Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vasten bij kanker: nooit op eigen initiatief!

dinsdag 22 oktober 2019 | Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Vasten bij kanker: nooit op eigen initiatief!

Na zorgwekkende berichten van diëtisten luidt de boodschap van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF): ga nooit op eigen initiatief vasten. Het WKOF vindt de meldingen van de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie dat patiënten met kanker of op eigen initiatief gaan vasten erg zorgwekkend. Het komt waarschijnlijk mede door de recente berichten in de media dat vasten een positief effect zou hebben op het remmen van de tumorgroei en op de bijwerkingen van chemotherapie.

Onderzoek van LUMC

Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft onderzoek gedaan naar het effect van vasten tijdens een chemokuur tegen borstkanker. Een onderzoek bij muizen toonde gunstige effecten op onder andere de bijwerkingen van de chemokuur en op de remming van de tumorcellen. Aan het vervolgonderzoek deden ruim 130 vrouwen mee die in het stadium 2 of 3 van borstkanker zaten. De helft van de patiënten at normaal en de andere helft begon met vasten drie dagen voor de chemokuur en op de dag erna. Daarna volgden zij weer hun normale voedingspatroon. Het onderzoek had een positief effect op de patiënten die hadden gevast.

Onvoldoende bewijs

Momenteel is er echter niet voldoende bewijs dat vasten ook echt werkt tijdens de behandeling van kanker. Er zijn onvoldoende onderzoeken gedaan naast dit onderzoek over het effect van vasten bij kanker. Het advies van de experts is dan ook om tijdens de behandeling van kanker een gevarieerd en voedingsrijk dieet te volgen. Het lichaam moet namelijk in een goede conditie blijven om te herstellen van de behandelingen. Ga altijd in gesprek met een specialist of oncologiediëtist om persoonlijk voedingsadvies te ontvangen.

Hoe werkt vasten?

Vasten is er in verschillende vormen. Vaak denkt men dat je bij vasten een lange periode niks eet, maar het kan ook dat je een aantal uur niet eten afwisselt met wel eten. Tijdens het vasten kan je wel drinken, maar dan caloriearme dranken zoals water, koffie of thee. Belangrijk is dat je een methode kiest die het best bij jou past. Of vasten (en welke vorm) bij jouw situatie past, moet worden vastgesteld door een diëtist.

.
- Advertentie -
- Advertentie -