Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Stress van moeder werkt door in de baarmoeder

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: BBC News

Stress van de moeder bereikt de baby in de baarmoeder. De baby kan hier blijvende schade aan overhouden. Dat stellen Duitse onderzoekers.

De onderzoekers hebben geconstateerd dat de stresshormonen een biologische verandering in het ongeboren kind te bewerkstelligen als de moeder erg gestrest is, bijvoorbeeld, als gevolg van een gewelddadige partner. De onderzoekers denken dat het kind hierdoor later minder goed met stress om kan gaan.

Deze conclusies zijn gebaseerd op een kleine studie onder 25 moeders en hun kinderen, die nu tussen de 10 en 19 jaar oud zijn. De vrouwen die meewerkten aan de studie hadden een uitzonderlijke thuissituatie. De meeste zwangere vrouwen komen niet in aanraking met dergelijke dagelijkse hoeveelheden stress.

De reden dat de kinderen later minder goed tegen stress kunnen is een aanpassing van het gen glucocorticoid receptor (GR). Dit gen helpt het lichaam om te gaan met stress . De baby's werden één tot twee decennia gevolgd en als adolescenten waren er afwijkingen in de genetica van de GR waarneembaar die mij normale tieners niet aanwezig zijn.

.
- Advertentie -
- Advertentie -