Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Spelenderwijs bijdragen aan onderzoek voor Alzheimer

dinsdag 09 oktober 2018 | Bron: Congres Games for Health Europe

Stall Catchers

Met het innovatieve spel Stall Catchers kan iedereen meehelpen aan het versnellen van Alzheimer-onderzoek. Door te zoeken naar verstoppingen in de aderen van hersenen – de zogenoemde ‘stalls’ – help je wetenschappers sneller inzicht te krijgen in de ziekte van Alzheimer. Het spel is ontwikkeld door Human Computation Institute (HCI) en Game Solutions Lab (GSL).

Waarom op zoek naar verstoppingen in aderen?

Het is al langer bekend dat een verminderde doorbloeding in de hersenen samengaat met Alzheimer en andere vormen van dementie. Wetenschappers van de Cornell Universiteit in Amerika hebben aanvullend onderzoek gedaan bij muizen. Hierbij hebben ze een connectie ontdekt tussen Alzheimer en verstoppingen in de aderen van hersenen. Door deze verstoppingen stroomt het bloed 30% minder vloeiend door de aderen. Door meer inzicht te krijgen in deze ‘stalls’ kan er een gerichte behandeling ontwikkeld worden voor mensen met Alzheimer.

Zo werkt Stall Catchers

Stall Catchers is een spel waarbij veel digitale beelden van de hersenen van muizen worden getoond. Je analyseert de aderen – en eventuele verstoppingen – op de beelden. Na het bestuderen van een beeld geef je aan of je wel of geen verstopping ziet. Dit kan op je mobiel, laptop of tablet.

Het spel is niet zo simpel als het lijkt. De beelden zijn namelijk zwart-wit en kun je bijna vergelijken met ruis op de televisie. Door het ruis zijn verstoppingen lastig op te sporen. Heb je veel vragen goed, dan krijg je een steeds hoger betrouwbaarheidspercentage.

Een screenshot van het spel (tekst gaat door onder afbeelding):

Stall Catchers

Waarom kan iedereen hieraan meewerken?

Hoe meer mensen meewerken, hoe beter. Dit verhoogt het betrouwbaarheidspercentage van de groep spelers. De antwoorden van de wetenschappers en de spelers die overeenkomen zijn erg belangrijk voor het onderzoek en geven meer inzicht in de ‘stalls’.

Doorgaans analyseerden alleen wetenschappers de beelden, maar dit neemt veel tijd in beslag. Met wereldwijde hulp kan het onderzoek steeds sneller gaan. Waar de wetenschappers zes tot twaalf maanden nodig hebben voor één onderzoeksvraag, is er met dit spel momenteel twee tot drie maanden tijd voor nodig.

Meer over Stall Catchers

Op dit moment spelen er wereldwijd ongeveer 12.000 mensen het spel. Met dit aantal gaat het onderzoek drie keer zo snel. Dagelijks zijn er vijftig tot honderd mensen actief. Android-gebruikers kunnen het spel downloaden als app. iOS-gebruikers kunnen het spel via de website spelen. Binnenkort is ook voor hen de app beschikbaar. Lees op Stallcatchers.com meer over het spel en probeer het ook uit!

.
- Advertentie -
- Advertentie -