Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Tweede hiv-patiënt ooit genezen

dinsdag 05 maart 2019

Tweede hiv-patiënt ooit genezen

Een man met hiv uit Londen is onlangs als tweede patiënt ooit genezen van hiv. De man had naast hiv ook kanker. De behandelende artsen kozen voor een oplossing waarbij het mes aan twee kanten sneed: een stamceltransplantatie met stamcellen van een hiv-resistente donor. Hierdoor veranderde het immuunsysteem van de patiënt en werd hij resistent tegen hiv. Ook is hij door de transplantatie genezen van kanker.

Twaalf jaar geleden genas er voor het laatst iemand van hiv. Deze man kreeg ook een stamceltransplantatie met zeldzame stamcellen van een hiv-resistente donor. Bij een stamceltransplantatie worden kwaadaardige of afwezige stamcellen in het beenmerg van een patiënt vervangen door gezonde stamcellen van een donor. Deze stamcellen groeien uit tot nieuwe bloedcellen en helpen mee overgebleven kankercellen op te ruimen.

Een stamceltransplantatie is een ingrijpende en gevaarlijke behandeling. Er is vaker geprobeerd een stamceltransplantatie toe te passen tegen hiv maar dit was niet succesvol. Een transplantatie is daarom geen gebruikelijke behandeling voor hiv. Meestal slikken hiv-patiënten hun hele leven virusremmers die de hiv onderdrukken waardoor het zich niet ontwikkeld tot aids

Hiv voorkomen

Om hiv te voorkomen, kun je PrEP slikken. Deze pil beschermt tegen een hiv-infectie. PrEP wordt echter niet vergoed en is niet overal in Nederland verkrijgbaar. Het Aidsfonds en vele artsen vinden daarom dat PrEP makkelijker beschikbaar en vergoed zou moeten zijn. Dit zou verdere hiv-infecties, levenslang medicatie slikken of de noodzaak voor een gevaarlijke stamceltransplantatie voorkomen.

Bronnen: NOS, Aidsfonds

.
- Advertentie -
- Advertentie -