Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Stoppen met roken moet beter begeleid door huisarts

donderdag 04 december 2014 | Bron: Lumc.nl

Stoppen met roken moet beter begeleid door huisarts

Huisartsen vinden het moeilijk om patiënten aan te spreken op hun rookverslaving. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidspsycholoog Marjolein Verbiest van het Leids Universitair Medisch Centrum. Ongevraagd advies leidt volgens de huisartsen mogelijk tot weerstand bij de patiënt en een verslechtering van de relatie. 

Huisartsen moeten jaarlijks naar het rookgedrag van hun patiënten informeren en de patiënt actief begeleiden in het stopproces. In de praktijk blijkt dat deze begeleiding nog een stuk beter kan. Verbiest onderzocht of het nut heeft om huisartsen te trainen en hun kennis over stoppen met roken te vergroten, zodat ze rokers beter kunnen helpen. Ze ontwikkelde een uur durende training waarin huisartsen onder andere een actieplan op moesten stellen. Deze training bleek inderdaad effectief.

Huisarts onnodig angstig

Video-opnames wijzen uit dat de angst van huisartsen op een negatieve reactie van de patiënt ongegrond is: “Patiënten blijken het prima te vinden als hun huisarts hun rookgedrag ter sprake brengt en ongevraagd advies geeft,” zegt Verbiest. “Pas als de professional dieper ingaat op het onderwerp, uit de roker vaker barrières bij het stoppen. Ik raad huisartsen daarom aan om patiënten die openstaan voor stoppen met roken structureel door te verwijzen.”

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Vanuit de basisverzekering wordt één stoppoging per jaar vergoed, mits rokers zich eerst bij de huisarts melden. Het gaat dan om hulpmiddelen als nicotinepleisters of –kauwgom in combinatie met gedragsondersteuning.  

.
- Advertentie -
- Advertentie -