Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Trombose treft elke dag ruim honderd mensen

donderdag 13 oktober 2016 | Bron: Trombosestichting

Trombose treft elke dag ruim honderd mensen

Elke dag krijgen ruim honderd Nederlanders een ernstige trombose. Trombose is zelfs de voornaamste oorzaak van voorkombare sterfte in ziekenhuizen. Toch weten mensen vaak niet hoe ze trombose moeten herkennen. Daarom wordt vandaag op de Wereld Trombose Dag extra aandacht gevraagd voor deze aandoening.

Wat is trombose?

Trombose is een aandoening waarbij er bloedstolsels vormen in je bloedvaten. Trombose kan voorkomen in je aderen of slagaderen, wat ervoor kan zorgen dat je bloedsomloop wordt belemmerd. Soms kan er helemaal geen bloed meer door een ader stromen, wat ernstige gevolgen heeft. Een bloedstolsel kan chronische pijn veroorzaken, maar je kunt er in het ergste geval ook aan overlijden. Meer over trombose lees je op de aandoeningspagina.

Hoe herken je trombose?

Als trombose op tijd wordt herkend, is de aandoening goed behandelbaar. Trombose in een been of arm kun je herkennen aan een zwaar gevoel, zwelling, strakke en glanzende huid, pijn of verkleuring. Een longembolie herken je aan plotselinge kortademigheid, pijn tussen je ribben of pijn als je zucht. Omdat deze symptomen ook bij andere aandoeningen voorkomen wordt trombose vaak te laat herkend, met alle gevolgen van dien.

Meer bewustzijn rond trombose

Vandaag wordt er wereldwijd extra aandacht besteed aan trombose. Om elf uur is er een flashmob op het Museumplein in Amsterdam. Hier beeldt een groep mensen de gevaren uit van trombose, een ziekte die hen allemaal op een manier heeft getroffen. Na de flashmob vertellen zij hun persoonlijke verhalen aan de omstanders. Er is bijvoorbeeld een sportieve kunstenares met een trombosebeen, een geneeskundestudent die van trombose is hersteld en een moeder die haar dochter verloor aan een longembolie. Naast patiënten en nabestaanden zijn er tromboseonderzoekers aanwezig. Zij vertellen je graag over hun missie om betere medicatie te vinden.

.
- Advertentie -
- Advertentie -