Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

“The Stigma Project” wil taboe over HIV doorbreken

dinsdag 28 mei 2019

Fotograaf: Marjolein Annegarn

Marjolein Annegarn, fotograaf en zelf hiv positief sinds 1986, reist met een foto-expositie door Nederland om de dialoog aan te gaan over hiv en het taboe te doorbreken. In Nederland leven er naar schatting 23.100 mensen met hiv. Veel van de mensen met hiv ervaren nog dagelijks een stigma rondom hun ziekte en voelen zich niet vrij om open te zijn over hun hiv status.

Ervaringen van hiv positieve mensen

“Veel mensen zijn blijven hangen in het beeld van hiv uit de vorige eeuw en daardoor blijft het stigma in stand. Als mensen weten hoe de situatie nu is, kunnen angst en vooroordelen verdwijnen”, zegt Annegarn. Zo zegt een van de geportretteerden: “Ik zou zelf graag open willen zijn over mijn hiv, maar mijn ouders en mijn vriend zijn bang voor wat anderen zullen zeggen”.

Zelfs in de zorg is het stigma verouderd, volgens Annegarn. Zo zegt een van de geportretteerden: “Mijn moeder werkt in een ziekenhuis, maar toen ik haar vertelde dat ik van plan was een kindje met hiv te adopteren zei ze: “Daar begin je toch niet aan. Dan kan ik mijn kleinkind nooit knuffelen.”

Stigma is niet overal hetzelfde

Het stigma is niet overal hetzelfde. “Het hangt erg af van waar je woont en in welke sociale omgeving je leeft. In de grote steden is het vaak minder een probleem dan daarbuiten”, zegt Annegarn. Om het stigma van HIV te doorbreken reist zij met “The Stigma Project” door verschillende provincies, langs verschillende steden.

De foto-expositie is van 31 mei t/m 31 augustus te zien in verschillende steden.

.
- Advertentie -
- Advertentie -