Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Toenemende stress onder jongeren schreeuwt om preventieve aanpak

maandag 15 september 2014 | Bron: Mindtuning

Toenemende stress onder jongeren schreeuwt om preventieve aanpak

Eerder berichtte we al over het recente onderzoek waaruit blijkt dat drie op de vier jongeren last hebben van teveel stress. Zij lopen het risico om in een burn-out te raken. Volgens Pieter Frijters van Frijters MindTuning, een instituut dat zich al jaren bezighoudt met het oplossen van burn-out bij zowel jongeren als volwassenen, is het zaak dat vooral het onderwijs meer aandacht schenkt aan dit probleem, bijvoorbeeld door een burn-outpreventieprogramma als project op te nemen in de lesstof. 

"De gevolgen van een burn-out zijn enorm", aldus Frijters. "Ik zie jongeren mijn praktijk binnen komen die volledig uitgeput zijn en nergens zin in hebben. Ze piekeren veel, voelen zich onzeker en regelmatig zelfs angstig. Ze kunnen hun schoolwerk en het sociale leven niet meer bijbenen. Vaak kunnen ze op veel onbegrip van hun omgeving rekenen." Er zijn naast de toenemende prestatiedruk en het veelvuldige gebruik van social media volgens Frijters meer oorzaken aan te wijzen die leiden tot burn-out bij jongeren. Zoals een slecht zelfbeeld, een onstabiele thuissituatie, geen NEE kunnen zeggen en de neiging tot perfectionisme.

Symptomen burn-out te laat ontdekt

Volgens Frijters worden symptomen van burn-out vaak te laat herkend. "Naast chronische vermoeidheid zie je symptomen als nergens zin meer in hebben, slaapproblemen, hoofdpijn, spierpijn, buikpijn en spijsverteringsproblemen, geen eetlust, piekeren en concentratieproblemen, slecht zelfbeeld, snel prikkelbaar en agressief zijn en last hebben van angst(en) of fobie(ën)."

Belangrijk bij het voorkomen en oplossen van burn-out is volgens Frijters: werken aan zelfvertrouwen en assertiviteit, anders leren denken, het elimineren van faal- en andere angsten, het aanleren van manieren om valkuilen te herkennen en te vermijden en het opbouwen van een gezond levensritme en balans tussen activiteiten en rust. Frijters: "Hiermee wordt herstel onmiddellijk in gang gezet."

Burn-outpreventieprogramma op scholen

Het zou volgens Frijters beter zijn als zo'n programma preventief wordt ingezet, bijvoorbeeld op scholen. "Het is nu dweilen met de kraan open. We leven in een maatschappij waarin alles sneller en sneller gaat en veel van je wordt verwacht. Jongeren worden overstelpt met informatie en mogelijkheden. Daar is op zich niets mis mee, zolang je er geen slachtoffer van wordt. Het is zaak om te leren om alles wat het leven van vandaag biedt voor je te laten werken in plaats van tegen je. Om bewust te leren kiezen wat wel en niet goed voor je is. Dat vraagt om bepaalde skills die iedereen eenvoudig kan leren."

- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl