Het onderzoek wijst uit dat slechts één op de vijf mensen nooit last heeft van nachtblindheid tijdens het autorijden in het donker. Vooral vijftigplussers geven aan dat zij bochten minder goed zien aankomen en sneller vermoeid raken. Mogelijke oorzaak is dat ogen van ouderen moeizamer accommoderen en daardoor de wisselingen tussen licht en donker minder goed verdragen.

Speciale eieren verminderen nachtblindheid

De Universiteitskliniek voor Oogheelkunde uit Maastricht heeft in samenwerking met de Universiteit van Wageningen zeven jaar onderzoek gedaan naar een middel dat nachtblindheid vermindert. Dit resulteerde in de ontdekking van een aantal stoffen die van wezenlijk belang zijn voor scherp zien, maar die het lichaam niet zelf aanmaakt. Door deze stoffen te verwerken in het voer van Limburgse scharrelkippen zijn er nu unieke eieren met voedingsstoffen die van belang zijn voor een goede functie van het menselijke oog.

MacuView verbetert gezichtsscherpte

Op basis van deze Limburgse eieren is vervolgens het product MacuView ontwikkeld. Onderzoek toont aan dat de stoffen in deze eieren de gezichtsscherpte verbeteren en het aanpassingsvermogen van de ogen bij wisselingen van licht en donker bij vijftigplussers verbetert. Het eten van een eitje draagt zo bij aan het verminderen van nachtblindheid en er zijn ook aanwijzingen dat het een positieve invloed heeft op andere oogaandoeningen, zoals Macula Degeneratie.

.
- Advertentie -
- Advertentie -