Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Slimme e-luier als hulpmiddel bij incontinentie

vrijdag 03 maart 2017 | Bron: Philadelphia Zorg

Slimme e-luier als hulpmiddel bij incontinentie

Is handmatig controleren op een natte luier binnenkort verleden tijd? Philadelphia Zorg en de Deense fabrikant van incontinentiematerialen Abena komen nu met de slimme e-luier. Deze luier voor volwassenen geeft met sensoren aan wanneer er vocht in de luier zit. Op deze manier kan de luier op geschikte momenten worden verschoond. Geen ongemakkelijk handmatig controleren meer dus. De komst van de e-luier zal de incontinentiezorg voor ouderen drastisch verbeteren.

Hoe werkt de slimme e-luier?

De e-luier van Abena meet met behulp van MediSens Wireless technologie constant tot op de millimeter nauwkeurig het vochtniveau in de luier. Informatie over het vochtniveau wordt via een klein apparaatje draadloos doorgestuurd naar de Abena Nova app. Zorgverleners winnen hiermee veel tijd, doordat ze dit niet zelf meer handmatig hoeven te testen.  

Betere en socialere zorg

De e-luier voorkomt onnodige lekkages, (nacht)verschoningen en handmatige controles van de reguliere luiers. Hiermee wordt de zorg een stuk socialer en zowel de patiënt als zorgverlener mentaal minder belastend. Zorgverleners moeten nu namelijk handmatig controleren op een natte luier, door in de broek op de intieme zone van de persoon te voelen. Dit is een erg ongemakkelijke handeling voor beide. Ook komen huidirritaties minder vaak voor, doordat mensen niet lang in een natte luier hoeven te zitten. De slimme e-luier zal nog worden getest in verschillende zorginstellingen. Op die manier kan deze nog aangepast worden om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de zorg op de werkvloer.

Incontinentie bij ouderen

Incontinentie komt voor bij 48,2% van de ouderen die wonen in zorgorganisaties en verpleeghuizen. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Maastricht. Naast het fysieke ongemak van ongewild urineverlies, heeft het ook op mentaal vlak vaak een enorme impact. Mensen verliezen deels de controle over hun eigen lichaam en dat is voor velen lastig om mee om te gaan. Voor de zorgverleners is het ook erg belastend werk.

.
- Advertentie -
- Advertentie -